Back to top

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

2019. augusztus 13-i délutáni vihar idején már 11 óra 54 perctől be voltak kapcsolva a jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai Borsod-Abaúj-Zemplén megye minden térségében. Ugyanakkor az ilyen erős, szupercella jellegű időjárási események esetében nem létezik olyan védelem, ami száz százalékosan hatásos - tájékoztatott Pécsek Imre a kamara kommunikációs munkatársa.

A mostani időjárási jelenség kapcsán elmondható, hogy

augusztus 13-án a délutáni órákban, az Északi-középhegység térségére rendkívül heves zivatarok csaptak le, amelyek intenzív villámtevékenységgel, viharos erejű széllel, felhőszakadással és jégesővel társultak.

A viharokat követően a 30 fokos levegő rövid idő alatt sokfelé 10 fokot csökkent. A legerősebb viharok a Bükk környékén alakultak ki, és északkelet felé mozogva szupercellává alakultak, amelyekből tojás nagyságnyi jég hullott több borsodi településen. A múlt heti hőség és a hidegfronttal érkezett nedvesebb levegő kedvezett a zivatarok, illetve a szupercella kialakulásának, ami a dió, tojás méretű jégszemek hullását okozta.

Egy héttel azelőtt, augusztus 6-án jellemzően a hirtelen nagy mennyiségű lehullott csapadék és a viharos erejű szél okozott gondot több helyen Szabolcs és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Egert és Mezőkövesd környékét több alkalommal is felhőszakadás érte el, néhol búzaszem nagyságú jég is esett. Szabolcsban peremfelhős zivatar vonult végig viharos erejű szélviharral kísérve. Aznap, az északkeleti országrészben kellő mennyiségű nedvesség állt rendelkezésre a zivatarok kialakulásához. Augusztus 6-án délután, a Bükk és a Mátra közötti területeken alakultak ki az újabb zivatarcellák. Ennek köszönhetően, Eger és Mezőkövesd környékére több alkalommal is felhőszakadás zúdult, néhol több mint 50 mm csapadék hullott.

Hangsúlyozzuk, hogy szupercellák kialakulása esetén kevés az esély a jégeső méretének csökkentésére.

Mindemellett elmondható, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiépített és tavaly május óta üzemeltetett országos jégkármérséklő-rendszernek köszönhetően az országban a legtöbb helyen csak elvétve fordult elő eddig dió nagyságú jég. Míg például az idei május végi heves viharok során az országhatártól 80-100 kilométerre lévő romániai Zilahon és Nagybányán 5 centiméter átmérőjű jég hullott, a szerbiai Vajdaságban pedig még egy órával a vihar elvonulását követően is jégdarabok borították az utak szélét. Június végén pedig a szlovákiai Kassán pusztított jégverés: a 7 centiméteres jégdarabok beverték az autók szélvédőjét. Ezzel szemben az idei május végi heves viharokat itthon, a jégkármérséklő-rendszenek köszönhetően többnyire borsó- és cseresznye-nagyságú jégeső kísérte, csak néhány helyen fordult elő nagyobb, dió nagyságú jégméret. Így a pusztítás mértéke sokkal kisebb, és kevesebb a mezőgazdaságban okozott kár mértéke is.

Általánosságban jelentősen csökkent a jégkárok mértéke:

Idén júniusig a gazdálkodók 1417 hektárra jelentettek be Magyarországon jégkárigényt, míg 2018-ban, a rendszer indulásának az évében 3700 hektárra, 2017-ben, amikor még nem működött a jégkármérséklő-rendszer, 7700 hektárra nyújtottak be kárigényt. A rendszer működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg. A rendszer működésének első évben a jégkárok hetven százalékkal estek vissza, úgy, hogy az elmúlt három évtized legviharosabb tavaszvégének, nyarának voltunk elszenvedői.

Az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül pedig harmadára esett vissza a jégkár aránya.

Idén a korai jégkárokra gondolva nem május elején, hanem már április közepén üzembe helyezte a NAK a rendszert. A rendszert működtető számítógépet – a technikai fejlődésnek köszönhetően – egy ötször gyorsabb szuperszámítógép váltotta fel. Változott a generátorkezelők mobilfelülete is, és a riasztási adatokat szolgáltató Országos Meteorológiai Szolgálat részletesebb előrejelzést küld a kezelők számára, a jégbejelentések pedig automatikusan az OMSZ-hoz érkeznek, ami nagymértékben javítja a beavatkozások hatékonyságát.

A talajgenerátoros jégeső-elhárítás lényegesen csökkenti a jégfelhőkben kialakuló jégszemek méreteit, lényegében megfelezi, jó esetben harmadolja, de – fontos hangsúlyozni – nem tudja megakadályozni a zivatarfelhők kialakulását.

A jégképződésbe való mesterséges beavatkozás nyomán ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de a kialakuló jégszemek mérete kisebb lesz.

Összességében kiemelendő, hogy a NAK nem „jégmentesítő”, hanem jégkármérséklő-rendszert üzemeltet, amellyel csökkenthető az átlagos végső jégszem mérete.

A fokozott védekezés ellenére természetesen nincs olyan technológia, amellyel extrém időjárási körülmények között teljes mértékben kiküszöbölhető lenne a jégeső - mondta a kamara kommunikációs munkatársa.

Forrás: 
NAK/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Nagy csapás lesz a nitrogéntrágyák védővámja

Könnyen lehet, hogy nagy csapást mér Európa gazdálkodóira az Európai Bizottság a nitrogéntartalmú műtrágyákra kivetendő dömpingellenes védővámmal – figyelmeztet Cedric Benoist francia gazda, a gabonatermesztők nemzeti szövetségének elnökségi tagja.

Természetes talajgyógyítás

Megvizsgáljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy talajunkban egészséges, virágzó növényeket nevelhessünk. Számos természetes talajjavító mód áll rendelkezésünkre.

Kertbarát rovarok

A leggyakrabban előforduló hasznos rovarok (katicabogarak, fátyolkák, fürkészdarazsak, fürkészlegyek) mellett a házikertekben sok más hasznos élő szervezet segítségére is számíthatunk. Csak örülhetünk, ha felbukkannak a kertünkben!

Lassan jönnek rá, hogy ez a növény jelenti a jövőt

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai eseményen. A kukoricával jól konkuráló cirok előtt ugyanakkor nagy jövő állhat.

Milyen Magyarország Legszebb Birtoka?

Gyümölcsös konténerekből összeállított, traktor húzta „kisvasúttal” jártuk be a Derecske határában található, madárcsicsergéstől hangos okoskertet, a Hajdú-bihari Bold Agro Kft. 110 hektáros alma- és 80 hektáros meggyültetvényét, amely az idén elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet.

Gombaültetvénynek álcázott barlangi kannabisz-telep Budán

Budapesten a XXII. kerületben a 19. században mészkőbányászat során kivájt barlangrendszerből alakították ki jelenleg gombatermesztésre használt föld alatti helyiségeket. A gyanúsított a lakóháza mellett egy ilyen járatrészt bérelt a helyi önkormányzattól melynek elejében álcaként laskagombát, mélyebb termeiben kannabiszt termesztett.

Szoborral emlékeznek a szentesiek a bolgár kertészekre

A bolgár kertészeknek emléket állító szobrot avattak Szentesen. Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek alkotása azokra az időkre és történelmi viharokra emlékeztet, amikor a kertészettel foglalkozó bolgárok megélhetést, netán új hazát keresve 1870 és 1940 között letelepedtek Szegvár és Szentes környékén.