Back to top

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Az Őrség üde rétjein legelő tehéncsorda
Az Őrség üde rétjein legelő tehéncsorda
Fotó: BNE
Nos, a válasz, igen, léteznek még ilyen területek hazánkban is.

Ezek közül most az Őrség az, ahol augusztus 20.-ig, mi magunk is szemtanúi lehetünk az egészséges élelmiszerek születésének.

A HÉTRÉTORSZÁG a Szerek és Porták Köztiválja ugyanis, különös színfolt a hazai fesztiválok kínálatában. A helyben élő és gazdálkodó emberek otthonaiba látogathatunk, és akár részt is vehetünk a mindennapi munkájukban, az élelmiszerkészítéstől, tökmagolaj sajtolástól kezdve a korongozásig.


A Ferencz portán a háziasszony a maga készítette sajtokkal.
A Ferencz portán a háziasszony a maga készítette sajtokkal.
Fotó: BNE

Szalafőn, a Templomszeren a Ferencz portán tehenek, kecskék, juhok, malacok, pulykák, tyúkok láthatók és akár etethetők is. Ám ami a legvonzóbb, hogy a házigazdák az Őrségi Nemzeti Park területén legelő tehenek, kecskék tejéből készült vajat és különféle ízesítésű sajtokat állítanak elő. Portékájuk annyira kapós, hogy még piacra se kell vinni, helyben értékesítik.

Szalafő, Felsőszeren a Batha portán, az Őrség hagyományos és igen egészséges termékének a tökmagolaj készítésének lehetünk részesei. Az interaktív olajütés során kézi eszközöket használnak, mint egykoron öreganyáink.

Az Őrség nevezetes műemlékegyüttese Szalafő-Pityerszeren.
Szalafő-Pityerszer műemléke
Fotó: BNE

De barangolva Szalafő portái között megcsodálhatjuk, a hajdani világról tanúskodó pityerszeri műemlékegyüttest is. 

Felsőmarácon, Vajai István portáján a vegyszermentes kertben termett friss zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények, az ezekből készült házi szörpök, szirupok, lekvárok, valamint a „lélegző” udvar adta kikapcsolódás, feltöltődés lehetősége vár minket.

Ispánkon, a Keleti szeren megtudhatjuk, hogy milyen Eszti falusi vendégasztala, ahol a háziasszony saját lisztből, a nagymama receptje alapján különféle termékeket  készít. E portán kóstolhatunk és az ételkészítésben is részt vehetünk.

Hegyhátszentjakabon Kiss Norbert lepárló műhelyében az illóolajok és hidrolátumok titkokkal övezett világába cseppenhetünk,

melyek előállításához csak organikus körülmények között termesztett, illetve gyűjtött növényeket és kristálytiszta, iható forrásvizet használ. 

Az Őrség és a hozzá simuló Vendvidék híres az erőiről és az ott termett gombákról is. Orfalun Jakucs Erzsébet és Stefanovits Pál biológus-kertészmérnök házaspár portája vár minket. A házigazdákkal pedig gombásztúrára indulhatunk.

Szintén Orfaluban, Gyenes Csilla füvesasszony és Galambos Gyula méhész portáján – a gyógynövényekkel teli, madárbarát kialakítású, oltalom alatt álló öreg kaszálógyümölcsösben –vezetett ökosétán vehetünk részt. A házigazdák üvegkaptár előtt mesélnek a méhek titkos életéről, az egyedi méhesház gyógyító erejéről és mézkóstoló útján mutatják be a fajtamézeket. Az érdeklődők védőruhába öltözve segíthetnek a méhésznek, és valamint kemencében, nyílt tűzön és sparhelten főzött népi ételeket fogyaszthatnak.

Házi tejből készítik a sajtokat az Őrségben
Házi tejből készített sajtok az Őrségben
Fotó: BNE
Az Örség és  Vendvidék se képzelhető el az igazi hungarikum, a pálinkakészítés nélkül. Viszák falu szeszfőzdéjében Szabó Gábor főzőmester vezetésével végig követhetik a látogatók a hagyományos pálinkafőzés lépéseit  egészen a kóstolásig.

Nos, ezek csak ízelítők mindabból, ami a HÉTRÉTORSZÁG a Szerek és Porták Köztiválján vár minket.

Az ottlétünk pedig nem csak az élmény, hanem az élelmiszerek szempontjából is lényeges. Hiszen ahhoz,

hogy valóban egészséges legyen a táplálékunk, fontos, hogy ne az étel utazzon hozzánk sok száz, vagy ezer kilométert.

Ez esetben ugyanis a tartósításához gyakorta vegyszereket használnak. Persze vannak ezekre vonatkozó szigorú szabályok, határértékek, mintavételezés, ellenőrzés és a túllépők esetében bírság, vagy élelmiszer megsemmisítés is. Ám azt senki se vitatja, sőt a világban egyre inkább hangsúlyozott tény, hogy a helyben megtermelt és fogyasztott élelmiszer a legegészségesebb. Arról nem is beszélve, hogy környékünkön, régiónkban, országunkban élők, gazdálkodók megélhetését is segítjük, valamint a környezetünket se szennyezzük agyon, ha nem igen messziről szállított élelmiszert fogyasztunk.

Forrás: 
BNE/hetretorszag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jenga torony Piliscsaba felett

A Pilisi Parkerdő erdeit évente 25 millió alkalommal látogatják meg a kirándulók, és a fennállásának 50 éves jubileumát ünneplő erdőgazdaság számos, erdőjárók által kedvelt turisztikai látványossággal is büszkélkedhet. Ilyen a Nagy-Kopasz tetején álló, logikai-ügyességi játék ihlette Dévényi Antal-kilátó, melyről páratlan panoráma nyílik a Vörösvári-medencére.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

Pompázik a kikeleti hóvirág a Duna-menti ligeterdőkben

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása is erősen függ az időjárástól. Az idei enyhe tél hatására a Kiskunság ártereiben is a szokásosnál hamarabb kezdett nyílni a kikeleti hóvirág, meseszép szőnyeggel borítva be az erdők alját.

Olimpiai aranyat ért a komáromi cukrász újabb fantasztikus alkotása

Aranyérmet ért a komáromi Podmaniczky Krisztina alkotása a négy évente megrendezett IKA Kulináris Olimpián, a németországi Stuttgartban. A fantasztikus alkotásról Facebook-oldalán számolt be a komáromi cukrász.

Határérték feletti mennyiségben talált káros anyagot a Nébih egy kakaóporban

Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike - olvasható a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.