0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kutatók liberálisabb szabályozást sürgetnek a géntechnikában

Összesen 117 európai, köztük német kutatói szervezet fordult az újonnan megválasztott Európai Parlamenthez és Európai Bizottsághoz, és nyílt levélben kérték, hogy egyszerűsítsék a kultúrnövények nemesítésére használt módszereket annak érdekében, hogy Európában egy fenntartható mezőgazdaság alakulhasson ki.

Szakértők szerint az európai mezőgazdasági területek fele van kitéve a szárazság negatív hatásainak, és emiatt korábban nem annyira fontosnak tartott szempontok is szerepet kapnak a növénytermesztésben – mondja Chris-Carolin Schön, a Müncheni Műszaki Egyetem professzora a Die Welt cikke szerint. Növekvő népesség, emelkedő húsfogyasztás, és ehhez még a globális felmelegedés –

a mezőgazdaság nagy kihívások előtt áll. és annak érdekében, hogy ezekre reagálni tudjunk, minden rendelkezésre álló módszert be kell vetni a professzor szerint.

Bizonyos módszerek azonban tiltottak Németországban is: 2018 júliusában az Európai Bíróság úgy döntött, hogy a mutagenezissel, mint növénynemesítő módszerrel nyert élő szervezetek genetikailag módosított organizmusok, és elvileg a GMO-irányelv hatálya alá kell tartozniuk. Ilyen például az úgynevezett CRISPR nevű génszerkesztési módszer (ez clustered regularly interspaced short palindromic repeats, vagyis „halmozottan előforduló, szabályos közökkel elválasztott palindromikus ismétlődések” kifejezés rövidítése).

A CRISPR-módszerrel célzottan lehet olyan kis változásokat elérni, amelyek természetes mutációk útján egyébként is létrejöhetnének.

Az európai bíróság határozat nyomán ugyanakkor az így létrehozott új fajták csak nagyon költséges ellenőrzések után kerülhetnek piacra, ami Udo von Kröcher, a német Növényfajta-hivatal elnöke szerint nagy csapás a nemesítők számára. Úgy véli, hogy az európai döntés nem veszi figyelembe a gyakorlati szempontokat, ráadásul olyan előírásokat támaszt, ami hatósági szempontból jelenleg nem is követhető. Hozzátette, hogy

nincs olyan megbízható módszer, amellyel a génszerkesztéssel keletkezett növényeket el lehetne különíteni a klasszikus nemesítéssel létrehozottaktól.

 

Forrás: Die Welt