0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Alattomos borkonkurencia

A Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhe (CVVS) 2019 első félévében is a borértékesítés jelentős csökkenését volt kénytelen elkönyvelni. A céh elnöke, Miroslav Fondrk leszögezte, hogy évről évre alattomosabb a borkonkurencia, aminek következtében több becsületes szlovákiai szőlő- és bortermelő felszámolhatja vállalkozását.

– Szlovákiába rengeteg olcsó és felettébb silány minőségű import bor kerül, és a nagyobb pincészetek csak áron alul vásárolják meg a szőlőtermést a hazai termelőktől. A szlovákiai szőlészek képtelenek felvenni a versenyt a tőlünk délre fekvő országok termelőivel, akik nagy mennyiségben szállítanak szőlőt és bort is Szlovákiába. Emiatt hazai szőlészeink oda jutottak, hogy a termelési költségeik jóval meghaladják az értékesítési árakat – nyilatkozta Miroslav Fondrk.

A szőlészek és borászok céhének vezetői bejelentették, hogy az előzetes hírek szerint

a nagy borüzemek átlagosan 33 centet fizetnek a termesztőknek az idei szőlő kilogrammjáért, ami jócskán elmarad az előállítás költségeitől,

ugyanis 1 kilogramm szőlő minimális termesztési költsége jelenleg eléri a 42 centet Szlovákiában. Minőségi bor készítése esetén azonban ennél is magasabb a jó szőlő termelési költsége. Martin Pomfy, a Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhének egyik alapító tagja rámutatott, hogy a szlovákiai szőlészek és borászok számára ez az év kritikus lesz, még az utóbbi, egyébként is nehézségekkel terhelt előző évtizedekhez képest is.

A borászok és szőlészek céhének illetékesei rámutattak továbbá: elképzelhető, hogy tartálykocsikban hozzák a nagy mennyiségű külföldi bort Szlovákiába, amit tisztességtelen vállalkozók hazaiként hoznak forgalomba.

A fogyasztók legtöbbször nem is sejtik, hogy nem szlovák, hanem tartálykocsis spanyol, olasz vagy éppen moldáv bort isznak.

A borászok céhe szerint az államnak mindenképpen szigorítania kellene az ellenőrzéseken. „Csehországban ellentmondást nem tűrő ellenőrzésekkel és könyörtelen büntetésekkel szüntették meg a hasonlóan válságos helyzetet, amelyeknek köszönhetően jelentősen visszaszorult a borhamisítás” – erősítette meg a céh elnöke.

A szőlőtermesztőket szintén módfelett aggasztja az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás. Átlagos években öregebb szőlőkben mintegy 7, az újabb telepítésűekben 12 tonna lehet a hektáronkénti hozam, de az idén a nagy szárazság miatt ennél jóval kisebb termésre kell számítani. Legalább a minőséggel kapcsolatban nem várhatóak gondok. „A tőlünk délre fekvő országokban a hektáronkénti hozam elérheti a 32–35 tonnát, úgyhogy árban képtelenek vagyunk felvenni velük a versenyt.

A Magyarországról behozott szőlő kilónkénti ára például 30 cent körül alakul”

– nyilatkozta Miroslav Fondrk.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság