Back to top

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.

Olyan megoldásokat kerestek és találtak a KITE Zrt. szakemberei, amelyeket a precíziós gazdálkodásban és az érzékenyebb álló kultúrákban részben már használnak, például az almában. A lehetőségekről Lengyel László, a KITE Zrt. kertészetigép-kereskedője adott rövid tájékoztatót.

Illusztráció

A kézi munka, illetve annak gépi helyettesítése megkerülhetetlen feladattá vált a kertészetekben. A KITE Zrt. három munkagépet és a hozzájuk tartozó traktorokat mutatott be Tiszavasváriban. A tápanyag­ellátás eszközrendszerével kezdték a bemutatót, erre a német RAUCH MDS 19,1 műtrágyaszórót javasolják. A gép tartálya 1000 literes, és adapterrel felszerelve telepített fasorokba is ki tudja juttatni a műtrágyát. A traktor miatt azt ajánlják, hogy egyszerre 600–1000 kilogramm műtrágyát szállítsanak, amit akár extenzív vagy szuperintenzív almásokban is ki tudnak szórni. Általában 6–7 méteres munkaszélességben dolgozik, és terelőlemezek alkalmazásával a műtrágya kizárólag a fák tövébe, az úgynevezett sorcsíkokra kerül.

Rauch MDS 19,1: kizárólag a fák tövéhez juttatja ki a tápanyagot

A műtrágya adagolása hidraulikusan állítható, a fajlagos kijuttatás 1-től 1000 kilogrammig lehetséges. Egy másik hasonló megoldás, amikor keskeny nyomtávú traktorral – például John Deere GF erőgéppel – szórják a műtrágyát. Ekkor 600 kilo­grammot vihet magával egyszerre a gép. Ennek a haladási sebessége óránként 5 km, és úgynevezett big bag zsákból vételezve a tápanyagot, képes 20 perc alatt végezni 1 hektárral. Jó tisztában lenni vele, hogy a hidraulika irányításához némi gyakorlatra van szüksége a traktorosnak. Ezt a gépet a KITE most fix áron, 1 millió forint + áfáért árusítja, ez az ár november 1-jéig érvényes. Az ár úgy értendő, hogy a gépet házhoz szállítják, és beüzemelve adják át a gazdának.

Orizzonti Orion: felszerelhető tárcsával, ekével és forgóboronával

A másik nagyon fontos kézimunkaerő-kímélő eszköz a soraljművelő. Kézzel évente kétszer kell kapálni, kaszálásra pedig általában négyszer kerül sor egy idényben, főleg, ha a gyomirtás nem sikerült. Ehhez az olasz gyártmányú Orizzonti Oriont ajánlja a KITE Zrt., amelyre 16 cserélhető adapter szerelhető, ez lehet tárcsa, eke vagy aktív forgóborona. Nagyon fontos tudni, hogy aki az Oriont használja, annál nem lép fel az eketalpbetegség.

Az eszköz működtetéséhez olyan traktor szükséges, amelyiknek a hidraulikaszivattyú-teljesítménye eléri a minimum 60 litert percenként. Ilyen például a keskeny nyomtávú, 75–105 lóerős John Deere GF.

De megoldható, hogy az Orizzonti Oriont saját hidraulikával szereljék fel, és akkor már nem kell figyelembe venni a traktor TLT-meghajtását. A munkaerő-helyettesítésben úgy számolhatunk vele, hogy óránként 2 kilométeres sebességgel dolgozik a gép, a forgóborona pedig 30–50 centiméteres átmérővel műveli a talajt. A gép 1,5 óra alatt 1 hektár megművelésére képes, vagyis nagyjából 6 ember kézi munkáját tudják helyettesíteni. Kaszálásnál a munkasebessége 5 km/h, és 1 óra alatt 1 hektár lekaszálását tudja biztonsággal elvégezni. Fontos tudni róla, hogy automata kitérítőrendszerrel működik, vagyis a fákat nem sérti meg a gép. Az automatika érzékenysége állítható.

Nobili Antis tornyos permetező: tisztább vegyszerezés

Tornyos permetezésre a szintén olasz Nobili Antis permetezőt ajánlja a KITE Zrt. Fontos, hogy mellső légbeszívással működik, aminek köszönhetően a port nem keveri össze a cseppekkel, így a kijuttatott szer tisztább. Általában kevesebb levegővel dolgozik, mint a már megszokott gépek, jobb a fedése és nem perzsel annyira.

A hagyományos permetezőkhöz képest – amelyek óránként 60 ezer köbméter levegőt szívnak be hátulról – ez oldalról szívja a levegőt, és csupán 36 ezer köbméterre van szüksége óránként.

Emiatt a traktorral szemben támasztott teljesítményigénye kisebb, az egész eszköz energiatakarékos. Működtetéséhez megfelel a keskeny nyomtávú, 60 lóerős John Deere 575 GF traktor. A permetező egyébként bármely traktorra felszerelhető, elektromos szakaszolású, így jobbra és balra is el tud zárni. A 2000 literes tartályt elektronikus nyomásszabályozóval látták el, ezért könnyen és precízen kiadagolható vele a vegyszer. Felszerelhető rá a Bravo komputer, ami szinte szavatolja a precizitását. A Bravo figyeli a menetsebességet, és automatikusan ahhoz állítja be a gazda által az 1 hektárra szánt vegyszermennyiséget. A komupter azért is hasznos, mert az adatokat pendrive-ra áttöltve a személyi számítógépen minden adat leolvasható, visszakereshető és kielemezhető, amivel megalapozható a növényvédőszer-kijuttatás precizitása. Különösen nagy hasznát veszik a tápanyagok kijuttatásában, a tápanyag-gazdálkodási napló vezetésében. A Nobili Antis alapára 3,7 millió forint, Bravóval fölszerelve további 700 ezer forint.

A Nobili VKB mulcsozó a betakarítás után nyújt hasznos segítséget. A gép akár a 10 centiméteres átmérőjű gallyakat is feldarabolja, vagyis még az ilyen vastag ágakat sem kell kihordani a tábla szélére. A 170-es mulcsozó alapára 1,5 millió, a 190-esé 1,7 millió forint. Képes rá, hogy 500 kilogrammos big bag zsákokba gyűjtse a mulcsozott anyagot, vagy arra is, hogy az utána vontatott platóra továbbítsa a feldarabolt maradványokat.

A házigazda, Rozgonyi Géza

A családi gazdaság összesen 34 hektáron foglalkozik gyümölcstermesztéssel, amiből 17 hektár intenzív meggy, a másik meghatározó része pedig – a már részben intenzív – alma. Először 2009-ben telepítettek intenzív almát, 7,7 hektáron, főleg Goldent, Pinovát, Idaredet, Johnagoredet, Fujit és Gálát. A 7,7 hektáros területen 360–380 méterszer 1 méteres tőtávolságra 19 500 csemetét ültettek ki. Ezután 2012-ben újabb 1,3 hektárt telepítettek, majd 2013-ban a KITE-vel összefogva, olasz technológiával jéghálót is felszereltek 3,5 hektáron. Az egész gyümölcsösben csepegtető öntözést alkalmaznak, amihez egy 550 köbméteres medencében szellőztetik a vizet. Idén továbbfejlesztették a technológiájukat: a vízkijuttató rendszer szűrését automatizálták, és homoktalanítóval szerelték fel.

Rozgonyi Géza: szuperintezív alma kis fagyhibával
Évente 400–600 tonna almát takarítanak be. Általában 70 mm fölött kezdik meg a szüretet, de az idén akkora az igény, hogy már a 65 mm-es Gálákat is elkezdték keresni.

A hűtőházukat egy gabonatárolóból alakították át. Kéttermes megoldású, ami nem a legmodernebb, de a célnak megfelel. A kézi munkaerő helyettesítésére és a betakarítás megkönnyítésére, gyorsítására emelhető szedőkocsikat vásároltak. Tapasztalataik szerint a dolgozók kedvelik őket, és mivel lengyel gyártmányok, az áruk alig 20 százaléka volt a hasonló nyugati eszközökének.

Mintegy 10 hektárt az almaültetvényükből ma már szuperintenzívnek neveznek – és ennek megfelelő hozamot is várnak el tőle. Fajta, időjárás és évjárat függvényében hektáronként 45–80 tonna termésre számítanak. Tavaly nagyon sok termett, de most nem nagyon lesz, főleg Gálából termett kevesebb. Általában stabilan és sokat szednek a Pinováról, az Idaredről és a Jonagoredről. A jéghálós technológia kiépítése 15 millió forintba is kerülhet hektáronként, bár Rozgonyi Géza ma már saját kezűleg is meg tudná csinálni.

Az értékesítési ár évente változik. A legdrágábban 2018 tavaszán, hűtött almaként tudta eladni a termést, kilónként 160 forintért.

De volt olyan esztendő, amikor csak 55 forintot kapott 1 kg étkezési almáért. A nagy tavalyi termés neki is okozott kárt, 2 kamionnyi étkezési almát csak idén tavasszal tudott értékesíteni, azt is léalmaként.

Almára jelenleg csak géptámogatást lehet igénybe venni. Korábban volt rá más támogatás is, bár abban sem volt sok köszönet, ugyanis a beruházásokat saját erőből kell megvalósítani, és utána a támogatást hosszabb idő alatt lehetett visszaigényelni, ami akár 7 évbe is beletellett. Az ilyesmi inkább elveszi a gazdák kedvét, ráadásul ilyenkor utólag jön az ellenőrzés, hogy még ezt meg azt a hiányosságot pótolják.

A betakarítási időszakban 40–90 embert foglalkoztat naponta. Ez augusztus második felében kezdődik, és eltart november közepéig.

Idén kaptak egy kisebbfajta fagyot, ami károsította az almakezdeményeket, és ez meglátszik a készterméken. Rozgonyi Géza gyenge közepes termést vár ebben az évben. A betakarítás a szokásosnál később kezdődik, várhatóan augusztus 18–22. között kezdik el szedni a Gálát. A munkaerőhiány egyre jellemzőbb. Aki 70 ezer forintos havi bért kap közmunkáért, annak nem nagyon van kedve elszegődni almát szedni. Pedig az elmúlt 3 év alatt ebben a kertészetben is 40 százalékkal emelték a fizetéseket.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/33 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tartálykocsik többféle opcióval

Az egyebek mellett hígtrágya-kijuttató tartálykocsijairól ismert, ma is az alapító család irányítása alatt álló Joskin cégcsoport nem csak a termékeit, hanem ezek gyártástechnológiáját is folyamatosan fejleszti annak érdekében, hogy minőségi alternatívát tudjon kínálni a nagyobb gyártók rendkívül komplex és drága gépeivel szemben.

Olaszországban több használt traktor fogyott

Még nem ért véget az olasz gépforgalmazási krízis, derült ki az idei adatokból. Míg az Európai Unió többi tagországában nőtt az új erőgépek forgalma, az olasz gazdák továbbra is használt gépeket vásárolnak. Az Európa mezőgazdasági gépforgalmazóit tömörítő Cema vizsgálta 2019 első félévének forgalmát és megállapította, hogy 2018 hasonló időszakához képest 10 százalékkal több új traktort értékesítettek.

Egyelőre maradnak a hideg hajnalok

Csak kevés helyen öntözte számottevő csapadék a talajt a hét elején átvonult, és jelentős lehűlést hozó hidegfronthoz kötődően. A hét legvégéig is száraz, jellemzően napos idő segíti a kapás növények betakarítását, és a repce vetését. Ugyanakkor hideg hajnalokkal, többfelé talajmenti fagyokkal is számolni kell. Változékony, csapadékosabb, de enyhébb idő a jövő hét elejétől várható.

Mennyi pénzt ér a precíziós gazdálkodás?

Európai uniós elemzések alapján a szántóföldi növénytermesztésben az auto­matikus kormányzás, illetve a munkagépek nyomon követésének bevezetésével hektáronként 2 euró takarítható meg.

Bálázók új generációja

Tömörebb bálák, nagyobb hatékonyság: a francia- svájci KUHN piacra dobta a nagy szögletes bálázók új generációját.

Növényvédelmi előrejelzés – Sok az idén a beteg diófa

Az utóbbi időszakban lehullott bőséges csapadék egyrészt kedvezően hat az őszi érésű növények fejlődésére és minőségére, másrészt azonban növényvédelmi vonatkozása is van, hiszen a nedvesség és a tartós harmatképződés segíti a kórokozók egy részének fejlődését. Ugyanakkor számos kártevő is aktív még.

Versenyképesség és digitalizáció: korszakváltást jelent a DAS

Korszakváltást jelent Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) kidolgo­zása. Az ebben foglalt intézkedések elősegíthetik a hazai agrárium digitalizációját és versenyképességének növelését – hangsúlyozta Nagy István agrár­miniszter, aki nemrégiben egy budapesti sajtótájékoztatón ismertette a stratégiát.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Milyen Magyarország Legszebb Birtoka?

Gyümölcsös konténerekből összeállított, traktor húzta „kisvasúttal” jártuk be a Derecske határában található, madárcsicsergéstől hangos okoskertet, a Hajdú-bihari Bold Agro Kft. 110 hektáros alma- és 80 hektáros meggyültetvényét, amely az idén elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet.