Back to top

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Az almában található 100 millió hasznos baktérium nagy része az almacsutkában van
Az almában található 100 millió hasznos baktérium nagy része az almacsutkában van
A kutatás során megvizsgálták az alma összes részének, a kocsány, a héj, a gyümölcshús, a mag és a csészelevelek baktériumflóráját. Hagyományos és biotermesztésből származó gyümölcsöket is górcső alá vettek. Eredményeiket a Frontiers of Microbiology szaklapban publikálták.

Egy átlagos méretű, 240 grammos almában – mind a bio, mind pedig a hagyományos gazdálkodásból származó termésben – mintegy 100 millió baktérium található, aminek nagy része az almacsutkában, azon belül is a magokban van, amit általában kidobunk. A gyümölcshúsban mindössze 10 millió baktériumsejtet számoltak. Éppen ezért a kutatók szerint

érdemes az egész almát, csutkástól elfogyasztani, amivel tízszer annyi hasznos baktériumot vihetünk be a szervezetünkbe, mint ha csak a gyümölcshúst fogyasztanánk el.

A bio alma baktérium-összetételét sokkal változatosabbnak és kiegyensúlyozottabbnak ítélték meg az osztrák kutatók. Ezzel magyarázható magasabb beltartalmi értéke és a jobb zamata is. A hagyományos termesztésű almában a hasznos baktériumok mellett magas csíraszámmal volt jelen a jól ismert Escherichia shigella, amely az embernél és a főemlősöknél a vérhas okozója. Ezt a fajt ugyanakkor a bio almából nem mutatták ki. Mindemellett a szintén közismert hasznos bélbaktérium, a Lactobacillus nemzetség tagjai nagy számban voltak jelen a bio almában, míg a hagyományos termésből nem voltak kimutathatók. Csakúgy mint a methylobaktérium, amely a fitohormonok termelésében, illetve az eper jellegzetes ízének kialakításában játszik fontos szerepet.

A kutatók más gyümölcsök baktériumflóráját is szeretnék részletesen megismerni. Véleményük szerint

a friss termések mikrobiomjának és antioxidáns-tartalmának föltüntetése a tápértéktáblázatban legalább olyan fontos volna, mint a makroelemek, vitaminok és ásványi anyagok közlése.

Fontos lenne mélyebben megismerni és föltárni azt, hogy a táplálékban található mikrobiomok sokfélesége milyen mértékben hat emberi bélrendszer egészségvédő mikrobiomájára.

Forrás: 
phys.org/magyarmezogazdasag.jpg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így kell elkészíteni a tojást, hogy megmaradjanak benne az értékes tápanyagok

Hogyan lesz a legegészségesebb a tojásból készült ételünk? Sütve vagy főve?

Dél-Tirolban jó almatermésre számítanak

Az egyik legnagyobb olasz almatermesztő konzorcium, a VOG a tavalyihoz hasonló termést vár és az árak emelkedésére számít. Becslések szerint 525 ezer tonna almát takarítanak be a tagjaik, amiből 25 ezer tonna bioalma. A Gala szürete 5-7 nappal később kezdődik, és a júliusi hőség miatt kisebb méretre lehet számítani, a színeződésre viszont kedvezően hatott az augusztusi lehűlés.

Felhördültek a gazdák a 9,35 eurós minimál-órabér hallatán

A megélhetésüket látják veszélyben az idén 9,19 eurós, jövőre 9,35 euróra emelendő minimál-órabér miatt a Rajna-menti termesztőkörzetek gazdái. Németországban sokan sikertörténetnek értékelik a minimálbér bevezetését, a kertészeti kultúrák tulajdonosai azonban korántsem, számol be róla az Agra-Europe hírügynökség nyomán a fruchthandel.de.

Nagyobb a görbe uborka rajongótábora, mint gondolták

A legtöbb hollandnak semmi baja nincs az esztétikai hibás zöldséggel és gyümölccsel, derült ki egy friss felmérésből. Érdekes, hogy az áruházak eladási adatai eközben nem ezt támasztják alá.

Egyre hosszabbak lesznek a hőhullámok

Egyre hosszabbra nyúlnak a nyári hőhullámok és velük együtt az extrém szárazság által sújtott időszakok is egyre hosszabbak lesznek, ami az emberi egészség mellett a mezőgazdaságra is negatívan hat majd – állapították meg kutatók a Berlini Humboldt Egyetem és az ugyancsak a német fővárosban található Éghajlatelemző Központ közös tanulmányában.

Közelebb kerültek a sertéspestis elleni oltóanyag előállításához

Az afrikai sertéspestis (ASP) megállításán dolgoznak a kutatók világszerte. Nagy lépést tettek ennek érdekében az USA-ban, ahol a kormány megállapodást kötött egy oltóanyaggyártó céggel. Noha a vakcina még nem készült el, a tudósok közelebb kerültek a megoldáshoz.

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.

Mi igaz a „banángeddonból”?

Évek óta tudott, hogy baj van banánügyben, de eddig sikerült elhessegetni a gondolatot azzal, hogy „másvalaki problémája”. Most viszont bizonyítottan felbukkant a komplett ültetvényeket kipusztító gombabetegség abban a térségben is, ahonnan gyakorlatilag egész Európát ellátják banánnal. Mennyire súlyos a helyzet? A német zöldség-gyümölcs kereskedők szövetsége azon felbuzdulva tett közzé egy banánpusztulás-kisokost, hogy már a helyi bulvármédia is felkapta a témát.

"Védőoltás" méhbetegségek ellen - egy felfedezés lehetőségei

A méhek egymás etetése során ismerik meg a lehetséges korokozók génjeit, melyek ellen aztán küzdeni is képesek. A kérdés, hogy ennek alapján "oltóanyagok" is létrehozhatóak-e a méhek egészségének védelmében.

Vírusokkal a Xylella ellen

A hollandiai Wageningen Egyetem és Kutatóközpont diákjai korunk legveszélyesebb növénykórokozója, a Xylella fastidiosa baktérium elleni szintetikus biológiai védekezés lehetőségét keresik. A témával nemzetközi kutatói versenyen is részt vesznek.