Back to top

Nemecsek újból megfürdik

Sokan keresik a Füvészkertben azt a helyet, ahol Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényének hőse, Nemecsek Ernő a medencébe merült. Az ifjúsági regény hősét és a jelenetet szobor idézi meg, amit csütörtökön avattak föl.

A szobor az önfeláldozás, a hősiességen és a kötődés jelképe. A gyerekek, fiatalok számára

megmutathatja, hogy mennyire fontos a kötődés a családhoz, otthonhoz,

vagy tágabb értelemben a kerülethez is, hallhattuk Orlóci Lászlótól, az ELTE Botanikus Kertjének igazgatójától a szoboravatón.

Zsigó András keramikus munkája átmenetileg a Viktória házban, az amazonasi tündérrózsa (Victoria amazonica) medencéjében kapott helyet. Körülbelül fél év múlva a szobor átkerül majd a Pálmaházba.

A botanikus kert területe eredetileg háromszorosa volt a mainak. A területváltozással

a regényben szereplő tó is eltűnt,

de hazánk legidősebb Pálmaháza, ami a regényben is fontos szerepet kap, felújítva fogadja a látogatókat.

Nemecsek Ernő szobra a Füvészkert Viktória házában
Nemecsek Ernő szobra a Füvészkert Viktória házában
Fotó: Megyesi Éva

A Füvészkert és a kerületi önkormányzat jó együttműködését mutatja, hogy Sántha Péterné alpolgármester is jelen volt az eseményen, ahol kiemelte a Füvészkertnek, mint zöldfelületnek a fontosságát a kerületi lakosság, köztük a gyermekek éltében.

A kerültben minden évben minden kilencedik életévét betöltött iskolás megkapja ajándékként a Pál utcai fiúk című könyvet.

Nemecsek Ernő szobrának ünnepélyes átadására augusztus 15-én, a nagy sikerű „Nemzetközi gitárestek a Füvészkertben” rendezvénysorozat koncertje után került sor. A Füvészkertért Alapítvány szervezésében Tim Williams kanadai blues énekes-gitáros zenélt, és Ádám István fiatal zenész mutatkozott be.

A koncert után a hallgatóság Orlóci László igazgató vezetésével esti füvészkerti sétán vehetett részt, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a kert különlegességeivel, egyebek között a sárkányfenyővel (Wolemia nobilis), a selyemvirággal (Lagerstroemia), a botnáddal (Phyllostachys), és sok érdekességet hallhattak az Ázsiai kertről és a Pálmaházról is.

Forrás: 
magyarmezogzdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ilyen változatosak a díszfüvek

Az utóbbi években feltűnően sok díszfüvet láthatunk a közterületeken. Évelőágyakban használják könnyed ellenpontként, vagy széles, kanyargós sávokban ültetik, melléjük pedig egynyáriak kerülnek. Nemcsak a megjelenésük miatt kedvelik a kertépítők, hanem mert viszonylag egyszerűen fenntarthatók, nem esnek áldozatul a károsítóknak.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

Ki lakik az óriások erdejében a lombok között?

Tíz méter magasan sétálhatunk az Óriások erdejében, különleges élőlényeket fürkészhetünk, és 20 km/óra sebességgel is száguldhatunk a spirálcsúszdán. Tériszonyosoknak ugyan nem való, ám babakocsival és kerekesszékkel is bejárható a 130 méter hosszú sétaösvény. Mindez idehaza vár minket.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Tetszést aratott a fogadóépület a megnyitón

A Zalaerdő Zrt. július 23-án átadta a Budafai Arborétum új fogadóépületét.

A beltéri növénydekorációval foglalkozó német cégeket is megviseli a vírushelyzet

A vírushelyzet miatt sok cég bevétele drasztikusan csökken, miközben a növényápolási munkákat sem tudták elvégezni. Hiába növekszik a beltéri zöldfelületek értéke, a koronavírus járvány miatt érdemes újragondolni az iparágat.

Ehető dísznövények

A díszkertbe, vagy teraszunk balkonládáiba számos olyan növény beültethető, ami zöldségként, gyümölcsként, fűszerként is fogyasztható amellett, hogy díszítenek is. Ezek a kettős hasznosítású növények kiválóak arra, hogy egy díszkert elinduljon a „haszonkertesedés” irányába. Érdemes például megkóstolni a sarkantyúka levelét, és virágát, melyek kellemesen fűszeresek.

Csonthéjas gyümölcseink szépséges rokonai

A rózsafélék (Rosaceae) népes családjába 2900-3500 faj tartozik, köztük sok ismert és fontos élelmiszer- és dísznövény, az almától a szamócán át a tearózsáig. Három olyan fajt mutatok be a népes társaságból, amelyeket több évtizedes botanikus kerti tapasztalataim alapján könnyű gondozhatóságuk, viszonylagos edzettségük miatt mindenkinek, még a kisebb kertek tulajdonosainak is melegen ajánlok.

Gyakorlati dendrológia

Szinte bármely évszakban érdemes ellátogatni Anglia neves parkjaiba és tanulni olyan környezetben, ahol a generációk munkája szervesen egymásra épült. A fajok sokfélesége, leírása, a fajok ismerete összefügg a kertek, a honosítás történetével és tanulságaival.