Back to top

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

A kóstoltatott paradicsom minőségével mindössze a résztvevők 33 százaléka volt elégedett, a dinnye minőségét pedig alig több mint fele arányban tartották jónak. Azt pedig csak a válaszadók 25 százaléka jelentette ki, hogy ízlett neki a paradicsom, és 44 százalék kedvelte a kapott sárgadinnye aromáját.

Fotó: Rimóczi Irén
A vélemények 8-9 éve nem változnak, főként a paradicsom esetében csalódnak a fogyasztók, összegezték a szervezők.

A sárgadinnye aromát viszont az utóbbi években rosszabbnak tartják. Ennek a növénynek az idei nyári időjárás nem kedvezett, a sárgadinnye nem elég édes, elsősorban ez okozta az elégedetlenséget.

A felmérés szerint a zöldség-gyümölcs üzletekben vásárolt paradicsom finomabb volt, de azt átlagosan 34 százalékkal drágábban vásárolhatták meg a fogyasztók, mint a szupermarketekben.

A sárgadinnyére éppen az ellenkezője volt igaz, a diszkontokban kínált termés minőségével 57 százalékban elégedettek voltak, az ott vásárolt dinnye íze pedig a megkérdezettek felének elnyerte a tetszését.

A bio termést nem veték figyelembe a felmérésben. A szervezők úgy vélik ugyanis, hogy semmi sem indokolja, hogy a bionak jobb legyen a minősége. A fogyasztók egészségének és a környezet védelmének a szavatolása nem jár együtt a jobb ízzel. 

Forrás: 
Connexionfrance.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kinek a húsos, kinek a zsíros: házias ízekkel jövedelmezőbb a vállalkozás

Horváth Zoltán szerint a hozzáadott munka jelenti az igazi értéket, és úgy találta, hogy ez a sertésfeldolgozásra is igaz. Ugyanis amikor különböző termékeket készített a húsból, jövedelmezőbbnek bizonyult a vállalkozás.

Bálint gazda tanácsai

Kertünkben kinyílt az első hóvirág. De ez csak előőrse a március elején időszerű fehér virágszőnyegnek. Nem is olyan régen még a tölgy- és bükkerdőkben gyűjtötték ezeket a virágokat, amelyek ma már védelmet kaptak, és megszűnt a kis hóvirágcsokrok utcai árusítása.

Megkíméli a kezet a hámozástól és a ragacsoktól

A „Peel-A-Ton” nevű hámozógép több mint húsz féle terméktípushoz alkalmazható, legyen az gyümölcs, úgy mint narancs, grépfrút, citrom és kivi, vagy épp zöldség, mint például paradicsom, burgonya és répa.

Az öntözés és a digitalizáció is a versenyképességet növeli

A magyar gazdatársadalomnak el kell ismertetnie azt a munkát, amelyet gyümölcs-, zöldség-, gabonatermelőként, állattartóként csak ők tudnak elvégezni. Ki kell vívniuk a megbecsülést, amelyet megérdemelnek. Ez mindannyiunk felelőssége – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Jászapátiban tartott gazdafórumon.

Májusra várható a végrehajtási rendelet az öntözésfejlesztésről

A közös agrárpolitika stratégiai tervezésének jelenlegi helyzetéről, a támogatások várható változásáról, a vásárlási szokásokról, valamint a mezőgazdasági adózásban, az öntözésfejlesztésben és a növényvédelemben tervezett lépésekről is hallhattak a résztvevők a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2020 címmel rendezett évnyitó konferenciáján.

A koronavírus első gazdasági „áldozatai” a kisebb vállalkozások

A személyes, családi tragédiák árnyékában nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a mostani koronavírus járvány hosszú távú gazdasági következményekkel is járhat. Kínában a kis- és középvállalkozások már most a fennmaradásért küzdenek.

Hasít az uniós tejipar

Jó évet zártak az Európai Unió tejfeldolgozói és az európai tejipari exportőrök többsége, hiszen 2019-ben több árut tudtak eladni harmadik országokban, mint az előző évben. A legkeresettebb a sovány tejpor és a sajt.

Gyümölcs ágazat: a termesztőtől a kutatóig egy nyelvet kell beszélni

Olyan szakértőkre van szükség, akik megértik a gyümölcstermesztők problémáit, közvetítik a tudományos kutatók és a háttéripari cégek felé, valamint lefordítják és kommunikálják a válaszokat. Így az információk körbeérnek, és mindenki egy nyelven beszél. Ezzel a céllal szervezett szakmai konferenciát a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit (MKSZN) Kft. és a Tész-Ész Nonprofit Kft. Érd-Elvirán.

Két-három héttel korábban elindulhat a biológiai tavasz

A bogyós gyümölcsök rügye már duzzad, és van olyan gazda, aki azt mesélte, hogy a napos, szélárnyékos, déli lejtőn lévő szőlőjében a szőlőfajták egy része már könnyezik. Ez pedig csak akkor történik meg, ha a talaj hőmérséklete 8-10 C-foknál melegebb már. A gazdák aggódnak, vajon lesz-e ennek böjtje?

Szedjük rendbe a pázsitot – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A viszonylag enyhe téli időjárást a kerti pázsit eléggé megsínylette. Bár nem volt tartós hóborítás sehol sem az országban, a gyepek állapota már első ránézésre is siralmas. Itt az ideje, hogy akcióba lépjünk. Mindeközben pedig folytassuk a metszést, és számoljunk vele, hogy a tavaszias időjárás sok rovart felébreszt, köztük a poloskákat is.