Back to top

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

A banán gazdag káliumban és magnéziumban, ezáltal hozzájárul a test relaxálásához, az izmok ellazulásához, de még a könnyebb elalváshoz is. Képes-e ez a magas cukortartalmú gyümölcs a súlycsökkentésünket is támogatni? Ha igen, hogyan?

Magas rosttartalom

A banán tele van rostokkal. Egy közepes méretű banán 3.07 gramm rostot tartalmaz. A javasolt átlagos napi rostbevitel egy felnőtt számára 25 - 35 gramm.

Kutatások azt mutatják, hogy van összefüggés a magas rostbevitel és az alacsony testtömeg között. A magas rosttartalmú ételek hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez és stabilizálásához. Ezenkívül, hosszabb időre megtelítik a testet, így a napi összkalória csökkentésében is fontos szerepük van.

Egy tanulmány szerint, amely több mint ötven kutatást vizsgált ebben a témakörben, már napi 14 grammos rostbevitellel 10 százalékos csökkenést lehet előidézni a napi energiabevitelben. Ez két kilogramm súlycsökkenést is jelenthet négy hónap alatt.

Egy Kínában végzett kutatás során az élelmi rostok étvágyra gyakorolt hatását vizsgálták száz túlsúlyos, de egyébként egészséges felnőtt esetében. Az eredmények azt mutatták, hogy a rostbevitel megnövelésével csökkent az éhségérzet és a bevitt kalóriamennyiség is.

Rezisztens keményítő

A rezisztens keményítő olyan szénhidrát, amely lassabban emészthető, nem bomlik fel olyan könnyen a vékonybélben, nem növeli a vércukorszintet. Miután átjut a vastagbélbe, fermentálódik, ezzel stimulálva a jó baktériumok szaporodását a bélben.

A nem túl érett banán a benne található rezisztens keményítő miatt sokáig telítettségérzetet nyújt, és felgyorsítja a zsírégető folyamatokat is.

Kutatások igazolják, hogy a rezisztens keményítő szintén hozzájárul az inzulinérzékenység javításához. Ezáltal is segítve a bél egészségét, hisz meggátolja a székrekedést és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

Segíti a banán a súlyvesztést?

A kérdésre a válasz, hogy - a fent leírt pozitív tulajdonságoknak köszönhetően - igen.

Természetesen, a „mérték az érték” elve itt is érvényesül. Túlzott kalóriabevitel mellett, nem lehet súlyt csökkenteni, még sok magas rosttartalmú étellel sem.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy ne túlérett banánt együnk, mert annak magasabb a glikémiás indexe (GI). Például egy 120 grammos (túl)érett banánnak a glikémiás értéke 51 (ami azért még a közepes tartományba esik; tehát jobb, mint a csoki és a cukorkák!), míg egy nem annyira érett banáné csak 30-40. Ez utóbbi kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

Egy biztos, ha más, magas glikémiás indexű desszert helyett fogyasztjuk ezt a tápanyagokban és rostban gazdag gyümölcsöt, már tettünk egy nagy lépést az egészségesebb táplálkozás és a karcsúbb test irányába.

 

Forrás: 
medicalnewstoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

A Nyitott Főzdék Napján kitárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. 2021 június 5-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek!

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Irány az agrár! – A felsőoktatás szerepe az innovációban

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében.

Magyar esélyek a növekvő kóser piacon

Magyarország egyik legsikeresebb külgazdasági területe évek óta az élelmiszeripari export, amelynek növelése a magyar kormányzat kiemelt célja. Ennek jegyében szervezett online fórumot a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség. Az esemény zárszavát Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondta.

Sikeres kampányok a pandémia idején: aranyat és ezüstöt is elhozott a Magyar Termék a 2020-as promócióversenyről

A Magyar Termék Nonprofit Kft. két 2020-as kampánya is díjat nyert „Az év legsikeresebb promóciója 2020" pályázaton.

Genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól

Egy védelmező genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól - állapították meg a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói, akik szerint a kávéfogyasztási szokások a szív egészségének állapotáról árulkodnak.

Szőlőtermesztés - Trio-szemzés

Napjaink szőlőtermesztése jelentősen változik, a mennyiségit minőségi szemlélet váltja fel. A fajták megválasztásában gazdasági tényezők, a technikai fejlődés és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet.