0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Gyuricza Csaba: tudás- és technológia export segíthetné az afrikai országokat

Segély helyett tudás- és technológia exporttal kellene segíteni az aszály sújtotta afrikai országokat - jelentette ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Gyuricza Csaba annak kapcsán beszélt erről, hogy múlt héten az Európai Bizottság 50 millió eurós (mintegy 16 milliárd forintos) sürgősségi humanitárius segély folyósításáról döntött a Kelet- és Közép-Afrika négy országában – Ugandában, Etiópiában, Szomáliában és Kenyában – jelentkező, elhúzódó aszály okozta élelmiszerhiány miatt. A főigazgató hangsúlyozta:

Afrikában az élelmiszerhiány jelenti a legnagyobb problémát, ezért olyan szaporítóanyagok előállítására alkalmas eljárásokat kellene exportálni a kontinensre, amelyek megváltozott klímakörülmények között is a mostaninál több élelmiszer előállítását teszik lehetővé.

Mint mondta, Afrika számára jelenleg is óriási problémát jelent az ellátás biztosítása, ezt pedig súlyosbítja, hogy az előrejelzések szerint 30 éven belül megduplázódik a kontinens populációja. 

Az Európai Bizottság nyújtotta segélyről azt mondta, több kárt okozhat, mint hasznot, hiszen fejlesztési programok nélkül a segélyek nem jelenthetnek megoldást – értékelte Gyuricza Csaba.

Forrás: MTI