0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Megtisztítják a szovjet gyakorló- és lőtér területét

Csaknem 600 millió forintból valósul meg az Esztergom Strázsa-hegyi felhagyott szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítése – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kedden, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyén Esztergomban.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kármentesítési intézkedések 1996 óta az Országos Környezeti Kármentesítési Program (OKKP) keretén belül valósulnak meg. A feladatok a talajban és a felszín alatti vizekben hátra maradt szennyeződések felderítésére, feltárására, tehermentesítésére illetve kockázatainak csökkentésére terjednek ki.

Rácz András kiemelte, a FAVI KÁRINFO nyilvántartás tartalmazza a szennyezett térségek környezetvédelmi adatbázisát. Hozzátette:

a regisztrált szennyezett területek 41%-án hulladéklerakó, 31%-án ipari szolgáltató vagy kereskedelmi jellegű objektum, 14%-án technológiai anyagtároló telep, 7%-án mezőgazdasági objektum található,

további 7%-án pedig egyéb tevékenység azonosítható. Hangsúlyozta: eddig több mint 580 állami kármentesítési intézkedés valósult meg, mintegy 232 milliárd forint értékben. A kormány a múltban keletkezett szennyeződések felszámolására a költségvetésből az OKKP alprogramok keretében csak 2013-2017 között 61 milliárd forintot biztosított. A forrásoknak köszönhetően pedig több mint 335 területen történt kármentesítés.

Az államtitkár kifejtette, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében ebben az uniós költségvetési ciklusban 9 nagy kármentesítési projekt valósul meg hazánkban, mintegy 35 milliárd forint felhasználásával

A rendezvényen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) igazgatója arról beszélt, hogy tevékenységi körük három megye területétre terjed ki. Füri András arra emlékeztetett, hogy az Igazgatóság ebben az uniós pályázatai ciklusban 9,5 milliárd forint értékben valósít meg 30 projektet. A DINPI elsődleges feladatának a természet megőrzését tekinti, de emellett kiemelt figyelmet fordít a gyermekek környezeti nevelésére és a szennyezett területek kármentesítésére is.

Forrás: AM