0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.

Takács Géza, a szervezet elnöke a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta: az árnövekedés mögött többféle hatás húzódik meg. Ezek egyike a technológiai költségek növekedése, amely a korszerűsítésből, fejlesztésekből adódik.

A vetőmagágazat egyelőre tudja tartani a lépést a nemzetközi versenyben, ennek azonban feltétele a korszerű technológia használata

 – fogalmazott az elnök. Hozzátette: a vetőmagüzemi gépek nagyon drágák, ezek alkatrészellátása, javítása, vagy akár tervezett karbantartása nagy költség, az esetleges gépcsere, a korszerűbb berendezésre váltás pedig kiemelkedően nagy tétel egy-egy vetőmagüzem kiadásai között.

A másik nagy tétel a bérköltség, amely jelentősen emelkedett az utóbbi években. A munkaerő megtartása a vetőmagágazatban sem könnyű feladat, hiszen már a gépkezelők is komoly fizetési igénnyel lépnek fel, a magasan képzett vetőmagos szakemberek megtartása pedig csak komolyabb bérekkel lehetséges.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu