Back to top

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

A  természetes vízkeringés fenntartásával pozitívan befolyásoljuk a mikroklímát és a biodiverzitást. Az esővíz produktív használata gazdasági értéket is eredményez. További pozitívum, hogy

az esővíz gyűjtése csökkenti a szennyvízrendszer terheltségét, minimalizálva annak karbantartási költségeit. Emellett számítások szerint akár 50% -kal csökkentheti az ivóvízfogyasztást.

Érdemes megjegyezni, hogy az esővíz kezelése és rendszerbe illesztett használata az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás alapvető feltétele. Minden olyan módszer, amely megállítja az elfolyó csapadékot az előfordulási helyén, csökkenti az árvízveszélyt és enyhíti az aszály hatásait.

- A változó éghajlat azt jelenti, hogy egyre inkább a szélsőséges időjárási jelenségek szemtanúi vagyunk, a heves esőzésektől a tartós aszályokig. A fejlett és zsúfolt városokban a fokozott hőség és a vízhiány problémát okoz az emberek és a növények számára, valamint egyre kevesebb víz jut a talajba - mondta Adam Zawada, Wroclaw városának egyik vezetője, aki bejelentette, hogy elindítják a Kapd el az esőt! elnevezésű programot.  

Wrocław városa egy kísérleti  programot dolgozott ki az esővíz tárolására, amelynek keretében támogatja azokat a háztartásokat, ahol  esővíz tárolókat, vagy a  földalatti-földfeletti esővíz-tartályokat helyeznek el, és hasznosítják az összegyűlt vizet.

Pályázni az esővíztartályok finanszírozására ettől a hónaptól lehet. A pályázat benyújtása után az önkormányzat által ellenőrzött kiadások 80% -át térítik meg, vagy legfeljebb 5000 zlotyt, azaz  400 000 forintnyi összeget kaphatnak vissza azok, akik részt vesznek a programban.

Egyben remélik, hogy más városok is követik őket ebben a programban.

 

 

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi lenne velünk fák nélkül?

Az Amazonas térségében égő tüzek nem csak lokálisan szinten okoztak óriási károkat, az egész világ érzi pusztító hatását. Ennek tükrében merült fel a kérdés, hogy az emberiség túlélése mégis mennyiben függ a fáktól?

Örökbe fogadna egy darabka erdőt? Pár száz forintból már lehet saját csemetéje

Közösségi kertek után közösségi erdők is „kinőhetnek a földből”, és már néhány száz forinttal is hozzájárulhat bárki a szép és hasznos küldetéshez. Az első projekt Nógrád megyében, Csécsén valósul meg, novemberben már ültetik is a fákat.

Karsztvidékek és legendák a Mecsekben

A baranyai Komlóhoz közeli erdőrész álmodó, nagy csendjét 1927-ben zakatoló mélyfúró gép lármája verte fel – a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. szenet kutatott a völgyben. Egy tavaszi napon a fúrólyukból váratlanul meleg víz tört fel. A tizenöt méteres vízoszlop csodálatos látványa a mérnökökben csalódást keltett, így elrendelték a furat betömését.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.

Bálázók új generációja

Tömörebb bálák, nagyobb hatékonyság: a francia- svájci KUHN piacra dobta a nagy szögletes bálázók új generációját.

Mi történik? Tömegesen jelölik meg zöld keresztekkel a földeket

A német gazdák tömegesen jelölik meg zöldre festett keresztekkel a földjeiket, hogy így hívják fel a figyelmet a kormány által szeptember elején elfogadott agrárkörnyezetvédelmi törvénycsomag lehetséges negatív következményeire – számol be az Agrarheute és a Die Welt.

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

Évi 17 milliárd öntözésfejlesztésre

A klímaváltozás miatt is kulcsfontosságú az öntözésfejlesztés, a vízgazdálkodás hatékonyabbá tétele a hazai agrárium versenyképességének növeléséhez. E téren – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével – számos előremutató lépést tett és tesz a kormányzat.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.