0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Lenti és Lipót a legvirágosabb Nyugat-Magyarországon

A nyugat-magyarországi régió, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye legvirágosabb településeinek elismerésével kezdődött meg a Virágos Magyarország Környezetszépítő verseny területi díjainak átadósorozata szombat délután Keszthelyen, a Szent István Napok keretében.

A Virágos Magyarország versenyt 1994-ben rendezték meg először, tavaly ünnepelte 25. születésnapját. Ez az ország legnagyobb múltú környezetszépítő megmérettetése, amely része az Entente Florale Europe, virágos városok és falvak európai versenyének.

A több mint négy évtizedes múltra visszatekintő európai program nemcsak vetélkedő, hanem kampány a közös európai környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhető környezet megteremtéséért.

A Virágos Magyarország versenyre évente több mint 300 település nevez. Az idei, 26. alkalomra megújult, kétlépcsőssé vált a verseny, ami a Magyar Turisztikai Ügynökség szervez és koordinál. A nevezett települések saját régiójukban, területi szinten mérkőzhetnek meg egymással, a legjobbakat itt is díjazzák. Magyarországról hat régió nyertes falvai és városai mérkőzhetnek meg az országos díjért. Emellett bekapcsolódtak a versenybe Erdély magyarlakta települései is.

A nyugat-magyarországi térségből évente 40-50 település nevez a versenybe, amelyek közül több is elnyerte már az országos fődíjat, gondoljunk csak Hévízre, Zalakarosra, Győrre, Mosonmagyaróvárra, Sopronra, Szombathelyre, Zalaegerszegre, Lipótra, Dunakilitire, Lövőre, Balatongyörökre, Pácsonyra, Iváncra vagy Gelsére. Ezek a települések a nemzetközi megmérettetésen is kimagaslóan szerepeltek; a városok közül Győr, Hévíz, Zalakaros, Szombathely, Sopron és Mosonmagyaróvár, a falvak közül Pácsony, Ivánc és Gelse ezüst, míg Lipót és Balatongyörök arany minősítést szereztek az Entente Florale Europe-on, példát állítva az ország kisebb települései számára.

2019-ben a nyugat-magyarországi régióból 46 település jelentkezett a versenybe, ami tükrözi az itt élők ragaszkodását a szép környezethez.

Az idei évben Nyugat-Magyarországon az „Év Települése” díjat város kategóriában Lenti, falu kategóriában pedig Lipót nyerte el,

amelyek ezzel továbbjutottak az országos döntőbe. A díjat Horváth László, Lenti polgármestere, valamint Tóth József Péter, Lipót polgármestere vette át dr. Dömötör Tamástól, a Virágos Magyarország szervező bizottságának elnökétől.

A Belügyminisztérium területi „Virágos Önkormányzatért” díját ebben az évben a városok közül Hévíz, a falvak közül Rajka kapta.

A díjakat Hévíz képviseletében Fisli István képviselő, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, Rajka képviseletében Szirti György, a településüzemeltető Rajkai Hármashatár Kft. ügyvezetője vette át dr. Dukai Miklós helyettes államtitkártól.

A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny legrangosabb díját,

az „Arany Rózsa” díjat az idén a nyugat-magyarországi régióból Zalaegerszegnek ítélték oda.

A kitüntetést az a település kaphatja, amely legalább öt éve rendszeresen nevez a versenybe, változatos zöldfelületeiket magas színvonalon művelik, dinamikusan fejlesztik, és legalább egy szervezőbizottsági díjat elnyert. A díjat Tolvaj Márta alpolgármester vette át Báthoriné Dr. Nagy Ildikó Réka okleveles tájépítő mérnöktől, egyetemi docenstől, a Virágos Magyarország vetélkedő nemzeti koordinátorától.

Az Agrárminisztérium „Virágos Vidék” díját az idén Mosonmagyaróvár nyerte el,

amit Németh Andrea, a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Fenntartási Osztály zöldfelületekért felelős munkatársa vett át dr. Magyar István főosztályvezetőtől.

Az „Arany Virág” díjjal azokat a településeket ismerik el, amelyek évek óta rendszeresen részt vesznek a Virágos Magyarország versenyben, de eddig még nem nyertek, bár a szakmai szempontok alapján jelentős fejlődési potenciál rejlik bennük. Az idén ezt a díjat a nyugat-magyarországi térségben Bókaháza és Zalaszentmáron vehette át. A díjat Lóth Eszternek, Bókaháza és Dancs Szilveszter Zoltánnak, Zalaszentmárton polgármesterének Báthoriné Dr. Nagy Ildikó Réka adta át.

A Balaton Szövetség „Helyi érték” díját Balatongyörök kapta az idén, amelyet, Bíró Róbert polgármester vett át Balassa Balázstól, a szövetség elnökétől.

A Magyar Díszkertészek Szövetségének díját az idén a Győr-Moson-Sopron megyei Rábapordány község érdemelte ki a térségből.

A díjat Orlóci László elnök adta át Visy László polgármesternek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az idén is meghirdette a „Legvirágosabb Úticél” versenyt, a településekre a Virágos Magyarország közösségi oldalán lehetett szavazni. A közönségdíj győztese a Győr-Moson-Sopron megyei Acsalag lett. A díjat Szilágyi Andrásné polgármester-asszony vette át Büki Boglárkától, az MTÜ szakterületi vezetőjétől.

A keszthelyi díjátadó hangulatát Odett és a zenekarának koncertje alapozta meg. A program végén a résztvevők virágmagokat tartalmazó, környezetbarát, biológiailag lebomló anyagból készült lufikat eresztettek szélnek az eseménynek helyszínt adó Balaton parti rendezvénytéren, aminek üzenete az volt, hogy bárki, bármikor és bárhol tehet valamit környezete szépítése, virágosítása érdekében.

A területi díjátadók sora Szekszárdon, Tatabányán, Baján, Nyíregyházán és Nagykőrösön folytatódik. Az országos ünnepséget, ahol eldől, hogy a régiós győztesek közül melyik város, illetve a falu a legvirágosabb Magyarországon 2019-ben, október 4-én, Budapesten rendezi a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu