0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, Németországban ritka egyetértéssel fogadták a kormánypártok azt a zöldszervezetektől érkezett javaslatot, hogy egyfajta állatjóléti adóval kellene terhelni a húst, hogy az adóbevételből az állattartás körülményeit javító beruházásokat lehessen finanszírozni. Vagy önálló, erre szolgáló adóként, vagy pedig a hús áfájának 7-ről 19 százalékra való emeléseként képzelik el az intézkedést.

Az egységesen pozitív fogadtatásra már felkapta a fejét a szakma, leszűrve a fejleményekből, hogy nem kérészéletű ötletről van csupán szó a nyári uborkaszezonban – fogalmazott Norbert Lehmann, az agrarheute.com rovatvezetője.

„De hiszen

mit is kívánhatna többet egy politikus, mint hogy egyazon húzással adóbevételt növeljen, egyúttal a haszonállatok és a klíma védelmezőjének színében tetszeleghessen?

Nem csoda, hogy nagy az egyetértés a nagykoalícióban” – fogalmaz a szakember.

Ám ha valóban az a cél, hogy a húsfogyasztóktól eurókat gyűjtsenek be, és azokat társadalmilag hasznos beruházásokra irányítsák át, akkor nem kell messzire menniük, a modell Németországban már létezik, úgy hívják, hogy „Initiative Tierwohl” – hívja fel a figyelmet. A magyarul állatjóléti kezdeményezésnek nevezhető, öt éve működő civil projekt lényege, hogy

az önkéntesen résztvevő értékesítőhelyek minden egyes kilogramm eladott szárnyas- és sertéshús árából 6,25 centet erre a célra befizetnek, és amelyik húsbeszállítójuk bizonyíthatóan többet tesz az állatvédelem érdekében, mint amit a jogszabályi kötelezettsége előír, az kap a keretből.

Nem lenne-e sokkal hatékonyabb, ha új adó helyett inkább ennek a valóban jól működő civil kezdeményezésnek adna hátszelet a politika, hogy országossá válhasson? Ha a henteseknek és az éttermeknek kötelezően be kellene szállniuk, a „jó gazdaságok” pedig államilag elismert védjegyet kapnának, az óriásit lendítene az ügyön. Nem utolsósorban pedig, így valóban oda jutna a pénz, ahova szánták.

„Mert az azért ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a húsadóból befolyó bevételt hosszú távon is istállóépítésre fogják irányítani…”

– írja a szakértő arra utalva, hogy az adóbevételek nincsenek felcímkézve, végső soron minden cent a nagy kalapba kerül, és ahogy lohad a buzgalom, előbb-utóbb elfelejtődnek az adó kivetésekor megfogalmazott nagy tervek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu