Back to top

Zöldhagymát tavaszra

Kora tavasszal a zöldhagyma az egyik első zöldségféle, ami a kertünkből az asztalra kerülhet. Ehhez azonban már most vetnünk kell, vagy néhány hét múlva lerakni a dughagymákat.

Vöröshagyma mint zöldhagyma
Vöröshagyma mint zöldhagyma
A legelterjedtebben használt hagymafaj zöldhagyma-neveléshez a vöröshagyma.

Emellett a téli sarjadékhagymából is finom zöldhagyma lesz, bár annak sokan csak a zöld részét használják: a metélőhagymához hasonlóan vágják. Viszonylag vékonyszálú zöldhagymát ad a salottahagyma, azonban egy-egy hagymafejből általában 3-5 hajtás is előtör, így a hozam megfelelő lesz.

Hogy igazán korai zöldhagymánk legyen, a vöröshagymát magról augusztusban kell elvetni, vagy a dughagymákat szeptember-október hónapokban elültetni.

Az augusztusi magvetéses termesztés sikerének kulcsa a talajelőkészítésben és a kelesztő öntözésben rejlik. Száraz, kötöttebb szerkezetű talajon nehéz aprómorzsás magágyat készíteni a kis méretű vetőmag egyenletes, megjelelő mélységben való vetéséhez és a gyenge hagymanövények sikeres kibújásához. Bár a hagyma apró magját viszonylag sekélyre (2-3 cm mélyre) kell vetni, a talaj jó vízgazdálkodásának segítésére, valamint a növények későbbi fejlődése érdekében a talaj felső rétegét optimális állapotúvá kell megmunkálnunk.

Tudta?

• Akik a köztes termesztést kedvelik, áttelelősaláta-sorokba is rakhatnak zöldhagymának szánt dughagymát.

• Áttelelő hagymából a zöldhagymát március végétől kezdhetjük szedni, természetesen kezdetben a növények még vékonyabbak, április második felében pedig már kifejezetten vastagok.

• Valamennyi említett zöldhagymafaj esetében tavasszal átmeneti fóliatakarással segíthetjük a koraiságot. Érdemes kipróbálni például a kisalagutas takarást, erre azonban már ültetéskor kell gondolni, és úgy elhelyezni a növénysorokat, hogy a kisalagút alá akár három sor is beférhessen, 20 cm-es távolsággal. Utána a kisalagutat áttelepíthetjük tavasszal ültetett vagy vetett melegigényesebb növények fölé.

Legnehezebb az öntözés jó szervezése. A szakma véleménye megoszlik abban, hogy szükség van-e előöntözésre, azaz a talaj vetés előtti feltöltésére, vagy tudunk-e megfelelően öntözni vetés után úgy, hogy a talajfelszín ne cserepesedjen ki. Az az igazság, hogy

egy átlagos évben szükséges az előöntözés (sokszor a talajt sem tudjuk megfelelően megmunkálni enélkül), és a vetés és kelés közötti időszakban is pótolni kell a vizet.

Ha a talajt nem tudjuk megfelelő állapotba hozni, házikerti körülmények között javasolt inkább a dughagymás technológiát választani. A dughagyma jobban tűri az egyenetlen vízellátást, valamint jobban tervezhető a növények fejlettsége is az átteleltetéshez. Mindkét technológiában célunk, hogy a növények ceruzavastagságúak legyenek a tél beálltakor. A sortávolság mindegyik technológiánál 25-30 cm lehet.

Salottahagyma
Salottahagyma
Az áttelelő vöröshagyma-termesztésnek csak egyik célja a kora tavaszi zöldhagyma, általában tavasz végén, nyár elején főzőhagymát is szeretnénk szedni. Ha kis területen gazdálkodunk,

az áttelelő zöldhagyma és főzőhagyma termesztése egy területen is megoldható: sűrűbb ültetéssel, vagy a jó magkelés tavaszi fokozatos „egyelésével” megnevelhető a zöldhagyma.

Minden második hagyma zöldhagyma állapotban való kiszedésével ritkítható az állomány a főzőhagyma helyigényének megfelelő térállásra. Ha csak a zöldhagymáért ültetünk, 12-13 dughagymát rakjunk folyóméterenként, míg ha szeretnénk némi főzőhagymának valót is hagyni, akkor 16-18 dughagymát ültessünk, majd minden alkalommal a legnagyobbakat szedjük ki kora tavasztól.

Téli sarjadékhagyma
Téli sarjadékhagyma

A salottahagyma különleges ízű, és lila változata használatakor különleges színű (lila bemosódásos) etiolált részű zöldhagymát ad.

Zöldhagymának a vöröshagyma dughagymás termesztési módszeréhez hasonló ültetési idővel és elrendezéssel duggathatjuk, és a betakarítás ideje is hasonló lesz.

A téli sarjadékhagyma kedvelői szeptemberben a léghagymák elültetésével gondoskodhatnak a tavaszi zöldhagyma-ellátásról, de többéves tövek tavaszi kihajtásakor lehet szedni a legkoraibb zöldhagymát. A léghagymák őszi ültetésével szeptembernél tovább nem szabad várni: ezek a hagymák kisebbek és emiatt lassabban fejlődnek, mint a vöröshagyma dughagymái, így októberi duggatással kisebb a jó áttelelés esélye.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

Kecskesajt és „kőműveskézkrém”

Izerné Kiss Helga és családja 2008-ban vágott bele a núbiai kecskék tartásába és tenyésztésébe: foglalkoznak gidák értékesítésével, illetve kecsketejből készítenek joghurtot, túrót, túrókrémet, különböző félkemény sajtokat. Zalaszentgrót Csáford városrészének szőlőhegyén található portájukon termékkóstolóval, vásárlási lehetőséggel várják vendégeiket, és a kecskék megtekintése is sokak számára vonzó program.

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

A fiatalítás és a generációváltás is a célja az OMÉK szakmai programjainak

A szakmának is változatos programokat kínál a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely a kiállítás négy napja alatt számos konferenciának és szakmai előadásnak biztosít helyszínt.

Mit keres a vaddisznó a szőlőben?

Egymásnak feszülnek az indulatok a vadászok és a gazdák között vaddisznó ügyben. A szőlőtermelők és a belterületi kerttulajdonosok csak számolják a károkat, melyeket a vadak okoznak, miközben úgy érzik, nem kapnak megfelelő segítséget.