Back to top

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének tenyésztésszervezési nagydíját Hajduk Péter, a Juh- és Kecsketenyésztők Országos Szövetségének elnöke vehette át.

Az idei debreceni agrárexpón a juhstandon 29 tenyésztő 55 boxban 15 juh-, és két kecskefajtát mutatott be. Debrecen különösen nagy jelentőséggel bír a magyar juhágazat szempontjából, mivel Szabolcsban és a Hajdúságban található az állatok 40-45 százaléka. A kiállítás igen fontos a gazdálkodóknak, érdeklődőknek, hiszen itt személyesen találkozhatnak egy-egy fajta kiváló tenyésztőivel.

Az állatok felkészítése, minősége oly magas volt, hogy kétségkívül megállhatnák helyüket más nagy juhászati hagyományokkal rendelkező országok legrangosabb megmérettetésein is.

Az immár szokásossá vált szakmai napon pedig a résztvevők az előadások során gyakorlati ismeretekre tehettek szert, újdonságokkal is találkozhattak.

Fotó: Tóth Zsigmond
Ebben az évben a Vendée-i juhok bemutatkozása jelentett különösen érdekes színfoltot a kiskérődzők boxainál. Vrancsik András debreceni gazdálkodó hajdúsámsoni állományából érkeztek a szemet gyönyörködtető állatok. A gazda hangsúlyozza, hogy a fajta előnye, hogy húsformája szinte minden életkorban megfelel a piac elvárásainak, a lapockától kezdve a hátig mindenhol kimagasló. A nálunk született Vendée-i juhok jellemzően 1-1,5 éves korukra fejlődnek ki. Ekkor az anyák 60-70, míg a kosok 80-90 kilogrammosak, így a Vendée-i juh közepes testtömegű fajtának nevezhető. Ezt figyelembe kell venni takarmányozásuknál is – nem igényelnek annyi táplálékot, mint a szélesebb körben elterjedt nagyobb testű fajták. Vrancsik gazda szerint

a Vendée-i juh előtt hazánkban nagy jövő áll, hiszen nem kényes, ugyanakkor viszonylag szapora, kiváló húst adó állatról van szó.

A nála világra jött példányok közül már több kost is értékesített, ezeket továbbtenyésztésre, keresztezéshez vitték, ahol olyannyira beváltak, hogy új tulajdonosaik Franciaországból jerkéket importáltak, hogy fajtatisztán is tudják tenyészteni jószágaikat.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Házi patika, hogy ne ess pánikba - kiskérődzős elsősegély

Az utóbbi hónapokban több fórumon is felvetődött, hogy mi tenyésztők, állattartók tegyünk javaslatot arra, hogy mi szerepeljen a kiskérődzős elsősegély csomagban. Az alábbiakban felsorolom, nekem mi vált be, és miért. Tudom, a már évek óta állattartással foglalkozóknak szintén megvannak a saját praktikáik, ez az én javaslatom.

Az EU törvényhozói támogatják a húsadót

A True Animal Protein Price Coalition (TAAP) civil szervezet friss közleménye szerint a hús kiskereskedelmi ára nem tükrözi az előállításával járó környezeti költségeket, és felvetik benne, hogy terheljék a húst „fenntarthatósági díjjal”.

Halat és vadat a mindennapokba

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Nem köpköd céltalanul - A láma

A láma az Andok jellegzetes háziállata. Mind a mai napig nélkülözhetetlen segítőtársa az ott élő embereknek; használják teherhordóként és hátasállatként egyaránt. Kétezer méter felett, oxigénszegény környezetben 45 kilogrammnyi málhát is képes hosszú távon elcipelni.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Világkiállítást rendezünk

Ötven év után ismét vadászati világkiállítást rendezünk, azonban egészében más lesz a 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítástól. Jövőre elsősorban a természet értékei lesznek a fókuszban, a tradicionális magyar vadászati kultúra hátterével. A 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szakmai igazgatójával, Bors Richárddal beszélgettem.

Kékfrankos babsterccel - gasztrotúra Sopronban

A természeti környezet legalább annyira lenyűgözi a Sopronba látogatót, mint maga a város. Az ország első, legfelszereltebb parkerdejét évente mintegy egymillió látogató keresi fel, színes programkínálatával egész évben meghatározó eleme a turizmusnak. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, Sopronban izgalmas, multikulturális gasztronómiával és kiváló vörösborokkal várják őket.