0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A balesetek elkerülésére felmérik az idősödő fákat

Adatbázist készít a lakott területek és az utak mentén található, idősödő fákról a Budapesti Erdészet. A felmérés célja, hogy a szakemberek tervszerűen ütemezni tudják, melyik fát kell ellenőrizni, és így sokkal hatékonyabban kiszűrhessék a leromlott egészségi állapotú egyedeket.

Szeptember végéig minden fa pontos GPS-koordinátája, fajtája, mérete és az 1-től 6-ig terjedő skálán osztályozott állapota egyetlen adatbázisba kerül.  Az adatok kiértékelését követően pedig az erdészet 10 éves erdőgazdálkodási tervébe is beépítik a szakemberek, hogy mikor melyik fát kell ellenőrizni. Az osztályzás alapján döntenek a potenciálisan veszélyes (pl. korhadt, elhalt) fák kivágásáról, de olyan eredmény is születhet, hogy elég 5-10 év múlva újra megvizsgálni az adott fát.

A munkát már elkezdték, a következő hetekben megközelítőleg 10 ezer fát vizsgálnak és jelölnek meg a Budapesti Erdészet szakemberei Budapest, Budaörs, Budakeszi, Remeteszőlős, Törökbálint és Solymár határában, illetve útjai mentén, mintegy 43 kilométer hosszan.

 

 

Forrás: Pilisi Parkerdő közlemény