Back to top

Nemecsek újból megfürdik

Sokan keresik a Füvészkertben azt a helyet, ahol Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényének hőse, Nemecsek Ernő a medencébe merült. Az ifjúsági regény hősét és a jelenetet szobor idézi meg, amit csütörtökön avattak föl.

A szobor az önfeláldozás, a hősiességen és a kötődés jelképe. A gyerekek, fiatalok számára

megmutathatja, hogy mennyire fontos a kötődés a családhoz, otthonhoz,

vagy tágabb értelemben a kerülethez is, hallhattuk Orlóci Lászlótól, az ELTE Botanikus Kertjének igazgatójától a szoboravatón.

Zsigó András keramikus munkája átmenetileg a Viktória házban, az amazonasi tündérrózsa (Victoria amazonica) medencéjében kapott helyet. Körülbelül fél év múlva a szobor átkerül majd a Pálmaházba.

A botanikus kert területe eredetileg háromszorosa volt a mainak. A területváltozással

a regényben szereplő tó is eltűnt,

de hazánk legidősebb Pálmaháza, ami a regényben is fontos szerepet kap, felújítva fogadja a látogatókat.

Nemecsek Ernő szobra a Füvészkert Viktória házában
Nemecsek Ernő szobra a Füvészkert Viktória házában
Fotó: Megyesi Éva

A Füvészkert és a kerületi önkormányzat jó együttműködését mutatja, hogy Sántha Péterné alpolgármester is jelen volt az eseményen, ahol kiemelte a Füvészkertnek, mint zöldfelületnek a fontosságát a kerületi lakosság, köztük a gyermekek éltében.

A kerültben minden évben minden kilencedik életévét betöltött iskolás megkapja ajándékként a Pál utcai fiúk című könyvet.

Nemecsek Ernő szobrának ünnepélyes átadására augusztus 15-én, a nagy sikerű „Nemzetközi gitárestek a Füvészkertben” rendezvénysorozat koncertje után került sor. A Füvészkertért Alapítvány szervezésében Tim Williams kanadai blues énekes-gitáros zenélt, és Ádám István fiatal zenész mutatkozott be.

A koncert után a hallgatóság Orlóci László igazgató vezetésével esti füvészkerti sétán vehetett részt, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a kert különlegességeivel, egyebek között a sárkányfenyővel (Wolemia nobilis), a selyemvirággal (Lagerstroemia), a botnáddal (Phyllostachys), és sok érdekességet hallhattak az Ázsiai kertről és a Pálmaházról is.

Forrás: 
magyarmezogzdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Virágos Magyarország - Megválasztották az év főkertészét

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület döntése alapján a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny Budapesten megrendezett díjátadó ünnepségén Az Év Főkertésze kitüntetést Székesfehérvár főkertésze vehette át. Spanyárné Halász Szilvia kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök negyven éve dolgozik a szakmában, és a kezdetektől részt vesz a Virágos Magyarország verseny szervezésében.

Elsőként térképezték föl a batátavírusokat hazánkban

A korábban alig ismert meleg igényes édesburgonya fokozatosan beépül a hazai szántóföldi kultúrák közé. Emellett rohamosan terjed a dísz batátaváltozatok felhasználása is. A növényt leginkább a vírusok betegítik, és a gyakori látens fertőzések miatt feltételezhető, hogy a szaporítóanyagok fertőzöttsége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ezért is nagy jelentőségűek a hazai virológiai vizsgálatok.

Több termelő árult a nagybanin, mint tavaly

Eredményes évet zárt a budapesti Nagybani Piac. Az év első kilenc hónapjában mintegy 240 ezer vásárlói, valamint közel 130 ezer termelői belépést regisztráltak.

Most beleszólhat Budapest zöldfelületeinek tervezésébe, ne hagyja ki!

Budapesten él? Akkor szánjon pár percet erre a zöldfelületi kérdőívre, ne utólag zsörtölődjön, hogy mit hogyan kellett volna csinálni. Majdnem 750 helyszínről van szó, a legtöbbjük nem is „igazi” park, hanem valamilyen lakótelepi zöldfelület. Érdemes megnézni, hátha pont az ön lakóhelyén is van egy.

Növényvédelmi előrejelzés – még van, aki aktív

A fontos kártevők legtöbbje már befejezte idei tevékenységét, amelyik még nem, azzal viszont még így a tél küszöbén is meggyűlhet a bajunk. Figyeljünk a pockokra, a vetési bagolylepke lárvájára, na és persze a poloskákra.

Illegális virágok után nyomoztak

Sikeres földerítő kampányt hajtott végre a Fleuroselect hat európai országban az engedély nélkül szaporított licencdíjas egynyári dísznövényfajtákat termelő kertészetek kiszűrésére.

Húszmilliónál több szál krizantém kelhet el

Az elmúlt hetekre jellemző nagyon meleg időjárás miatt sok a krizantém a piacokon, várhatóan idén is előszeretettel választják az élővirágot a vásárlók. Októberben és november elején az éves krizantémmennyiség 60 százalékát adják el a kereskedők – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Roadshow-val szólítják meg az egyetemistákat

„Építs egy CLAAS karriert!” – hirdették a molinók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) udvarán, ahol rendhagyó programot tartottak: itt szervezte meg ugyanis a CLAAS Hungária Kft. roadshowjának első állomását; a programnak a jövőben más intézmények is otthont adnak majd.

A Halloween-tök nem ehető

A dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak – ezért körültekintően vásároljanak, illetve egyenek tököt – figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében. A tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, ezért érdemes a sütőtökök közül a hazai termesztésű fajtákat választani.

Díszkert zöldségfélékből III.

A díszkertként is funkcionáló zöldségeskertek nemcsak a jóleső kerti munkával, hanem a szem gyönyörködtetésével is segítik a kikapcsolódást, így pihentetnek is. Szinte valamennyi zöldségfajnak akadnak fajtái, amelyeket beültethetünk reprezentatív ágyásokba is.