Back to top

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

A  természetes vízkeringés fenntartásával pozitívan befolyásoljuk a mikroklímát és a biodiverzitást. Az esővíz produktív használata gazdasági értéket is eredményez. További pozitívum, hogy

az esővíz gyűjtése csökkenti a szennyvízrendszer terheltségét, minimalizálva annak karbantartási költségeit. Emellett számítások szerint akár 50% -kal csökkentheti az ivóvízfogyasztást.

Érdemes megjegyezni, hogy az esővíz kezelése és rendszerbe illesztett használata az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás alapvető feltétele. Minden olyan módszer, amely megállítja az elfolyó csapadékot az előfordulási helyén, csökkenti az árvízveszélyt és enyhíti az aszály hatásait.

- A változó éghajlat azt jelenti, hogy egyre inkább a szélsőséges időjárási jelenségek szemtanúi vagyunk, a heves esőzésektől a tartós aszályokig. A fejlett és zsúfolt városokban a fokozott hőség és a vízhiány problémát okoz az emberek és a növények számára, valamint egyre kevesebb víz jut a talajba - mondta Adam Zawada, Wroclaw városának egyik vezetője, aki bejelentette, hogy elindítják a Kapd el az esőt! elnevezésű programot.  

Wrocław városa egy kísérleti  programot dolgozott ki az esővíz tárolására, amelynek keretében támogatja azokat a háztartásokat, ahol  esővíz tárolókat, vagy a  földalatti-földfeletti esővíz-tartályokat helyeznek el, és hasznosítják az összegyűlt vizet.

Pályázni az esővíztartályok finanszírozására ettől a hónaptól lehet. A pályázat benyújtása után az önkormányzat által ellenőrzött kiadások 80% -át térítik meg, vagy legfeljebb 5000 zlotyt, azaz  400 000 forintnyi összeget kaphatnak vissza azok, akik részt vesznek a programban.

Egyben remélik, hogy más városok is követik őket ebben a programban.

 

 

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

Egyre pusztítóbb viharok jönnek

A héten ismét fákat döntött, cserepeket röpített, házakat veszélyeztetett, több százmillió forint kárt okozott a pusztító szél, holott alig egy hete, hogy megdőlt az országos szélrekord hazánkban: az orkán erejű, 124 km/h széllökést a fővárosban, a János-hegyen (527 m) regisztrálták. Az extrém időjárási anomáliák, gyakoribb és pusztítóbb viharok hátterében a globális klímaváltozás állhat.

A vadgazdálkodás aktuális kérdései

Az idei FeHoVa-n is teret biztosítottak a szakmai konferenciáknak, így ezúttal is lezajlott a kiállítás nyitónapján a Vadgazdálkodás aktuális kérdései című értekezés, ahol több perspektívából világítottak rá a szakma legfontosabb témaköreire. Az előadók igyekeztek megoldásokat vázolni ezen problémák kezelésére, azonban tisztázatlan kérdések továbbra is fennállnak.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

AM: gyarapodott a hazai túzokállomány

Sikeresek a túzokvédelmi programok, a Kárpát-medencei és azon belül a magyarországi állomány is növekedett.

EGERERDŐ Zrt.: szakmai partner az erdőtelepítésben és fásításban

Magyarország Kormánya, az Agrárminisztérium koordinálásával jelentős terveket fogalmazott meg hazánk fával borított területeinek növelése érdekében, azzal a céllal, hogy hatékony választ tudjunk adni a klímaváltozás által jelentett kihívásokra.

Kutató: a jövőben is számítani kell a Balaton algásodására

A Balaton tavaly nyár végi algásodása a globális klímaváltozás következménye, de hozzájárult az új vízszint-szabályozási rend is, így az idén és a jövőben is számítani kell hasonló vízvirágzásra – számolt be Istvánovics Vera a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja egy friss elemzés eredményéről.

Miért kell Új-Zélandról hozni a hagymát?

Nagyon messze van Új-Zéland, mégis egyre több hagyma érkezik ebből a távoli országból Európába és Magyarországra is. Európában több hagymatermő nagyhatalom is van, például Spanyolország, Hollandia, de Lengyelországot és Németországot is ide sorolhatjuk. Mi történt a hagymával?