Back to top

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Az Őrség üde rétjein legelő tehéncsorda
Az Őrség üde rétjein legelő tehéncsorda
Fotó: BNE
Nos, a válasz, igen, léteznek még ilyen területek hazánkban is.

Ezek közül most az Őrség az, ahol augusztus 20.-ig, mi magunk is szemtanúi lehetünk az egészséges élelmiszerek születésének.

A HÉTRÉTORSZÁG a Szerek és Porták Köztiválja ugyanis, különös színfolt a hazai fesztiválok kínálatában. A helyben élő és gazdálkodó emberek otthonaiba látogathatunk, és akár részt is vehetünk a mindennapi munkájukban, az élelmiszerkészítéstől, tökmagolaj sajtolástól kezdve a korongozásig.


A Ferencz portán a háziasszony a maga készítette sajtokkal.
A Ferencz portán a háziasszony a maga készítette sajtokkal.
Fotó: BNE

Szalafőn, a Templomszeren a Ferencz portán tehenek, kecskék, juhok, malacok, pulykák, tyúkok láthatók és akár etethetők is. Ám ami a legvonzóbb, hogy a házigazdák az Őrségi Nemzeti Park területén legelő tehenek, kecskék tejéből készült vajat és különféle ízesítésű sajtokat állítanak elő. Portékájuk annyira kapós, hogy még piacra se kell vinni, helyben értékesítik.

Szalafő, Felsőszeren a Batha portán, az Őrség hagyományos és igen egészséges termékének a tökmagolaj készítésének lehetünk részesei. Az interaktív olajütés során kézi eszközöket használnak, mint egykoron öreganyáink.

Az Őrség nevezetes műemlékegyüttese Szalafő-Pityerszeren.
Szalafő-Pityerszer műemléke
Fotó: BNE

De barangolva Szalafő portái között megcsodálhatjuk, a hajdani világról tanúskodó pityerszeri műemlékegyüttest is. 

Felsőmarácon, Vajai István portáján a vegyszermentes kertben termett friss zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények, az ezekből készült házi szörpök, szirupok, lekvárok, valamint a „lélegző” udvar adta kikapcsolódás, feltöltődés lehetősége vár minket.

Ispánkon, a Keleti szeren megtudhatjuk, hogy milyen Eszti falusi vendégasztala, ahol a háziasszony saját lisztből, a nagymama receptje alapján különféle termékeket  készít. E portán kóstolhatunk és az ételkészítésben is részt vehetünk.

Hegyhátszentjakabon Kiss Norbert lepárló műhelyében az illóolajok és hidrolátumok titkokkal övezett világába cseppenhetünk,

melyek előállításához csak organikus körülmények között termesztett, illetve gyűjtött növényeket és kristálytiszta, iható forrásvizet használ. 

Az Őrség és a hozzá simuló Vendvidék híres az erőiről és az ott termett gombákról is. Orfalun Jakucs Erzsébet és Stefanovits Pál biológus-kertészmérnök házaspár portája vár minket. A házigazdákkal pedig gombásztúrára indulhatunk.

Szintén Orfaluban, Gyenes Csilla füvesasszony és Galambos Gyula méhész portáján – a gyógynövényekkel teli, madárbarát kialakítású, oltalom alatt álló öreg kaszálógyümölcsösben –vezetett ökosétán vehetünk részt. A házigazdák üvegkaptár előtt mesélnek a méhek titkos életéről, az egyedi méhesház gyógyító erejéről és mézkóstoló útján mutatják be a fajtamézeket. Az érdeklődők védőruhába öltözve segíthetnek a méhésznek, és valamint kemencében, nyílt tűzön és sparhelten főzött népi ételeket fogyaszthatnak.

Házi tejből készítik a sajtokat az Őrségben
Házi tejből készített sajtok az Őrségben
Fotó: BNE
Az Örség és  Vendvidék se képzelhető el az igazi hungarikum, a pálinkakészítés nélkül. Viszák falu szeszfőzdéjében Szabó Gábor főzőmester vezetésével végig követhetik a látogatók a hagyományos pálinkafőzés lépéseit  egészen a kóstolásig.

Nos, ezek csak ízelítők mindabból, ami a HÉTRÉTORSZÁG a Szerek és Porták Köztiválján vár minket.

Az ottlétünk pedig nem csak az élmény, hanem az élelmiszerek szempontjából is lényeges. Hiszen ahhoz,

hogy valóban egészséges legyen a táplálékunk, fontos, hogy ne az étel utazzon hozzánk sok száz, vagy ezer kilométert.

Ez esetben ugyanis a tartósításához gyakorta vegyszereket használnak. Persze vannak ezekre vonatkozó szigorú szabályok, határértékek, mintavételezés, ellenőrzés és a túllépők esetében bírság, vagy élelmiszer megsemmisítés is. Ám azt senki se vitatja, sőt a világban egyre inkább hangsúlyozott tény, hogy a helyben megtermelt és fogyasztott élelmiszer a legegészségesebb. Arról nem is beszélve, hogy környékünkön, régiónkban, országunkban élők, gazdálkodók megélhetését is segítjük, valamint a környezetünket se szennyezzük agyon, ha nem igen messziről szállított élelmiszert fogyasztunk.

Forrás: 
BNE/hetretorszag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Karsztvidékek és legendák a Mecsekben

A baranyai Komlóhoz közeli erdőrész álmodó, nagy csendjét 1927-ben zakatoló mélyfúró gép lármája verte fel – a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. szenet kutatott a völgyben. Egy tavaszi napon a fúrólyukból váratlanul meleg víz tört fel. A tizenöt méteres vízoszlop csodálatos látványa a mérnökökben csalódást keltett, így elrendelték a furat betömését.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.