Back to top

Tért hódítanak az új rezisztens szőlőfajták

A minőségi borkészítés világában rossz hírük van az ellenálló szőlőfajtáknak, de ez a visszautasítás enyhülni látszik az utóbbi időben. Az USA szőlőtermesztői is ódzkodnak tőlük, és annak ellenére ragaszkodnak az elismert európai fajtákhoz, hogy azok különösen érzékenyek a peronoszpórára és a lisztharmatra, erre a két Amerikából eredő betegségre. Most új francia rezisztens hibrideket próbálhatnak ki.

Az őshonos amerikai fajták sokkal ellenállóbbak a lisztharmattal és a peronoszpórával szemben, hiszen azokkal párhuzamosan fejlődtek. Ezt már több mint egy évszázada fölismerték az európai nemesítők is, és hibridizálták az európai és amerikai szőlőt.

A Vidoc tartósan ellenáll a lisztharmat és peronoszpóra fertőzésének
Fotó: inra.fr
Ma a szőlőkre az összes Európai Unióban kipermetezett vegyszer negyedét használják föl, noha a mezőgazdasági területnek csak a 3 százalékát foglalják el az ültetvények. A francia Mezőgazdasági Kutatóintézet, az INRA tavaly jelentette be négy új betegség-ellenálló hibridjét, amelyekkel jócskán mérsékelhető a kipermetezett gombaölő szerek mennyisége. A fajták már szerepelnek a francia nemzeti fajtajegyzéken. Európában sokkal kevésbé fogadják be az új fajtákat a bortermelők, mint az Újvilágban, ahol gyorsan igyekeznek alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Az új francia fajták közül kettő fehér (Floreal, Voltis) és kettő kékszőlő (Artaban, Vidoc), és 2020-ig 200 hektár telepítését tervezik belőlük.

Az USA-ban jövőre kerülnek forgalomba.

Nem szabad azonban hibridként emlegetni az újdonságokat, a nemesítők ResDur névre keresztelték a programot, amely reményeik szerint gyorsan további tagokat eredményez majd. A rövidítést a tartós rezisztencia (durable resistance) szavak összevonásával képezték. Ebben az értelemben a tartósság arra utal, hogy több rezisztenciagén felelős a fajták betegségellenállóságáért, így a kórokozók nehezebben törik át a védvonalukat.

A PIWI csoport több ország, köztük Magyarország kutatóit fogja össze, akik rezisztencianemesítéssel foglalkoznak, és ők PIWI néven emlegetik az ellenálló szőlőfajtákat.

A Bianca a legnagyobb területen termesztett ellenálló fajta Magyarországon
Fotó: Horváth Csilla
Európában főként az északi országokban termesztenek ilyen fajtákat, ahol nagyobb a betegségek fertőzési nyomása. Magyarországon több ezer hektáron teremnek ellenálló fajták és folyamatosan születnek az újabb, multirezisztens szőlők.

Minden szőlőtermesztő vidéken a helyi adottságokat tűrő fajtákat igyekeznek létrehozni, így Kaliforniában a Pierce-betegség (vagyis a Xylella fastidiosa baktérium), New York államban a fagy a termést korlátozó tényező, amelyek ellen nemesítenek.

A mai módszerekkel, genetikai markerek és géntérképezés alkalmazásával olyan fajtákat lehet létrehozni, amelyek gyakorlatilag tiszta Vitis viniferák.

Kaliforniában 2017-ben vezették be a négy új, Pierce-betegséggel szemben ellenálló fajtát, amelyek 98 százalékban viniferák, a többi a rezisztenciaforrás Vitis arizonicából származik.

Sorra születnek tehát az új fajták, de a bevezetésük nehézkes, két okból is. Az egyik a borsznobizmus, ami nem a valós minőséget, hanem a borászat presztizsét tekinti mérvadónak, a másik pedig, főként Európában, a hagyomány. Egész borvidékek épültek ugyanis néhány fajta köré, és most szembetalálják magukat a klímaváltozással és a betegségek terjedésével. A PIWI ezért évente rendez nemzetközi borversenyt az ellenálló fajták jobb megismerésére, azokkal ugyanis még kevés a borászati-technológiai tapasztalat.

Amerikában is elterjedt a Cabernet Blanc
Fotó: GrapeCreek
Terjedésükben a névnek is nagy szerepe van, amire jó példa az egyik legsikeresebb PIWI-fajta, a Cabernet Blanc. A fehér szőlő a Cabernet sauvignon és egy ellenálló hibrid keresztezéséből született.

Kockázatos az is, ha az ellenálló szőlők kisebb permetezési igényéről beszélnek, mert az fölkelti a fogyasztók gyanakvását általában a borral szemben. Inkább pozitív jellemzőkkel kell fölhívni rájuk a figyelmet, javasolják a marketinggel foglalkozó szakemberek.

Minden jel szerint a borfogyasztók fiatal nemzedéke nyitott az újdonságokra, őket könnyebb lesz megismertetni az ellenálló szőlőkből készült italokkal.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Kevésbé gyümölcsöző gyümölcsöseink

„A magyarországi gyümölcstermesztés heterogén, a termelői színvonal igen változatos” - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Hunyadi István. A FruitVeb szakmai igazgatója, a Bayer Gyümölcs Szimpóziumán tartott előadásában nem fukarkodott a kritikával.

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Mi vár ránk a tavalyi ellentmondásos szőlőszezon után?

A lisztharmatnak a korai kitavaszodás kedvezett, a peronoszpórának a csapadékos május, a botrítisznek pedig mindez együtt… Mi vár ránk ezek után az idén? Jól tesszük, ha bármilyen meglepetésre felkészülünk, lélekben és szakmailag egyaránt.