Back to top

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

A  természetes vízkeringés fenntartásával pozitívan befolyásoljuk a mikroklímát és a biodiverzitást. Az esővíz produktív használata gazdasági értéket is eredményez. További pozitívum, hogy

az esővíz gyűjtése csökkenti a szennyvízrendszer terheltségét, minimalizálva annak karbantartási költségeit. Emellett számítások szerint akár 50% -kal csökkentheti az ivóvízfogyasztást.

Érdemes megjegyezni, hogy az esővíz kezelése és rendszerbe illesztett használata az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás alapvető feltétele. Minden olyan módszer, amely megállítja az elfolyó csapadékot az előfordulási helyén, csökkenti az árvízveszélyt és enyhíti az aszály hatásait.

- A változó éghajlat azt jelenti, hogy egyre inkább a szélsőséges időjárási jelenségek szemtanúi vagyunk, a heves esőzésektől a tartós aszályokig. A fejlett és zsúfolt városokban a fokozott hőség és a vízhiány problémát okoz az emberek és a növények számára, valamint egyre kevesebb víz jut a talajba - mondta Adam Zawada, Wroclaw városának egyik vezetője, aki bejelentette, hogy elindítják a Kapd el az esőt! elnevezésű programot.  

Wrocław városa egy kísérleti  programot dolgozott ki az esővíz tárolására, amelynek keretében támogatja azokat a háztartásokat, ahol  esővíz tárolókat, vagy a  földalatti-földfeletti esővíz-tartályokat helyeznek el, és hasznosítják az összegyűlt vizet.

Pályázni az esővíztartályok finanszírozására ettől a hónaptól lehet. A pályázat benyújtása után az önkormányzat által ellenőrzött kiadások 80% -át térítik meg, vagy legfeljebb 5000 zlotyt, azaz  400 000 forintnyi összeget kaphatnak vissza azok, akik részt vesznek a programban.

Egyben remélik, hogy más városok is követik őket ebben a programban.

 

 

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Megkétszereződtek a termőföldárak kilenc év alatt

Az elmúlt kilenc évben reálértéken kétszeresére nőtt a termőföldek ára Magyarországon. Az évek óta tartó drágulási trend tavaly sem tört meg, mérsékeltebb ütemben, de folytatódott az árnövekedés, egyedül a szőlők átlagára csökkent – derült ki a Takarék Jelzálogbank országos felméréséből.

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Helyenként már leesett az idei első hó

Télies idővel búcsúzott az idei ősz, az északkeleti országrészben átmeneti hóréteg is kialakult, melyről részletesen beszámolunk. A folytatásban jelentősen megenyhül az idő, újabb csapadék is érkezik, főleg a Dunántúlra, ahol a november jelentős csapadékhiánnyal zárt.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Virágkötő Európai-bajnokság: új időpont

Az idei Európa-bajnokságot a koronavírus járvány miatt előbb 2021 tavaszára halasztották. A szervezők azonban úgy döntöttek, hogy a résztvevők biztonsága érdekében még később, 2021. június 25-27 között rendezik meg a versenyt.

Rekord vadlúdlétszám Tatán

A Tatai Vadlúd Sokadalom szerint az 1980-as évek közepétől nem számoltak össze annyi vadludat a természetvédelmi szakemberek a tatai Öreg-tavon, mint e hét hétfőjén. De a hét még újabb rekorddal kecsegtethet az elmúlt napok történései alapján, ugyanis már november 25-e óta érzékelhető volt az intenzív vadlúdvonulás.