0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Korszerűbb tárolókat és raktárakat!

A szlovákiai gyümölcs- és zöldségtermesztők elégedetten fogadták, hogy tárolókapacitásaik bővítéséhez uniós alapokból is pályázhatnak forrásra. Speciális növények termesztésére 15 millió euró jut uniós keretből.

„Azt kívánjuk elérni, hogy a szlovákiai fogyasztók az év minél nagyobb részében hazai előállítású gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszthassanak, és ennek érdekében tudatosítanunk kell, hogy ehhez a tárolókapacitások bővítésére és korszerűsítésére van szükség” – jelentette be Gabriela Matečná, szlovák földművelésügyi miniszter.

„Szlovákia mintegy 50 ezer tonna gyümölcsöt állít elő egy átlagos évben, pedig a meglévő gyümölcsösök akár 70 ezer tonnánál több termésére is képesek volnának. Csakhogy az ország tárolókapacitása csupán nagyjából 20 ezer tonnás. Szlovákia igen sanyarú helyzetben van a színvonalas gyümölcsraktárakat illetően.

Minél több olyan gyümölcstárolóra volna szükségünk, amelyekben a friss gyümölcs egészen a következő évi termésig kitart,

mert a ribizlit például minden bizonnyal Nyugat-Európában tároljuk karácsonyig” – ecsetelte a helyzetet Marián Varga, a Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke.

Hasonló gondokkal küszködnek a szlovák zöldségtermesztők is. Nekik is hiányzik a megfelelő tárolókapacitás, elsősorban a gyökérzöldségek, a vöröshagyma és a káposzta esetében. A zöldség-, a burgonya- és a gyümölcstermesztőknek mintegy 140 ezer tonna termés raktározására volna igényük.

„Ha Szlovákia önellátó szeretne lenni burgonyából, csaknem 60 ezer tonna krumpli tárolásához kellenének új raktárak, ami közel 24 millió eurós befektetést jelent. Sőt, ha a feldolgozott burgonya mennyiségét is figyelembe vesszük, akkor mintegy 78 ezer tonnás kapacitásbővítésre lenne szükség” – hangsúlyozta Juraj Mačaj szenckirályfai magángazda, zöldség- és burgonyatermesztő.

A mezőgazdasági minisztérium előzetesen úgy számol, hogy száznál kevesebb pályázatot nyújtanak be a raktárak bővítésére. A szlovák Agrárkifizető Ügynökségnél (PPA) beruházásonként minimum 10 ezer euróra lehet pályázni, a támogatás felső határa pedig 2 millió euró. A támogatásra szánt összegből 10 millió eurót különítenek el a kevésbé fejlett régióknak.

„Aggódunk, hogy az igénylők kimerítik-e a támogatás teljes költségvetését, ugyanis az ilyen jellegű beruházások hosszabb előkészítést igényelnek.

Kritikus éveket tudhatunk magunk mögött: az orosz embargó, az idei tavaszi fagyok és a tavalyi túltermelés mind lenyomta az árakat. Ebben a helyzetben a termelők anyagilag, az önerő szempontjából sincsenek kellőképpen felkészülve” – erősítette meg Marián Varga.

A tárolókapacitások bővítésére vonatkozó támogatási pályázatokat októberben lehet benyújtani a szlovák Agrárkifizető Ügynökségnek. A mezőgazdasági minisztérium bízik benne, hogy egy ilyen jellegű támogatás is hozzájárul ahhoz, hogy az üzletek polcain egyre több legyen a szlovákiai eredetű termék.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni magyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság