0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

A  természetes vízkeringés fenntartásával pozitívan befolyásoljuk a mikroklímát és a biodiverzitást. Az esővíz produktív használata gazdasági értéket is eredményez. További pozitívum, hogy

az esővíz gyűjtése csökkenti a szennyvízrendszer terheltségét, minimalizálva annak karbantartási költségeit. Emellett számítások szerint akár 50% -kal csökkentheti az ivóvízfogyasztást.

Érdemes megjegyezni, hogy az esővíz kezelése és rendszerbe illesztett használata az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás alapvető feltétele. Minden olyan módszer, amely megállítja az elfolyó csapadékot az előfordulási helyén, csökkenti az árvízveszélyt és enyhíti az aszály hatásait.

– A változó éghajlat azt jelenti, hogy egyre inkább a szélsőséges időjárási jelenségek szemtanúi vagyunk, a heves esőzésektől a tartós aszályokig. A fejlett és zsúfolt városokban a fokozott hőség és a vízhiány problémát okoz az emberek és a növények számára, valamint egyre kevesebb víz jut a talajba – mondta Adam Zawada, Wroclaw városának egyik vezetője, aki bejelentette, hogy elindítják a Kapd el az esőt! elnevezésű programot.  

Wrocław városa egy kísérleti  programot dolgozott ki az esővíz tárolására, amelynek keretében támogatja azokat a háztartásokat, ahol  esővíz tárolókat, vagy a  földalatti-földfeletti esővíz-tartályokat helyeznek el, és hasznosítják az összegyűlt vizet.

Pályázni az esővíztartályok finanszírozására ettől a hónaptól lehet. A pályázat benyújtása után az önkormányzat által ellenőrzött kiadások 80% -át térítik meg, vagy legfeljebb 5000 zlotyt, azaz  400 000 forintnyi összeget kaphatnak vissza azok, akik részt vesznek a programban.

Egyben remélik, hogy más városok is követik őket ebben a programban.

 

 

Forrás: gazeta.pl