Back to top

Pompás lehet az idei évjárat, már elkezdődött a szüret

Megkezdődött az idei szüret hétfőn. A gyümölcs minősége több borvidéken kiváló lehet idén – nyilatkozta az InfoRádiónak Tornai Tamás, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnökségi tagja.

Magyarországon a Csabagyöngye szedésével indul a szüret, ez a legkorábban érő szőlőfajta, amit szorosan követ az Irsai Olivér, ezt a napokban kezdik szüretelni - nyilatkozta az InfoRádiónak Tornai Tamás, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnökségi tagja.

"Mi tervezünk, aztán a természet eldönti, hogy mikor is kell kezdeni a szüretet" – fogalmazott a szakember, aki szerint megfigyelhető, hogy a betakarítások egyre korábbi időpontra tolódnak, ami természetesen igaz a szőlő rügyfakadására, virágzására, és az érés kezdetére is. Ráadásul az egyes fázisok egyre közelebb is kerülnek egymáshoz.

Idén a szőlőtermelők nem nagyon panaszkodhatnak,

jegyezte meg Tornai Tamás, aki viszonylag konszolidált évnek nevezte a mostanit, annak ellenére is, hogy elmaradt a téli csapadék és nem töltődött fel a talaj nedvességgel, valamint igen változékony, szélsőséges arcát mutatta olykor az időjárás is.

A Nagy-Somlói borvidéken mindenesetre, ahogyan az ország más területein is, nagyon bizakodóak.

Kiváló minőségű, mennyiségben pedig némileg növekvő, jó közepes termés betakarításával számolnak.

A magyar szőlőtermés évente körülbelül 4 millió hektoliterre tehető, világszerte pedig mintegy 280 millió hektoliterre.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Mi vár ránk a tavalyi ellentmondásos szőlőszezon után?

A lisztharmatnak a korai kitavaszodás kedvezett, a peronoszpórának a csapadékos május, a botrítisznek pedig mindez együtt… Mi vár ránk ezek után az idén? Jól tesszük, ha bármilyen meglepetésre felkészülünk, lélekben és szakmailag egyaránt.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Változnak az uniós támogatások

Jelentős változásokra kell felkészülniük a gazdálkodóknak az új európai uniós támogatási időszakban, és azt már most biztosra vehetik a termelők, hogy csak akkor juthatnak majd területalapú támogatáshoz, ha eleget tesznek a környezeti szempontból előnyös gazdálkodás feltételeinek - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Több lábon álló biogazdaság

Vajon mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest, bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? Mert mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ahol ezek az áruházláncok megjelentek, ott gyorsan átalakultak a vásárlási szokások.

Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség. A mesterkurzusokon válogatott nemzetközi tételek kerülnek a poharakba, a kiállítótérben pedig kiemelt figyelmet kapnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borok.

Az innováció számunkra a kulcs – A BASF készül a jövőre

Új hatóanyag, új formuláció. Ez a kulcsa a BASF 2021-ban bevezetendő azol-típusú új hatóanyagának – hangzott el egy 2020 január végi tanácskozáson. Az innováció a kulcsa annak, hogy a cég az erős nemzetközi versenyben a nála nagyobb versenytársakkal is felveszi a versenyt.

Repce és napraforgó - Teljes a technológiai sor a BASF-nél

A BASF 2020-ban már teljes technológiai sort kínál a termelőknek repcéből és napraforgóból, vagyis a vetőmagtól a gyomirtó-, gombaölő- és rovarölőszereken át a nitrogénmenedzsmentig mindent. A cég a kor kihívásaira válaszolva új típusú gombaölőszereket is kifejlesztett.

A klímaváltozás hatása az Olaszrizling termelési lehetőségeire

A nagy sikerű "Olaszrizling Szerintünk" eseményt idén is Csopakon rendezték meg. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok adott otthont a sétálókóstolónak, borásztalálkozónak.