0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

A Morrisons angol kiskereskedelmi lánc által is támogatott programot azután mutatták be, hogy az Egyesült Királyságban aggasztóan csökken a vadonélő méhek száma. Az ENSZ által közzétett jelentésben is hasonló véleménynek adnak hangot a szakértők: fennáll a tömeges kihalás lehetősége is.

Eredetileg az áruházlánc szabadtartású tojást termelő beszállítói indították el a kezdeményezést. Mostanra pedig

már 57 holdnyi (kb. 23 hektár) méh-barát, pollenben és nektárban gazdag élőhelyet hoztak létre az Egyesült Királyság területén.

A Yorkshireben lévő Chippendale tojáscsomagoló üzemnek szállító gazdaságok 80 százaléka csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Morrisons mezőgazdasági részlege a Poszméh Védelmi Alapítvánnyal (Bumblebee Conservation Trust) együttműködve kidolgozott egy egyedi, méh-barát virágkeveréket. Ennek összeállítása során a cél az volt, hogy optimalizálni tudják a méhek számát.

A magkeveréket – mely többek között facéliát, vörösherét, és baltacimet tartalmaz – minden gazdaságnál a terület öt százalékára vetik el, így a poszméhek számára ideális élőhelyet hoznak létre. Emellett a gazdákat arra is „kiképzik”, hogyan figyeljék meg a gazdaságukban élő méheket. Megtanítják nekik, hogyan különböztessék meg egymástól a poszméhfajokat, aminek segítségével monitorozni tudják a területet.

A projekt eredményeként pedig a Morrisons polcain ebben a hónapban megjelentek a „méhbarát tojások”, amik több, mint 300 üzletükben érhetők el.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farminguk.com