0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Örkénytáborban ünnepeltek a polgárőr lovasok

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és Táborfalva Nagyközség Önkormányzata az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Sportszövetség, valamint a Készenléti Rendőrség támogatásával, példaértékű civil összefogásra alapozva rendezte meg a hajdani lovas katonai hagyományok tiszteletére a lovas őrszolgálatok éves ünnepét Örkénytáborban.

A VIII. Országos Lovas Polgárőr Szemle és Kultúrtörténeti Lovassági Napok alkalmából az egykori magyar királyi honvéd Lovaglótanárképző és Hajtóiskola pólópályáján az ország minden tájáról gyülekeztek a polgárőr lovasok, a kultikus örkénytábori helyszínhez méltó rendezettségben, hadseregnyien. A Polgárőrség együttműködő partnerei, a Rendőrség, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovasai is nyeregbe szálltak.

Kuriózum volt, hogy lovas mezőőrök is érkeztek Miskolcról, és szép számmal voltak jelen népi hagyományőrző lovasok is. A kultikus helyszín iránti tisztelet és érdeklődés a magyar lovastársadalom részéről figyelemreméltó összefogást eredményezett.

A kétnapos rendezvényen több mint 250 lovas vett részt lovával a programokon, a legtöbbjük a helyszínen vert tábort három napra. A szombati díszszemlén több mint 180 lóval vonultak fel a résztvevők nyeregből és fogatokkal. A védnökök beszédeit a lovasok az őrszolgálatokhoz méltó fegyelemmel, kengyel a kengyelhez hallgatták végig.

A rendezvény fővédnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédében rámutatott, hogy a Kincsem Nemzeti Lovas Program lovas őrszolgálatokra vonatkozó fejezetét 2012 óta az OPSZ Lovas Tagozata a gyakorlatban megvalósította. „Vizsgázott lovasai nagy számban, több mint ezren, az ország valamennyi megyéjében, minősített lovakon, mintegy 850 lóval, formaruházatban, egységes arculattal, a Magyar Rendőrséggel kiváló együttműködésben látnak el járőr- és figyelőszolgálatot, továbbá természetvédelmi és határvédelmi feladatokat is. Ezen túlmenően az OPSZ Lovas Tagozata oktatási rendszere és lovasai révén komoly hagyományőrző és kultúrtevékenységet is kifejt” – jellemezte a polgárőr lovas szolgálatot Lezsák Sándor. Bejelentette, hogy a lovas szolgálatok fejlesztése és stabil hátterének biztosítása érdekében létrehozzák a Lovasok a közbiztonságért Alapítványt. A rendezvény védnökei, Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár és dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár egyaránt méltatták a polgárőrség, és lovas részlegének eddigi erőfeszítéseit.

Dr. Feldman Zsolt bejelentette, hogy a külterületek biztonsága érdekében az Agrárminisztérium programot indít, amelynek során a mezőőri és polgárőr szolgálatokat összehangolják, valamint a polgárőrség lovas szolgálati ágát eszközbeszerzésekkel támogatják.

A Lovas Szemle díszünnepségén dr. Túrós András, az OPSZ és dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke a két szervezet képviseletében együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek egyebek között célja, hogy a honvédelmi nevelésben, oktatásban a lovassportok is előtérbe kerülhessenek a jövőben. Az ünnepségen dr. Túrós András kiváló munkájuk elismeréseként zászlót adományozott a Lovas Tagozatnak, melyet Dallos Gyula miniszteri biztos, örökös magyar bajnok, a Lovas és Kutyás Tagozat elnökségi tagja vett át.

A hatékony bűnmegelőzés, a rendezvények biztosítása, a határvédelmi feladatokba történő bekapcsolódás egyaránt megköveteli a komoly lovas szakmai alapokat. Ezt szemléltette a polgárőrség és rendőrség közös bemutatója. A csapatmozgásba bekapcsolódott a polgárőrség egy motoros egysége, ezzel demonstrálva, hogy a szolgálatban részt vevő lovak nem félnek a gépi meghajtású eszközöktől. A kiképzett lovak rendíthetetlen nyugalommal fogadták a zászlókat, esernyőket, buborékfújókat, színes füstbombákat, pisztolylövéseket és a szituációs jelenetben elfogott fatolvajt előállító, megkülönböztető fény- és hangjelzéssel érkező rendőrautót is. A gépjármű útjában álló kidöntött fát a polgárőrök egy speciális, kifejezetten nyerges lóra készített hám segítségével húzták el az útból. A bemutató során egy „táskatolvajt” is lefüleltek közösen a rendőr és polgárőr kollégák.

A hely szellemiségéhez hűen katonai hagyományőrző lovasbemutatóval folytatódott a rendezvény: a Stípa Népi Hagyományőrző Egyesület és a Centenáriumi Honvéd Gyalog Dandár egységei közösen idézték fel és jelenítették meg korhű viseletben a lovas katonai élet különböző történelmi állomásait.

A heves nyári zivatar sem szólt bele túlzottan a napirendbe, mivel pont az ebédidő alatt érkezett az égi áldás. A hétvégén mindvégig fókuszban álltak a hagyományosan tenyésztett magyar lófajták. Az esőt követően a Furioso-North Star Országos Lótenyésztő Egyesület nyolclovas kishuszár karüsszele hódította meg a közönség és a jelenlévő lovasok szívét.

Késő délutánig lovas polgárőr járőrvezetői versenyek zajlottak, amelyeken játékosan mérhették össze lovastudásukat a polgárőr, rendőr, huszár és civil lovasok azonos feltételek mellett.

A versenyeken a valós járőrszolgálatnak megfelelően, mindvégig párban kellett teljesíteni. A legtökéletesebben összehangolt lovaglásoknál a lovasok kengyel a kengyelhez oldották meg a feladatokat. A verseny stílusértékeléssel zajlott, a jobb időeredmény csak az azonos pontszámok esetében volt döntő a helyezések szempontjából. A bírók fokozottan értékelték a lovak állapotát, átengedőségét, a lovassal való harmóniát. Az első fázisban Caprilli program lovaglásával kellett a párosoknak bizonyítaniuk, hogy a lovakat megfelelő minőségben uralják a három jármódban. Csak ezt követően kezdhették meg a második fázis használati lovas feladatait, amelyek a járőrszolgálatokban előforduló szituációkat idézték. Figyelemmel arra, hogy mind a közúton, mind a rendezvénybiztosítási feladatokban nagyon sok környezeti hatás éri a lovakat, különböző zajok, hanghatások, tárgyak jelenléte, fontos a lovak komfortzónájának tágítása, hogy minden esetben nyugodtak tudjanak maradni. Ezek visszaellenőrzése volt az alapvető cél a versenyen, amely egyúttal gyakorlati szintfelmérő is volt a polgárőr lovasoknak.

A lovaglásokat a Seniorok a Magyar Lovassportokért Egyesület tagjai bírálták, biztosítva ezzel a kiváló lovasszakmai hátteret. A senior mesterek Örkénytábor szellemiségével és módszereivel képezik a lovakat és lovasokat, aktívan bekapcsolódnak év közben országszerte a Lovas Tagozat oktatási programjaiba is.

A nap folyamán számtalan bemutató és kulturális program várta az érdeklődőket. Az isaszegi ifjú polgárőrök és a Hadak Útja Lovas Sportegyesület, továbbá a polgárőr kutyás szolgálat bemutatója nagy sikert aratott, ahogy a Medic sátor is, ahol lehetőség volt újraélesztést tanulni próbabábun. A Testnevelési Egyetem lovaskultúra szakcsoportja által üzemeltetett lovas élménysátorban kvízkérdések, mellettük egész nap ingyen lovaglási lehetőség várta az ifjú lovasokat a zagyvaszántói polgárőrök jóvoltából.

Voltak világháborús statikus fegyverbemutatók, de a fiatalok ki is próbálhatták magukat a Honvédelmi Sportszövetség lézeres lövészetén és katonai akadálypályán.

A „Lovas polgárőr leszek!” rajzpályázat műveiből felállított kiállítás képeire közönségszavazatokat is vártak, az eredményhirdetésre a kora délutáni órákban került sor. A helyszínen több kiváló senior lovas szakíró dedikálta könyveit. A könyvsátorban aláírásgyűjtést is szerveztek az egykori Lovaglótanárképző Intézet kis fedeles lovardájának ismételt üzembe helyezése érdekében.

A vasárnapi sportnapon a szabadidős lovasversenyeké volt a főszerep, amelynek során kiemelten mutatták be és jutalmazták azokat a lovasokat, akik hagyományosan magyar tenyésztésű lovaikkal eredményesen szerepeltek, valamint a legeredményesebb polgárőr lovasokat is különdíjban részesítették.

Forrás: Pegazus