Back to top

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) legfrissebb jelentései szerint Bulgária július eleje óta tíz régióban több mint 30 kitörést jelentett. Az érintett gazdaságok között hat nagy, kereskedelmi ellátásra berendezkedett telep is volt. A megyék (Ruse, Silistra és Veliko Tarnovo), ahol a kitöréseket észlelték, mind északon, Románia határához közel vannak.

Közel 130,000 sertést kellett leölni Bulgária hat nagy gazdaságában, hogy a vírus terjedését megakadályozhassák
Fotó: UK National Pig Association (NPA)
A védekezés érdekében számos körzetben megerősítették a rendkívüli intézkedéseket, mivel a vírusos fertőzés miatt Bulgária teljes,  616 ezres sertésállománya (2017. évi adatok, FAO) is veszélybe kerülhet.

A Reuters sajtóügynöksége arról számolt be, hogy 20 km-es állategészségügyi védő zónákat hoztak létre az összes regisztrált ipari sertéstenyésztő telep körül azért, hogy megakadályozhassák a vírus további terjedését. Emellett a hatóság ezekben a zónákban elrendelte a házilag nevelt sertések kivágását.

A hírügynökség hozzátette, hogy a lépés elégedetlenséget váltott ki Bulgária déli részének több körzetében. Tüntetésekkel tiltakoztak a rendelet ellen, és a sertéstartók százai álltak ellen az állatok leölésének, azzal érvelve, hogy régiójukban nem történt kitörés. A hatóság a régióban a sertéskivágások határidejét augusztus 2-ről 11-re meghosszabbította.

Ugyanakkor a bolgár sertésipar a a szigorítások fokozását sürgeti. Eközben a sertéshús ára nem egész egy hónap alatt 30 százalékkal emelkedett az országban.

Az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) legfrissebb jelentései szerint Romániában jelentősen megnőtt az utóbbi hetekben a házisertések között a kitörések száma: mintegy 300 eset fordult elő, főleg háztáji gazdaságokban. De egy 20 ezres sertéstelep állományába is bejutott az afrikai sertéspestis vírusa. (Összehasonlításul júniusban 76 esetet jelentettek.)

Eközben az ASP megjelenését erősítették meg Szlovákiában is, a magyar határ közelében és Szerbiában is találtak gyanús elhullást, de ezt még nem erősítették meg.

 

Forrás: 
pigprogress.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felvették a kesztyűt az esztelen pazarlás ellen

Törvényt hoztak az élelmiszerpazarlás ellen Lengyelországban, amelyet a napokban írt alá a köztársasági elnök. Aki megszegi, komoly pénzbüntetésre számíthat az elpazarolt élelmiszer mennyiségének függvényében.

Öreg kecske nem vén kecske - Nem kell elkapkodni a selejtezést!

Valamelyik nap a legnagyobb közösségi oldal feldobott egy hét évvel ezelőtti képet egy előhasi szánentáli keverék anyámról. Már hét éve fejem, döbbentem rá, és remélhetőleg egy darabig még fogom is. - Pallagi Zsuzsanna írása.

A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői - közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.

Közelebb kerültek a sertéspestis elleni oltóanyag előállításához

Az afrikai sertéspestis (ASP) megállításán dolgoznak a kutatók világszerte. Nagy lépést tettek ennek érdekében az USA-ban, ahol a kormány megállapodást kötött egy oltóanyaggyártó céggel. Noha a vakcina még nem készült el, a tudósok közelebb kerültek a megoldáshoz.

Mi igaz a „banángeddonból”?

Évek óta tudott, hogy baj van banánügyben, de eddig sikerült elhessegetni a gondolatot azzal, hogy „másvalaki problémája”. Most viszont bizonyítottan felbukkant a komplett ültetvényeket kipusztító gombabetegség abban a térségben is, ahonnan gyakorlatilag egész Európát ellátják banánnal. Mennyire súlyos a helyzet? A német zöldség-gyümölcs kereskedők szövetsége azon felbuzdulva tett közzé egy banánpusztulás-kisokost, hogy már a helyi bulvármédia is felkapta a témát.

"Védőoltás" méhbetegségek ellen - egy felfedezés lehetőségei

A méhek egymás etetése során ismerik meg a lehetséges korokozók génjeit, melyek ellen aztán küzdeni is képesek. A kérdés, hogy ennek alapján "oltóanyagok" is létrehozhatóak-e a méhek egészségének védelmében.

Vírusokkal a Xylella ellen

A hollandiai Wageningen Egyetem és Kutatóközpont diákjai korunk legveszélyesebb növénykórokozója, a Xylella fastidiosa baktérium elleni szintetikus biológiai védekezés lehetőségét keresik. A témával nemzetközi kutatói versenyen is részt vesznek.

Ukrajnában bezárt az utolsó hízott libamájat előállító üzem

Az egyik weboldalon áprilisban megjelent egy rejtett kamerás videófelvétel Ukrajna egyetlen, hízott libamájat előállító telepéről. Az Egyesült Királyságban több étterem is úgy reagált erre, hogy étlapjáról levette a hízott libamájat.

Ötödével nőtt az élőmarhaexport

Júniusban a KSH tájékoztatása szerint – 2018 VI. hónap áraihoz viszonyítva – a vágósertés kilónkénti ára 94, a vágójuhoké 36, a vágómarháé 15, a vágóbaromfié 7, a nyerstejé pedig 6 forinttal drágult, a tojás ára stagnált. A gabona 6,5 százalékkal került többe.

500 millió méh pusztult el Brazíliában

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását.