Back to top

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

Nem ez lesz az első városi kert a francia fővárosban, azonban a méretei miatt ki fog emelkedni a többi közül. Párizs 15. kerületében, a felújítás alatt álló Paris Expo Porte de Versailles konferenciaközpont tetejére kerül a hatalmas zöldfelület. A 14 ezer négyzetméteres kert Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző féle zöldséget és gyümölcsöt termesztenek majd, és

a főszezonban napi 1000 kilogrammnyi termés kerül majd ki a területből. A kertben csak organikus termelés folyik majd, és 20 kertészre lesz szükség a fenntartásához.

"A célunk az, hogy egy olyan gazdaságot hozzunk létre, ami egy globálisan elismert fenntartható teremési modellé válhat" - mondta Pascal Hardy, a városi kertészettel foglalkozó Agripolis alapítója, a projekt gazdája. "Magas minőségű alapanyagokkal dolgozunk, a gazdálkodás pedig a természetes ritmussal összhangban folyik majd Párizs szívében."

A kertben az élelmiszertermelés mellett helyet kap egy étterem és bár is. Utóbbit a Le Perchoir nevű étteremlánc működteti majd, és 300 embernek biztosít majd helyet. Természetesen a helyileg termelt, szezonális élelmiszerekből készülnek majd a fogások.

A kert megálmodói azonban nem csak az éttermet tervezik ellátni, hanem a város délnyugati részén élőket is.

Az Agripolis egyik szamócás kertje
Az Agripolis egyik szamócás kertje
Fotó: Agripolis facebook
Szeretnének direkt kiszállítást, de tervben van hogy boltláncokkal, hotelekkel és menzákkal is szövetségre lépnek. Ezzel pedig csökkenthető az élelmiszerek szállítása okozta ökológiai lábnyom.

A helyiek lehetőséget kapnak arra is, hogy kisebb parcellákat béreljenek, ahol megtermelhetik a saját zöldségeiket, gyümölcseiket vagy éppen fűszernövényeiket. A tervek szerint tanulmányutakat, workshopokat és csapatépítő tréningeket is szerveznek majd, illetve egyéb események lebonyolítására is lesz kapacitás.

A nagyméretű városi kertekben ugyan világszinten nincs semmi újdonság, hiszen Detroitban és Shanghaiban már megjelentek, a párizsi azonban mégis úttörő lesz: egy új technológiát mutat majd be, az aeroponikus függőleges gazdálkodást. Ehhez nincs szükség növényvédőszerekre, mivel

zárt vízrendszerrel dolgoznak, talaj nélkül, amivel minimalizálódik a szennyezőanyagok megjelenésének lehetősége.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a közeli embereket látják majd el élelmiszerrel, akkor nem meglepő, hogy a gazdaságnak különösen alacsony lesz a széndioxid lábnyoma.

Párizsban óriási divatja van a városi kertészkedésnek. Példaként ott van a La Recyclerie öko-gazdaság, mely a Porte de Clignancourt régi vasúti sínje mentén települt, az organikus gombatermelő La Caverne, melynek a Porte de La Chapelle mélygarázs ad otthont, illetve a Saint-Nom-la-Breteche körzetben működő UpCycle-La boite á champignons, szintén gombákkal foglalkozó startup. A városvezetés tervei szerint 2020-ig 100 hektárnyi zöldfelületet telepítenek, aminek harmada lesz kert.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/The Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Blockchain rendszer az élelmiszer-hamisítások ellen

A globális élelmiszeripar 2024-ig körülbelül 31 milliárd dollárt spórolhat a blockchain rendszer alkalmazásával – derül ki a Juniper Research tanulmányából.

Mi vár ránk a tavalyi ellentmondásos szőlőszezon után?

A lisztharmatnak a korai kitavaszodás kedvezett, a peronoszpórának a csapadékos május, a botrítisznek pedig mindez együtt… Mi vár ránk ezek után az idén? Jól tesszük, ha bármilyen meglepetésre felkészülünk, lélekben és szakmailag egyaránt.

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az EU-s szabályozásban.

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

Szárnyaló ízek, avagy mást érzünk a levegőben, mint a földön

Nézzünk szembe a tényekkel, a repülőgépeken kínált ételek nem vetekszenek a jó éttermekben készített friss fogásokkal. De van tudományos magyarázat arra, hogy miért érzékeljük az ízeket rosszabbaknak a repülőgépen, mint a konyhánkban, vagy egy kellemes étteremben.

A gazdákon is múlik a nagy ragadozó madaraink sorsa

Felemelő látvány, mikor egy bő két méter szárnyfesztávolságú rétisas száll a magasban – ezzel nem mondunk újat. Ugyanakkor az is tény: volt idő, amikor a felelőtlen emberi tevékenység következményeképp csodaszámba ment, ha az ember megpillanthatott Magyarországon egy-egy példányt. Noha a ragadozó madaraink száma napjainkban lassan emelkedő tendenciát mutat, ez könnyen a visszájára fordulhat.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.