Back to top

Nemecsek újból megfürdik

Sokan keresik a Füvészkertben azt a helyet, ahol Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényének hőse, Nemecsek Ernő a medencébe merült. Az ifjúsági regény hősét és a jelenetet szobor idézi meg, amit csütörtökön avattak föl.

A szobor az önfeláldozás, a hősiességen és a kötődés jelképe. A gyerekek, fiatalok számára

megmutathatja, hogy mennyire fontos a kötődés a családhoz, otthonhoz,

vagy tágabb értelemben a kerülethez is, hallhattuk Orlóci Lászlótól, az ELTE Botanikus Kertjének igazgatójától a szoboravatón.

Zsigó András keramikus munkája átmenetileg a Viktória házban, az amazonasi tündérrózsa (Victoria amazonica) medencéjében kapott helyet. Körülbelül fél év múlva a szobor átkerül majd a Pálmaházba.

A botanikus kert területe eredetileg háromszorosa volt a mainak. A területváltozással

a regényben szereplő tó is eltűnt,

de hazánk legidősebb Pálmaháza, ami a regényben is fontos szerepet kap, felújítva fogadja a látogatókat.

Nemecsek Ernő szobra a Füvészkert Viktória házában
Nemecsek Ernő szobra a Füvészkert Viktória házában
Fotó: Megyesi Éva

A Füvészkert és a kerületi önkormányzat jó együttműködését mutatja, hogy Sántha Péterné alpolgármester is jelen volt az eseményen, ahol kiemelte a Füvészkertnek, mint zöldfelületnek a fontosságát a kerületi lakosság, köztük a gyermekek éltében.

A kerültben minden évben minden kilencedik életévét betöltött iskolás megkapja ajándékként a Pál utcai fiúk című könyvet.

Nemecsek Ernő szobrának ünnepélyes átadására augusztus 15-én, a nagy sikerű „Nemzetközi gitárestek a Füvészkertben” rendezvénysorozat koncertje után került sor. A Füvészkertért Alapítvány szervezésében Tim Williams kanadai blues énekes-gitáros zenélt, és Ádám István fiatal zenész mutatkozott be.

A koncert után a hallgatóság Orlóci László igazgató vezetésével esti füvészkerti sétán vehetett részt, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a kert különlegességeivel, egyebek között a sárkányfenyővel (Wolemia nobilis), a selyemvirággal (Lagerstroemia), a botnáddal (Phyllostachys), és sok érdekességet hallhattak az Ázsiai kertről és a Pálmaházról is.

Forrás: 
magyarmezogzdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.

Teljes a virágos települések listája

A Virágos Magyarország verseny újabb regionális helyezettjeit hirdették ki augusztus utolsó és szeptember első napjaiban. Mint ismeretes, az idén először kétlépcsőssé vált a megmérettetés, az első körben területi szinten mérkőzhetnek meg a városok és falvak. Ennek köszönhetően nagyobb esélyt kaptak a díjak elnyerésére a kistelepülések is, amelyek korábban nem jutottak hozzá.

Új futópálya a Keresztúri-erdőben

A főváros XVII. kerületében is gyümölcsöző az önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködése. A Helikopter lakópark melletti erdős területen futókört, tájfutópályát, tanösvényt és két új tisztást is létesítettek a Parkerdő szakemberei.

Budapest legszebb kertjei

2017 után másodízben szervezte meg az idén a Kertészek és Kertbarátok Budapesti Szövetsége a Budapesti Kertbarátok Legszebb Kertjei versenyt, aminek díjkiosztó ünnepségét a hétvégén tartották a Stefánia úti Honvéd Kulturális Központban, terménybemutató kiállításával egybekötve.

A hétvégén a libamájé lesz a főszerep a Vajdahunyad várban

Libamáj fesztivált rendeznek a Vajdahunyad várban szeptember 14-15-én - mondta Ökrös Mariann, a Magyar Libamáj Szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A magyar borokat népszerűsítik külföldön

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Harkány és Orfű a Dél-Dunántúl legvirágosabb települései

Augusztus 24-én Szekszárdon hirdették ki a Baranya, Somogy és Tolna megyéket magában foglaló dél-dunántúli régió nyertes településeit. A három megyéből pályázó városok között Harkány, a falvak között pedig Orfű lett az első helyezett, így a térségből ők indulhatnak az országos fődíjért folyó versenyben, amelynek eredményét október elején hirdetik ki Budapesten.

Ki vásárolja a legtöbb dísznövényt?

A Nemzetközi Kertészeti Szövetség (AIPH) fölmérése szerint a legtöbb dísznövényt a kínai, az észak-amerikai és az idősebb korosztály vásárolja az elkövetkező évtizedben.

Bor és pezsgőkaland Budafokon

Borváros a nagyvárosban, azaz Budafok, Budapest bornegyede. Az idén 30-ik alkalommal megrendezett, Budapest egyik legnagyobb és legkedveltebb fesztiváljává vált Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, Budafok-Tétény hangulatos történelmi utcái között.