0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

A 29 éves Johannes Dittert a bajorországi Adelshofentől nem messze, Németország-szerte csaknem egyedülálló módon fogott dinnyetermesztésbe 2016-ban. Az országnak ezen a részén leginkább repce-, kukorica, vagy krumpliültetvényeket találni, Johannes Ditter két, 40, valamint 50 méter hosszú fóliasátrában mégis dinnyéket nevel. Beszámolója szerint egy volt iskolatársa – aki Toszkánában, egy dinnyeültetvényen járva jutott arra, hogy a nem kevéssel északabbra fekvő Németországban is megpróbálkozik a dinnyetermesztéssel – beszélte rá a vállalkozásra.

Rajtuk kívül egész Németországban csak egy termelőről tudni, aki dinnyét termeszt: két hektáron, Alsó-Bajorországban.

Itt a cikk szerint ezenkívül bő egy éve a bambergi Kertészeti Intézet kísérletezik dinnyetermesztéssel.

A „dinnyézés” Dittert számára csak mellékes foglalkozás, vagy inkább hobbi: feleségével és annak családjával 2,5 hektáron gazdálkodnak, elsősorban kukoricájuk van, és saját teheneiknek termelik meg a takarmányt. A dinnye betakarítása július végén kezdődött és egészen szeptember elejéig napi egyszer-kétszer szedik le a dinnyéket.

Ami a fajtákat illeti: megterem az akár 10 kilós görögdinnye, valamint a sárgadinnyék közül a Kantalup típusú, valamint a Gallia.

Mint mondja nem akar túlozni, de Dittert szerint „szenzációs” az érett, frissen szedett dinnyék íze.

Az értékesítés is beindult: a nagyobb görögdinnyéket 8-13 euró közötti áron, a sárgadinnyéket 2-9 euró közötti darabáron árulják a település határában, emellett a környéken is 3 üzletnek szállítanak be. A cikk szerint a helyiek a dinnyékért szívesen adnak ki mintegy 25 százalékkal többet, mint a hiperekben, annak fejében, hogy tudják, helyi, nem permetezett termékről van szó.

Meleg nyár ide vagy oda, az időjárással mindenesetre fokozottan számolni kell: tavaly a fiatal növények fele elfagyott, mert Dittert májusban, fagyosszentek után túl korán ültette ki a növényeket, nem számolva a későbbi kedvezőtlen időjárással.

A klímaváltozás miatti felmelegedéssel összefüggésben azonban már azon gondolkozik, hogy földimogyorót, illetve édesburgonyát is termelne,

de egyelőre a jelenlegi munkák teljesen lekötik a kapacitásaikat. A dinnye tekintetében ugyanakkor nem kell tartaniuk a konkurenciától, mert a dinnyeszedéssel egyidőben van az aratás, és a gazdáknak ekkor jellemzően nincs idejük más munkálatokra.

Forrás: Süddeutsche Zeitung