Back to top

Alattomos borkonkurencia

A Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhe (CVVS) 2019 első félévében is a borértékesítés jelentős csökkenését volt kénytelen elkönyvelni. A céh elnöke, Miroslav Fondrk leszögezte, hogy évről évre alattomosabb a borkonkurencia, aminek következtében több becsületes szlovákiai szőlő- és bortermelő felszámolhatja vállalkozását.

– Szlovákiába rengeteg olcsó és felettébb silány minőségű import bor kerül, és a nagyobb pincészetek csak áron alul vásárolják meg a szőlőtermést a hazai termelőktől. A szlovákiai szőlészek képtelenek felvenni a versenyt a tőlünk délre fekvő országok termelőivel, akik nagy mennyiségben szállítanak szőlőt és bort is Szlovákiába. Emiatt hazai szőlészeink oda jutottak, hogy a termelési költségeik jóval meghaladják az értékesítési árakat – nyilatkozta Miroslav Fondrk.

A szőlészek és borászok céhének vezetői bejelentették, hogy az előzetes hírek szerint

a nagy borüzemek átlagosan 33 centet fizetnek a termesztőknek az idei szőlő kilogrammjáért, ami jócskán elmarad az előállítás költségeitől,

ugyanis 1 kilogramm szőlő minimális termesztési költsége jelenleg eléri a 42 centet Szlovákiában. Minőségi bor készítése esetén azonban ennél is magasabb a jó szőlő termelési költsége. Martin Pomfy, a Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhének egyik alapító tagja rámutatott, hogy a szlovákiai szőlészek és borászok számára ez az év kritikus lesz, még az utóbbi, egyébként is nehézségekkel terhelt előző évtizedekhez képest is.

A fogyasztók sok esetben nem is sejtik, hogy nem szlovák, hanem külföldi bort isznak
A fogyasztók sok esetben nem is sejtik, hogy nem szlovák, hanem külföldi bort isznak

A borászok és szőlészek céhének illetékesei rámutattak továbbá: elképzelhető, hogy tartálykocsikban hozzák a nagy mennyiségű külföldi bort Szlovákiába, amit tisztességtelen vállalkozók hazaiként hoznak forgalomba.

A fogyasztók legtöbbször nem is sejtik, hogy nem szlovák, hanem tartálykocsis spanyol, olasz vagy éppen moldáv bort isznak.

A borászok céhe szerint az államnak mindenképpen szigorítania kellene az ellenőrzéseken. „Csehországban ellentmondást nem tűrő ellenőrzésekkel és könyörtelen büntetésekkel szüntették meg a hasonlóan válságos helyzetet, amelyeknek köszönhetően jelentősen visszaszorult a borhamisítás” – erősítette meg a céh elnöke.

A szőlőtermesztőket szintén módfelett aggasztja az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás. Átlagos években öregebb szőlőkben mintegy 7, az újabb telepítésűekben 12 tonna lehet a hektáronkénti hozam, de az idén a nagy szárazság miatt ennél jóval kisebb termésre kell számítani. Legalább a minőséggel kapcsolatban nem várhatóak gondok. „A tőlünk délre fekvő országokban a hektáronkénti hozam elérheti a 32–35 tonnát, úgyhogy árban képtelenek vagyunk felvenni velük a versenyt.

A Magyarországról behozott szőlő kilónkénti ára például 30 cent körül alakul”

– nyilatkozta Miroslav Fondrk.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/33 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A klímaváltozás gyakorlati megoldások kidolgozását igényli

Változik a klíma, és azzal együtt alakulnak át a környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások, mindezek pedig szükségessé teszik a gyakorlati megoldások kidolgozását - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn a Változó világunk kihívásai című kiállítás és konferencia megnyitóján, Budapesten.

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Blockchain rendszer az élelmiszer-hamisítások ellen

A globális élelmiszeripar 2024-ig körülbelül 31 milliárd dollárt spórolhat a blockchain rendszer alkalmazásával – derül ki a Juniper Research tanulmányából.

Átmeneti időszak lesz 2021 az uniós agrártámogatásokban

Átmeneti időszak lesz a 2021-es év az uniós agrártámogatásokban, de ebben az évben is biztosított lesz a támogatások folyamatossága a magyar mezőgazdasági termelők számára - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken egy háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Magyarország több mint 40 millió euró értékben exportál halat

Magyarország évente több mint 40 millió euró értékben exportál édesvízi halat - írja szombati számában a Magyar Hírlap.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az EU-s szabályozásban.

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.