0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) legfrissebb jelentései szerint Bulgária július eleje óta tíz régióban több mint 30 kitörést jelentett. Az érintett gazdaságok között hat nagy, kereskedelmi ellátásra berendezkedett telep is volt. A megyék (Ruse, Silistra és Veliko Tarnovo), ahol a kitöréseket észlelték, mind északon, Románia határához közel vannak.
A védekezés érdekében számos körzetben megerősítették a rendkívüli intézkedéseket, mivel a vírusos fertőzés miatt Bulgária teljes,  616 ezres sertésállománya (2017. évi adatok, FAO) is veszélybe kerülhet.

A Reuters sajtóügynöksége arról számolt be, hogy 20 km-es állategészségügyi védő zónákat hoztak létre az összes regisztrált ipari sertéstenyésztő telep körül azért, hogy megakadályozhassák a vírus további terjedését. Emellett a hatóság ezekben a zónákban elrendelte a házilag nevelt sertések kivágását.

A hírügynökség hozzátette, hogy a lépés elégedetlenséget váltott ki Bulgária déli részének több körzetében. Tüntetésekkel tiltakoztak a rendelet ellen, és a sertéstartók százai álltak ellen az állatok leölésének, azzal érvelve, hogy régiójukban nem történt kitörés. A hatóság a régióban a sertéskivágások határidejét augusztus 2-ről 11-re meghosszabbította.

Ugyanakkor a bolgár sertésipar a a szigorítások fokozását sürgeti. Eközben a sertéshús ára nem egész egy hónap alatt 30 százalékkal emelkedett az országban.

Az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) legfrissebb jelentései szerint Romániában jelentősen megnőtt az utóbbi hetekben a házisertések között a kitörések száma: mintegy 300 eset fordult elő, főleg háztáji gazdaságokban. De egy 20 ezres sertéstelep állományába is bejutott az afrikai sertéspestis vírusa. (Összehasonlításul júniusban 76 esetet jelentettek.)

Eközben az ASP megjelenését erősítették meg Szlovákiában is, a magyar határ közelében és Szerbiában is találtak gyanús elhullást, de ezt még nem erősítették meg.

 

Forrás: pigprogress.net