0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Őszi búzából jó, közepes lett a termés, a 952 ezer hektáros termőterületről 5,27 t/ha átlaghozammal 5 millió tonnás összterméssel számolhatunk, a termény minősége a fehérje és sikértartalmat tekintve jó.

Az őszi árpánál a 2018-as és az öt éves átlagot is meghaladva, 218 ezer hektárról 5,49 t/ha átlaghozammal 1,2 millió tonnás össztermés realizálódott.

Repcénél a területcsökkenés miatt a 296 ezer hektáros termőterületről 2,95 t/ha átlaghozammal a tavalyinál 12 százalékkal gyengébb, ugyanakkor az öt éves átlagnál 5 százalékkal jobb, 874 ezer tonnás lett az össztermés.

A hazai piaci árak a nemzetközi gabonapiaci trendeket szorosan követik, jelenleg a tavalyi árszintek figyelhetőek meg, de az európai kontinensen tapasztalható időjárási anomáliák ezen még változtathatnak.

A termelők kedvezőtlen időjárási körülményekkel nehezített szezonon vannak túl, de erőfeszítéseiknek köszönhetően az ország ellátása megfelelően biztosított a 2019/2020-as szezonban és exportra is bőven jutni fog több millió tonna áru.

Forrás: AM sajtóközlemény