Back to top

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

Nem ez lesz az első városi kert a francia fővárosban, azonban a méretei miatt ki fog emelkedni a többi közül. Párizs 15. kerületében, a felújítás alatt álló Paris Expo Porte de Versailles konferenciaközpont tetejére kerül a hatalmas zöldfelület. A 14 ezer négyzetméteres kert Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző féle zöldséget és gyümölcsöt termesztenek majd, és

a főszezonban napi 1000 kilogrammnyi termés kerül majd ki a területből. A kertben csak organikus termelés folyik majd, és 20 kertészre lesz szükség a fenntartásához.

"A célunk az, hogy egy olyan gazdaságot hozzunk létre, ami egy globálisan elismert fenntartható teremési modellé válhat" - mondta Pascal Hardy, a városi kertészettel foglalkozó Agripolis alapítója, a projekt gazdája. "Magas minőségű alapanyagokkal dolgozunk, a gazdálkodás pedig a természetes ritmussal összhangban folyik majd Párizs szívében."

A kertben az élelmiszertermelés mellett helyet kap egy étterem és bár is. Utóbbit a Le Perchoir nevű étteremlánc működteti majd, és 300 embernek biztosít majd helyet. Természetesen a helyileg termelt, szezonális élelmiszerekből készülnek majd a fogások.

A kert megálmodói azonban nem csak az éttermet tervezik ellátni, hanem a város délnyugati részén élőket is.

Az Agripolis egyik szamócás kertje
Az Agripolis egyik szamócás kertje
Fotó: Agripolis facebook
Szeretnének direkt kiszállítást, de tervben van hogy boltláncokkal, hotelekkel és menzákkal is szövetségre lépnek. Ezzel pedig csökkenthető az élelmiszerek szállítása okozta ökológiai lábnyom.

A helyiek lehetőséget kapnak arra is, hogy kisebb parcellákat béreljenek, ahol megtermelhetik a saját zöldségeiket, gyümölcseiket vagy éppen fűszernövényeiket. A tervek szerint tanulmányutakat, workshopokat és csapatépítő tréningeket is szerveznek majd, illetve egyéb események lebonyolítására is lesz kapacitás.

A nagyméretű városi kertekben ugyan világszinten nincs semmi újdonság, hiszen Detroitban és Shanghaiban már megjelentek, a párizsi azonban mégis úttörő lesz: egy új technológiát mutat majd be, az aeroponikus függőleges gazdálkodást. Ehhez nincs szükség növényvédőszerekre, mivel

zárt vízrendszerrel dolgoznak, talaj nélkül, amivel minimalizálódik a szennyezőanyagok megjelenésének lehetősége.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a közeli embereket látják majd el élelmiszerrel, akkor nem meglepő, hogy a gazdaságnak különösen alacsony lesz a széndioxid lábnyoma.

Párizsban óriási divatja van a városi kertészkedésnek. Példaként ott van a La Recyclerie öko-gazdaság, mely a Porte de Clignancourt régi vasúti sínje mentén települt, az organikus gombatermelő La Caverne, melynek a Porte de La Chapelle mélygarázs ad otthont, illetve a Saint-Nom-la-Breteche körzetben működő UpCycle-La boite á champignons, szintén gombákkal foglalkozó startup. A városvezetés tervei szerint 2020-ig 100 hektárnyi zöldfelületet telepítenek, aminek harmada lesz kert.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/The Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

Üdítőital szövetség: csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára az MTI-vel.

Újraindította ásványvíz-kitermelését a FuturAqua Nyrt.

A FuturAqua Nyrt. újraindította július végén, több mint egyéves előkészítést követően ásványvíz-kitermelését alapi üzemében, a nettó 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fenntarthatóság jegyében visszaváltható, 0,33 literes üvegpalackokban kerülhetnek piacra prémiumkategóriás ásványvizei - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Málnatermesztés napelemekkel

Egy kísérleti tanulmány szerint a napelemek alatti klíma stabilabb, mint a hagyományos fóliasátrakban.

Ilyen változatosak a díszfüvek

Az utóbbi években feltűnően sok díszfüvet láthatunk a közterületeken. Évelőágyakban használják könnyed ellenpontként, vagy széles, kanyargós sávokban ültetik, melléjük pedig egynyáriak kerülnek. Nemcsak a megjelenésük miatt kedvelik a kertépítők, hanem mert viszonylag egyszerűen fenntarthatók, nem esnek áldozatul a károsítóknak.

Nagyon visszaesett a csehországi turizmus a második negyedévben

A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.