Back to top

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

A 29 éves Johannes Dittert a bajorországi Adelshofentől nem messze, Németország-szerte csaknem egyedülálló módon fogott dinnyetermesztésbe 2016-ban. Az országnak ezen a részén leginkább repce-, kukorica, vagy krumpliültetvényeket találni, Johannes Ditter két, 40, valamint 50 méter hosszú fóliasátrában mégis dinnyéket nevel. Beszámolója szerint egy volt iskolatársa – aki Toszkánában, egy dinnyeültetvényen járva jutott arra, hogy a nem kevéssel északabbra fekvő Németországban is megpróbálkozik a dinnyetermesztéssel – beszélte rá a vállalkozásra.

Rajtuk kívül egész Németországban csak egy termelőről tudni, aki dinnyét termeszt: két hektáron, Alsó-Bajorországban.

Itt a cikk szerint ezenkívül bő egy éve a bambergi Kertészeti Intézet kísérletezik dinnyetermesztéssel.

A „dinnyézés” Dittert számára csak mellékes foglalkozás, vagy inkább hobbi: feleségével és annak családjával 2,5 hektáron gazdálkodnak, elsősorban kukoricájuk van, és saját teheneiknek termelik meg a takarmányt. A dinnye betakarítása július végén kezdődött és egészen szeptember elejéig napi egyszer-kétszer szedik le a dinnyéket.

Ami a fajtákat illeti: megterem az akár 10 kilós görögdinnye, valamint a sárgadinnyék közül a Kantalup típusú, valamint a Gallia.

Mint mondja nem akar túlozni, de Dittert szerint „szenzációs” az érett, frissen szedett dinnyék íze.

Az értékesítés is beindult: a nagyobb görögdinnyéket 8-13 euró közötti áron, a sárgadinnyéket 2-9 euró közötti darabáron árulják a település határában, emellett a környéken is 3 üzletnek szállítanak be. A cikk szerint a helyiek a dinnyékért szívesen adnak ki mintegy 25 százalékkal többet, mint a hiperekben, annak fejében, hogy tudják, helyi, nem permetezett termékről van szó.

Meleg nyár ide vagy oda, az időjárással mindenesetre fokozottan számolni kell: tavaly a fiatal növények fele elfagyott, mert Dittert májusban, fagyosszentek után túl korán ültette ki a növényeket, nem számolva a későbbi kedvezőtlen időjárással.

A klímaváltozás miatti felmelegedéssel összefüggésben azonban már azon gondolkozik, hogy földimogyorót, illetve édesburgonyát is termelne,

de egyelőre a jelenlegi munkák teljesen lekötik a kapacitásaikat. A dinnye tekintetében ugyanakkor nem kell tartaniuk a konkurenciától, mert a dinnyeszedéssel egyidőben van az aratás, és a gazdáknak ekkor jellemzően nincs idejük más munkálatokra.

Forrás: 
Süddeutsche Zeitung

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem vitték el a gólyák a nyarat

A néphagyomány úgy tartja, a gólyákkal érkezik a tavasz, és amikor útra kelnek elviszik magukkal a nyarat. Ám az idén úgy tűnik, a nyár még legalább egy hónapig marad. Ez jó hír az aratásra készülőknek, a borászoknak, az utószezonban nyaralóknak, ám ellentmond a több száz éves megfigyeléseknek. Kezdhetünk hozzászokni, hogy az időjárást figyelve nem jön be az évszázados forgatókönyv?

Felhördültek a gazdák a 9,35 eurós minimál-órabér hallatán

A megélhetésüket látják veszélyben az idén 9,19 eurós, jövőre 9,35 euróra emelendő minimál-órabér miatt a Rajna-menti termesztőkörzetek gazdái. Németországban sokan sikertörténetnek értékelik a minimálbér bevezetését, a kertészeti kultúrák tulajdonosai azonban korántsem, számol be róla az Agra-Europe hírügynökség nyomán a fruchthandel.de.

Nagyobb a görbe uborka rajongótábora, mint gondolták

A legtöbb hollandnak semmi baja nincs az esztétikai hibás zöldséggel és gyümölccsel, derült ki egy friss felmérésből. Érdekes, hogy az áruházak eladási adatai eközben nem ezt támasztják alá.

Egyre hosszabbak lesznek a hőhullámok

Egyre hosszabbra nyúlnak a nyári hőhullámok és velük együtt az extrém szárazság által sújtott időszakok is egyre hosszabbak lesznek, ami az emberi egészség mellett a mezőgazdaságra is negatívan hat majd – állapították meg kutatók a Berlini Humboldt Egyetem és az ugyancsak a német fővárosban található Éghajlatelemző Központ közös tanulmányában.

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.

Mi igaz a „banángeddonból”?

Évek óta tudott, hogy baj van banánügyben, de eddig sikerült elhessegetni a gondolatot azzal, hogy „másvalaki problémája”. Most viszont bizonyítottan felbukkant a komplett ültetvényeket kipusztító gombabetegség abban a térségben is, ahonnan gyakorlatilag egész Európát ellátják banánnal. Mennyire súlyos a helyzet? A német zöldség-gyümölcs kereskedők szövetsége azon felbuzdulva tett közzé egy banánpusztulás-kisokost, hogy már a helyi bulvármédia is felkapta a témát.

Oroszországi erdőtüzek: miért veszélyes a meggyulladt tőzegláp?

Előfordulhat, hogy az Oroszországban égő tőzeglápok maguktól nem alszanak ki, ez azért veszélyes, mert akár 100-szor több széndioxid kerül a levegőbe, mint az erdőtüzek miatt.

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Javában zajlik a Vilmos körte szedése

Javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, mintegy 25 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség megfelelőnek ígérkezik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében, Ellerhoopban gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.