Back to top

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

Nem ez lesz az első városi kert a francia fővárosban, azonban a méretei miatt ki fog emelkedni a többi közül. Párizs 15. kerületében, a felújítás alatt álló Paris Expo Porte de Versailles konferenciaközpont tetejére kerül a hatalmas zöldfelület. A 14 ezer négyzetméteres kert Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző féle zöldséget és gyümölcsöt termesztenek majd, és

a főszezonban napi 1000 kilogrammnyi termés kerül majd ki a területből. A kertben csak organikus termelés folyik majd, és 20 kertészre lesz szükség a fenntartásához.

"A célunk az, hogy egy olyan gazdaságot hozzunk létre, ami egy globálisan elismert fenntartható teremési modellé válhat" - mondta Pascal Hardy, a városi kertészettel foglalkozó Agripolis alapítója, a projekt gazdája. "Magas minőségű alapanyagokkal dolgozunk, a gazdálkodás pedig a természetes ritmussal összhangban folyik majd Párizs szívében."

A kertben az élelmiszertermelés mellett helyet kap egy étterem és bár is. Utóbbit a Le Perchoir nevű étteremlánc működteti majd, és 300 embernek biztosít majd helyet. Természetesen a helyileg termelt, szezonális élelmiszerekből készülnek majd a fogások.

A kert megálmodói azonban nem csak az éttermet tervezik ellátni, hanem a város délnyugati részén élőket is.

Az Agripolis egyik szamócás kertje
Az Agripolis egyik szamócás kertje
Fotó: Agripolis facebook
Szeretnének direkt kiszállítást, de tervben van hogy boltláncokkal, hotelekkel és menzákkal is szövetségre lépnek. Ezzel pedig csökkenthető az élelmiszerek szállítása okozta ökológiai lábnyom.

A helyiek lehetőséget kapnak arra is, hogy kisebb parcellákat béreljenek, ahol megtermelhetik a saját zöldségeiket, gyümölcseiket vagy éppen fűszernövényeiket. A tervek szerint tanulmányutakat, workshopokat és csapatépítő tréningeket is szerveznek majd, illetve egyéb események lebonyolítására is lesz kapacitás.

A nagyméretű városi kertekben ugyan világszinten nincs semmi újdonság, hiszen Detroitban és Shanghaiban már megjelentek, a párizsi azonban mégis úttörő lesz: egy új technológiát mutat majd be, az aeroponikus függőleges gazdálkodást. Ehhez nincs szükség növényvédőszerekre, mivel

zárt vízrendszerrel dolgoznak, talaj nélkül, amivel minimalizálódik a szennyezőanyagok megjelenésének lehetősége.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a közeli embereket látják majd el élelmiszerrel, akkor nem meglepő, hogy a gazdaságnak különösen alacsony lesz a széndioxid lábnyoma.

Párizsban óriási divatja van a városi kertészkedésnek. Példaként ott van a La Recyclerie öko-gazdaság, mely a Porte de Clignancourt régi vasúti sínje mentén települt, az organikus gombatermelő La Caverne, melynek a Porte de La Chapelle mélygarázs ad otthont, illetve a Saint-Nom-la-Breteche körzetben működő UpCycle-La boite á champignons, szintén gombákkal foglalkozó startup. A városvezetés tervei szerint 2020-ig 100 hektárnyi zöldfelületet telepítenek, aminek harmada lesz kert.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/The Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Kevesebb szőlő, alacsony árak Szlovákiában

Szlovákiában az idén nagyjából két héttel később kezdődött a szőlőszüret, mint például 1 évvel ezelőtt. Az előzetes becslések szerint 15 százalékkal gyengébb termés várható.

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Veszélyben a banán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO vészhelyzeti intézkedéseket vezetett be, hogy segítse a latin-amerikai és karibi országok termelőit megküzdeni a banánültetvényeket pusztító fuzáriumos betegséggel. A köznapi néven Panama-betegségnek hívott kórt augusztus elején azonosították Kolumbiában, ahol a banántermelés sok millió ember egyetlen megélhetési forrása.

Szőlő, bor zamata - őszi ízözön

Szőlőt szemezgetni, bort kortyolgatni mindig kellemes. Jómagam a konyhában töltött idő, a tűzhely melletti alkotás során is szívesen tartok a kezem ügyében egy-egy pohár bort: jólesik belőle kortyolni, figyelni a készülő remekmű és a bor ízeinek összhangját, és olykor az ételbe is kerül a nedűből.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

Körbeutazza Európát egy üvegház

Európában biztonságosan, fenntarthatóan, a környezetet tiszteletben tartva, és nyomon követhetően termesztik a zöldséget – így szól az üzenet, és bár nem folytatódik azzal, hogy „nem úgy, mint…”, mégis mintha benne lenne a mondatban, hogy mindenki gondolja tovább tetszése szerint.

Súlyos tévhitek a tojástermelés körül

A fenntarthatósági szempontok fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.