Back to top

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) legfrissebb jelentései szerint Bulgária július eleje óta tíz régióban több mint 30 kitörést jelentett. Az érintett gazdaságok között hat nagy, kereskedelmi ellátásra berendezkedett telep is volt. A megyék (Ruse, Silistra és Veliko Tarnovo), ahol a kitöréseket észlelték, mind északon, Románia határához közel vannak.

Közel 130,000 sertést kellett leölni Bulgária hat nagy gazdaságában, hogy a vírus terjedését megakadályozhassák
Fotó: UK National Pig Association (NPA)
A védekezés érdekében számos körzetben megerősítették a rendkívüli intézkedéseket, mivel a vírusos fertőzés miatt Bulgária teljes,  616 ezres sertésállománya (2017. évi adatok, FAO) is veszélybe kerülhet.

A Reuters sajtóügynöksége arról számolt be, hogy 20 km-es állategészségügyi védő zónákat hoztak létre az összes regisztrált ipari sertéstenyésztő telep körül azért, hogy megakadályozhassák a vírus további terjedését. Emellett a hatóság ezekben a zónákban elrendelte a házilag nevelt sertések kivágását.

A hírügynökség hozzátette, hogy a lépés elégedetlenséget váltott ki Bulgária déli részének több körzetében. Tüntetésekkel tiltakoztak a rendelet ellen, és a sertéstartók százai álltak ellen az állatok leölésének, azzal érvelve, hogy régiójukban nem történt kitörés. A hatóság a régióban a sertéskivágások határidejét augusztus 2-ről 11-re meghosszabbította.

Ugyanakkor a bolgár sertésipar a a szigorítások fokozását sürgeti. Eközben a sertéshús ára nem egész egy hónap alatt 30 százalékkal emelkedett az országban.

Az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) legfrissebb jelentései szerint Romániában jelentősen megnőtt az utóbbi hetekben a házisertések között a kitörések száma: mintegy 300 eset fordult elő, főleg háztáji gazdaságokban. De egy 20 ezres sertéstelep állományába is bejutott az afrikai sertéspestis vírusa. (Összehasonlításul júniusban 76 esetet jelentettek.)

Eközben az ASP megjelenését erősítették meg Szlovákiában is, a magyar határ közelében és Szerbiában is találtak gyanús elhullást, de ezt még nem erősítették meg.

 

Forrás: 
pigprogress.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tojás ára elmozdult a holtpontról

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. január-szeptember hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 5,8 százalékkal nőtt. A növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 5,9 százalékkal, míg az élő állatoké és az állati termékeké pedig 5,6 százalékkal emelkedett ez idő alatt.

Nagyot "ugrott" a sertéspestis Németország felé

A lengyel hatóságok megerősítették, hogy a német határtól 85 kilométerre, egy közlekedési balesetben elpusztult vaddisznónál az afrikai sertéspestis (ASP) vírust mutatták ki.

Alternatív takarmányok a kecskék számára - Kísérleti év

Beszámolok az idei tapasztalataimról, milyen lehetőségeket találtam a megbolondult időjárás hatásainak kivédésére. Az év eddig ismét meglehetősen siralmasra sikerült a környékünkön, olyannyira, hogy csak kétszer tudtak lucernát kaszálni az itt élő gazdálkodók. Az ország nagy részén, úgy tudom, hasonló a helyzet, kivételt ez alól csupán a „nagyon” Nyugat- és Dél-Nyugat-Magyar­or­szág jelentett.

Szereti ön a Bug Mac hamburgert és a lisztkukac-muffint?

Ha ön egy étteremben rovart találna a hamburgerében, akkor valószínűleg visszaküldené. Ám az egyik angol gazdaságban teljes mértékben csúszó-mászó rovarokból készült, szaftos harapnivalókat készítenek, és ráadásul azt állítják, hogy a marhahúsnál jobb az ízük.

Deformáltszárny-vírust találtak poszméhekben is

A varroa atka ellen nem kezelt házi méhek nem csak a méh­állományunkat veszélyeztetik, hanem a vadméheket is.

Jubileumi kiállítás Rákoscsabán

Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelte a november 3. hétvégéjén megrendezett kiállításával a Rákosmenti Kisállattenyésztők Egyesülete. Még 1969-ben 11 galambász megalakította saját egyesületét, ami az akkori politikai, gazdasági viszonyok között egyáltalán nem volt egyszerű. A hajdani elöljárók azonban felkarolták kezdeményezésüket.

ASP: még mindig vannak félreértések

Az elmúlt hónapban, a Nébih és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ország több városában szervezett tájékoztató fórumokat, amelyeken az országos főállatorvos az ASP-vel kapcsolatos legújabb hírekről és intézkedésekről számolt be. Milyen volt az érdeklődés? Mennyire tűntek partnernek a termelők a védekezéssel, illetve megelőzéssel kapcsolatos teendőkben – kérdeztük a Nébih-től?

Természeti csapás, majd happy end: túlélő tehenek

Három tehenet ragadott magával egy észak-karolinai szigetről a Dorian hurrikán, de élve találtak rájuk, miután az állatok kilométereken át úsztak.

Macskatenyésztésünk továbbra is virágzik

November 3. hétvégéjén rendezték meg az immár határainkon túl is igen nagy népszerűségnek örvendő, hagyományosnak tekinthető Lurdy Ház béli macskakiállítást Budapesten, a Magyar Macskamánia Egyesület szervezésében. A sok szép állat mellett a különféle takarmány-előállítók, kellékgyártók is bemutatták egyre gazdagodó kínálatukat.

Melyik állat alszik a legkevesebbet?

Nagyon eltérő az állatok alvási ideje. Van amelyik szinte egész nap alszik, de olyan is akad, aki beéri tíz perc pihenéssel. A legkevesebbet alvó állatok listája nem csak a kevés alvásidő miatt érdekes.