0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Kiszámolták, mennyivel kevesebb vegyszerrel lehet megvédeni a rezisztens szőlőket

Mint a világon mindenütt, Olaszországban is a betegség-ellenálló szőlőfajták felé fordul a figyelem. Saját nemesítésű fajtáik vannak, most pedig közreadták a számokat a növényvédelemben felhasznált szerek mennyiségéről. Ezek a szőlők nemcsak ellenállók a betegségekkel és a klímaváltozás hatásaival szemben, hanem lényeges megtakarítás is elérhető velük a hagyományos fajtákkal és művelésmódokkal szemben.

A L’Informatore Agrario szaklap adta közzé a 2018-as évjáratban alkalmazott növényvédelmi technológiáról összegyűjtött adatokat.

Ezek szerint egy hektár hagyományos szőlő védelmére összesen 1,6 kilogramm rezet, 32 kilogramm ként, 24 kilogramm szintetikus gombaölő szert és 140 liter gázolajat használtak.

Ezzel szemben a rezisztens fajták ültetvényeiben rézből 0,85, kénből 16 kilogrammra volt szükség,

szintetikus anyagokat pedig nem kellett használni. A kevesebb permetezés miatt gázolajból is csak 40 liter fogyott.

Érdemes összevetni ezeket a számokat a hagyományos fajták biotermesztéséhez használt mennyiségekkel is. Tavaly egy trevizói, vagyis kellemes észak-olasz dombvidéken elterülő bioültetvényben, közepes fertőzési nyomásnál 4 kilogramm rezet, 59 kilogramm ként és 220 liter gázolajat használtak egy hektár védelmére. Vegyi gombaölő szerekkel természetesen nem permeteztek.

Ezek a számok illeszkednek ahhoz a kezdeményezéshez, amiben az olasz és európai nemesítők az Európai Unióhoz fordultak, hogy ne tiltsa a közösség a korszerű genetikai módszerek alkalmazását a nemesítésben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/L'Informatore Agrario