Back to top

Tért hódítanak az új rezisztens szőlőfajták

A minőségi borkészítés világában rossz hírük van az ellenálló szőlőfajtáknak, de ez a visszautasítás enyhülni látszik az utóbbi időben. Az USA szőlőtermesztői is ódzkodnak tőlük, és annak ellenére ragaszkodnak az elismert európai fajtákhoz, hogy azok különösen érzékenyek a peronoszpórára és a lisztharmatra, erre a két Amerikából eredő betegségre. Most új francia rezisztens hibrideket próbálhatnak ki.

Az őshonos amerikai fajták sokkal ellenállóbbak a lisztharmattal és a peronoszpórával szemben, hiszen azokkal párhuzamosan fejlődtek. Ezt már több mint egy évszázada fölismerték az európai nemesítők is, és hibridizálták az európai és amerikai szőlőt.

A Vidoc tartósan ellenáll a lisztharmat és peronoszpóra fertőzésének
Fotó: inra.fr
Ma a szőlőkre az összes Európai Unióban kipermetezett vegyszer negyedét használják föl, noha a mezőgazdasági területnek csak a 3 százalékát foglalják el az ültetvények. A francia Mezőgazdasági Kutatóintézet, az INRA tavaly jelentette be négy új betegség-ellenálló hibridjét, amelyekkel jócskán mérsékelhető a kipermetezett gombaölő szerek mennyisége. A fajták már szerepelnek a francia nemzeti fajtajegyzéken. Európában sokkal kevésbé fogadják be az új fajtákat a bortermelők, mint az Újvilágban, ahol gyorsan igyekeznek alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Az új francia fajták közül kettő fehér (Floreal, Voltis) és kettő kékszőlő (Artaban, Vidoc), és 2020-ig 200 hektár telepítését tervezik belőlük.

Az USA-ban jövőre kerülnek forgalomba.

Nem szabad azonban hibridként emlegetni az újdonságokat, a nemesítők ResDur névre keresztelték a programot, amely reményeik szerint gyorsan további tagokat eredményez majd. A rövidítést a tartós rezisztencia (durable resistance) szavak összevonásával képezték. Ebben az értelemben a tartósság arra utal, hogy több rezisztenciagén felelős a fajták betegségellenállóságáért, így a kórokozók nehezebben törik át a védvonalukat.

A PIWI csoport több ország, köztük Magyarország kutatóit fogja össze, akik rezisztencianemesítéssel foglalkoznak, és ők PIWI néven emlegetik az ellenálló szőlőfajtákat.

A Bianca a legnagyobb területen termesztett ellenálló fajta Magyarországon
Fotó: Horváth Csilla
Európában főként az északi országokban termesztenek ilyen fajtákat, ahol nagyobb a betegségek fertőzési nyomása. Magyarországon több ezer hektáron teremnek ellenálló fajták és folyamatosan születnek az újabb, multirezisztens szőlők.

Minden szőlőtermesztő vidéken a helyi adottságokat tűrő fajtákat igyekeznek létrehozni, így Kaliforniában a Pierce-betegség (vagyis a Xylella fastidiosa baktérium), New York államban a fagy a termést korlátozó tényező, amelyek ellen nemesítenek.

A mai módszerekkel, genetikai markerek és géntérképezés alkalmazásával olyan fajtákat lehet létrehozni, amelyek gyakorlatilag tiszta Vitis viniferák.

Kaliforniában 2017-ben vezették be a négy új, Pierce-betegséggel szemben ellenálló fajtát, amelyek 98 százalékban viniferák, a többi a rezisztenciaforrás Vitis arizonicából származik.

Sorra születnek tehát az új fajták, de a bevezetésük nehézkes, két okból is. Az egyik a borsznobizmus, ami nem a valós minőséget, hanem a borászat presztizsét tekinti mérvadónak, a másik pedig, főként Európában, a hagyomány. Egész borvidékek épültek ugyanis néhány fajta köré, és most szembetalálják magukat a klímaváltozással és a betegségek terjedésével. A PIWI ezért évente rendez nemzetközi borversenyt az ellenálló fajták jobb megismerésére, azokkal ugyanis még kevés a borászati-technológiai tapasztalat.

Amerikában is elterjedt a Cabernet Blanc
Fotó: GrapeCreek
Terjedésükben a névnek is nagy szerepe van, amire jó példa az egyik legsikeresebb PIWI-fajta, a Cabernet Blanc. A fehér szőlő a Cabernet sauvignon és egy ellenálló hibrid keresztezéséből született.

Kockázatos az is, ha az ellenálló szőlők kisebb permetezési igényéről beszélnek, mert az fölkelti a fogyasztók gyanakvását általában a borral szemben. Inkább pozitív jellemzőkkel kell fölhívni rájuk a figyelmet, javasolják a marketinggel foglalkozó szakemberek.

Minden jel szerint a borfogyasztók fiatal nemzedéke nyitott az újdonságokra, őket könnyebb lesz megismertetni az ellenálló szőlőkből készült italokkal.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Növényvédelmi előrejelzés – Sok az idén a beteg diófa

Az utóbbi időszakban lehullott bőséges csapadék egyrészt kedvezően hat az őszi érésű növények fejlődésére és minőségére, másrészt azonban növényvédelmi vonatkozása is van, hiszen a nedvesség és a tartós harmatképződés segíti a kórokozók egy részének fejlődését. Ugyanakkor számos kártevő is aktív még.

Jótékonysági borárverés Tiszaburáért

Nagy sikerrel zárult a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jótékonysági Borárverése, a tételekből befolyt több mint 6 millió forintot a tiszaburai varrodának ajánlották.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

Október elején ismét lesz Villányi Vörösbor Fesztivál

Harmincöt borászat és csaknem félszáz gasztronómiai, kulturális és könnyűzenei program várja a résztvevőket a Villányi Vörösbor Fesztiválon, amelyet október 4. és 6. között 32. alkalommal rendeznek meg a borvidéki városban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Zökkenőmentes szüret, kiváló évjárat

Villányban egyöntetű vélemény, hogy nagyon jó az évjárat. Ugyanez hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – HNT - elnökségi ülésen is, így országosan bizakodó képet festenek a gazdák.