Back to top

Nemecsek újból megfürdik

Sokan keresik a Füvészkertben azt a helyet, ahol Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényének hőse, Nemecsek Ernő a medencébe merült. Az ifjúsági regény hősét és a jelenetet szobor idézi meg, amit csütörtökön avattak föl.

A szobor az önfeláldozás, a hősiességen és a kötődés jelképe. A gyerekek, fiatalok számára

megmutathatja, hogy mennyire fontos a kötődés a családhoz, otthonhoz,

vagy tágabb értelemben a kerülethez is, hallhattuk Orlóci Lászlótól, az ELTE Botanikus Kertjének igazgatójától a szoboravatón.

Zsigó András keramikus munkája átmenetileg a Viktória házban, az amazonasi tündérrózsa (Victoria amazonica) medencéjében kapott helyet. Körülbelül fél év múlva a szobor átkerül majd a Pálmaházba.

A botanikus kert területe eredetileg háromszorosa volt a mainak. A területváltozással

a regényben szereplő tó is eltűnt,

de hazánk legidősebb Pálmaháza, ami a regényben is fontos szerepet kap, felújítva fogadja a látogatókat.

Nemecsek Ernő szobra a Füvészkert Viktória házában
Nemecsek Ernő szobra a Füvészkert Viktória házában
Fotó: Megyesi Éva

A Füvészkert és a kerületi önkormányzat jó együttműködését mutatja, hogy Sántha Péterné alpolgármester is jelen volt az eseményen, ahol kiemelte a Füvészkertnek, mint zöldfelületnek a fontosságát a kerületi lakosság, köztük a gyermekek éltében.

A kerültben minden évben minden kilencedik életévét betöltött iskolás megkapja ajándékként a Pál utcai fiúk című könyvet.

Nemecsek Ernő szobrának ünnepélyes átadására augusztus 15-én, a nagy sikerű „Nemzetközi gitárestek a Füvészkertben” rendezvénysorozat koncertje után került sor. A Füvészkertért Alapítvány szervezésében Tim Williams kanadai blues énekes-gitáros zenélt, és Ádám István fiatal zenész mutatkozott be.

A koncert után a hallgatóság Orlóci László igazgató vezetésével esti füvészkerti sétán vehetett részt, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a kert különlegességeivel, egyebek között a sárkányfenyővel (Wolemia nobilis), a selyemvirággal (Lagerstroemia), a botnáddal (Phyllostachys), és sok érdekességet hallhattak az Ázsiai kertről és a Pálmaházról is.

Forrás: 
magyarmezogzdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

A talpadban az összes göröngy - Az Év Tájépítésze

Az Év Tájépítésze díjat 2019-ben Andor Anikó Ybl-díjas táj- és kertépítész, városrendezési szakmérnök, címzetes egyetemi tanár kapta. Az elismerést a szakmai zsűri minden évben az előző öt év alkotásai alapján ítéli oda egy alkotónak vagy alkotóközösségnek. Andor Anikót negyvenéves pályájáról és a szakmáról kérdeztük.

Erre a sorsra jut a kidobott karácsonyfák többsége

Vízkereszt beköszöntével elkezdték országszerte begyűjteni a kidobott karácsonyfákat, melyek különféle módokon "élhetnek tovább" az ünnepek után. Akadnak városok, ahol főleg tüzelőanyagként, máshol javarészt közparkokban, mulcsként hasznosítják a fákat. Lássuk, milyen sors vár, illetve várhat a funkciójukat vesztett karácsonyfákra.

Virágos golfpálya

A Zalacsány természetes környezetébe illeszkedő golfpálya zöldfelületének biodiverz évelőágyásait (lásd a fotókon) Ambrus Mária táj- és kertépítőmérnök tervezte. A helyszínen rendezett szakmai konferencián összegezték a tapasztalatokat a fajtaválasztás és a zöldfelület-fenntartás szempontjából.

Taccsra tehetik a virágkereskedelmet a reptéri korlátozások

Hollandia legnagyobb reptere, az amszterdami Schiphol a túlélésért küzd. A kapacitáshiány és a környezetvédelmi előírások komolyan sújtják a légifuvarozási ágazatot, ami közvetett módon a virágkereskedelemre, illetve a virágárverések működésére is hatással van.

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

Fények a sötétben

Különleges hatásokat köszönhetünk a sötétet megtörő világosságnak. Varázslatos hangulatot csempészhetünk általa a kertbe, és segíti a biztonságos közlekedést is. A fényekkel megnyújthatjuk azt az időt, amit a szabadban tölthetünk. A hólepte, téli kertben pedig igazán különleges élmény az esti fény.

Virágos díjazottak

Ebben az évben 26. alkalommal versenyeztek a magyar települések a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A győztes város Székesfehérvár, a győztes falu pedig Orfű lett, így jövőre az Entente Florale Europe nemzetközi mezőnyében ők képviselik majd hazánkat.

Tömjén és mirha a Bibliában

A Biblia a „könyvek könyve”, a világon legtöbbet olvasott könyv. Több mint ezer éven át írták csaknem félszázan, egymástól térben és időben távol azzal a céllal, hogy Isten munkáját és üzenetét tolmácsolják. A Szentföld változatos felszínű, mediterrán és szubtrópusi éghajlatú terület, növényzete, mezőgazdasági kultúrája különbözik a miénktől.

Zamatos, illatos grincsfák

A grincsfának nincs konkrét értelmezése, szabad műfaj, amelynek eredménye egy olyan alkotás, amelyben ott az ünnep öröme, de a nehézségek és a kihívások üzenete is. Valójában a mai világunk rajzolódik ki minden darabban.