Back to top

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Az Őrség üde rétjein legelő tehéncsorda
Az Őrség üde rétjein legelő tehéncsorda
Fotó: BNE
Nos, a válasz, igen, léteznek még ilyen területek hazánkban is.

Ezek közül most az Őrség az, ahol augusztus 20.-ig, mi magunk is szemtanúi lehetünk az egészséges élelmiszerek születésének.

A HÉTRÉTORSZÁG a Szerek és Porták Köztiválja ugyanis, különös színfolt a hazai fesztiválok kínálatában. A helyben élő és gazdálkodó emberek otthonaiba látogathatunk, és akár részt is vehetünk a mindennapi munkájukban, az élelmiszerkészítéstől, tökmagolaj sajtolástól kezdve a korongozásig.


A Ferencz portán a háziasszony a maga készítette sajtokkal.
A Ferencz portán a háziasszony a maga készítette sajtokkal.
Fotó: BNE

Szalafőn, a Templomszeren a Ferencz portán tehenek, kecskék, juhok, malacok, pulykák, tyúkok láthatók és akár etethetők is. Ám ami a legvonzóbb, hogy a házigazdák az Őrségi Nemzeti Park területén legelő tehenek, kecskék tejéből készült vajat és különféle ízesítésű sajtokat állítanak elő. Portékájuk annyira kapós, hogy még piacra se kell vinni, helyben értékesítik.

Szalafő, Felsőszeren a Batha portán, az Őrség hagyományos és igen egészséges termékének a tökmagolaj készítésének lehetünk részesei. Az interaktív olajütés során kézi eszközöket használnak, mint egykoron öreganyáink.

Az Őrség nevezetes műemlékegyüttese Szalafő-Pityerszeren.
Szalafő-Pityerszer műemléke
Fotó: BNE

De barangolva Szalafő portái között megcsodálhatjuk, a hajdani világról tanúskodó pityerszeri műemlékegyüttest is. 

Felsőmarácon, Vajai István portáján a vegyszermentes kertben termett friss zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények, az ezekből készült házi szörpök, szirupok, lekvárok, valamint a „lélegző” udvar adta kikapcsolódás, feltöltődés lehetősége vár minket.

Ispánkon, a Keleti szeren megtudhatjuk, hogy milyen Eszti falusi vendégasztala, ahol a háziasszony saját lisztből, a nagymama receptje alapján különféle termékeket  készít. E portán kóstolhatunk és az ételkészítésben is részt vehetünk.

Hegyhátszentjakabon Kiss Norbert lepárló műhelyében az illóolajok és hidrolátumok titkokkal övezett világába cseppenhetünk,

melyek előállításához csak organikus körülmények között termesztett, illetve gyűjtött növényeket és kristálytiszta, iható forrásvizet használ. 

Az Őrség és a hozzá simuló Vendvidék híres az erőiről és az ott termett gombákról is. Orfalun Jakucs Erzsébet és Stefanovits Pál biológus-kertészmérnök házaspár portája vár minket. A házigazdákkal pedig gombásztúrára indulhatunk.

Szintén Orfaluban, Gyenes Csilla füvesasszony és Galambos Gyula méhész portáján – a gyógynövényekkel teli, madárbarát kialakítású, oltalom alatt álló öreg kaszálógyümölcsösben –vezetett ökosétán vehetünk részt. A házigazdák üvegkaptár előtt mesélnek a méhek titkos életéről, az egyedi méhesház gyógyító erejéről és mézkóstoló útján mutatják be a fajtamézeket. Az érdeklődők védőruhába öltözve segíthetnek a méhésznek, és valamint kemencében, nyílt tűzön és sparhelten főzött népi ételeket fogyaszthatnak.

Házi tejből készítik a sajtokat az Őrségben
Házi tejből készített sajtok az Őrségben
Fotó: BNE
Az Örség és  Vendvidék se képzelhető el az igazi hungarikum, a pálinkakészítés nélkül. Viszák falu szeszfőzdéjében Szabó Gábor főzőmester vezetésével végig követhetik a látogatók a hagyományos pálinkafőzés lépéseit  egészen a kóstolásig.

Nos, ezek csak ízelítők mindabból, ami a HÉTRÉTORSZÁG a Szerek és Porták Köztiválján vár minket.

Az ottlétünk pedig nem csak az élmény, hanem az élelmiszerek szempontjából is lényeges. Hiszen ahhoz,

hogy valóban egészséges legyen a táplálékunk, fontos, hogy ne az étel utazzon hozzánk sok száz, vagy ezer kilométert.

Ez esetben ugyanis a tartósításához gyakorta vegyszereket használnak. Persze vannak ezekre vonatkozó szigorú szabályok, határértékek, mintavételezés, ellenőrzés és a túllépők esetében bírság, vagy élelmiszer megsemmisítés is. Ám azt senki se vitatja, sőt a világban egyre inkább hangsúlyozott tény, hogy a helyben megtermelt és fogyasztott élelmiszer a legegészségesebb. Arról nem is beszélve, hogy környékünkön, régiónkban, országunkban élők, gazdálkodók megélhetését is segítjük, valamint a környezetünket se szennyezzük agyon, ha nem igen messziről szállított élelmiszert fogyasztunk.

Forrás: 
BNE/hetretorszag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Érdekességek a Peszéri-erdőben

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdős sztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Az ottani homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét szolgálja az OAKEYLIFE projekt.

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

A kávé- és a kávégéppiacon is a minőséget keresik a vevők

A minőségi termékek iránti igény egyre inkább jellemző a kávégéppiacra is, az éves szinten értékben mintegy 70 milliárd forintos kávépiac változásait követik az eszközvásárlási tendenciák is Costa Coffee és az eMAG tapasztalatai szerint.

Objektív okai is vannak az élelmiszerek kettős minőségének

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

Július 31-e az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy az összeget a hivatal elkülönített fizetési számlájára kell utalni.