Back to top

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Mandulakajszi
Mandulakajszi
Annak idején, a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet jogelődjének alakulásakor tájszelekciós munka indult, aminek a Ceglédi bíborkajszi, a Ceglédi óriás, a Mandulakajszi az eredménye, valamint a Kécskei rózsa és a Ceglédi hajnalpír, amelyek már nem szerepelnek a nemzeti fajtajegyzéken. Klónszelekcióval született a Magyar kajszi, a Gönci magyar kajszi és a Rózsakajszi. A kutatóintézet ceglédi állomásán Nyujtó Ferenc vezetésével indult a kajszinemesítés, fajták sora született ott: Ceglédi arany, Ceglédi kedves, Ceglédi Piroska, Ceglédi napsugár, Nyujtó Ferenc emléke, Ceglédi szilárd, Ceglédi gömbölyű és Ceglédi zamatos.

Gönci magyar kajszi
Gönci magyar kajszi
A másik nemesítőműhely a Kertészeti Egyetem (ma Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar) volt, ahol Pedryc Andrzej nemesített kajszit. Az egyetemi fajták a következők: Aranycsepp, Budapest, Corred, Corfirm, Corlate, Harmat, Korai zamatos, Pedryc Andrzej emléke.

A hazai kajszitermesztésben a Gönci magyar kajszi az etalon, július 6-10. közötti érésidejében van a legtöbb gyümölcs.

A hagyományos magyar fogyasztói igények kielégítésére még mindig a Ceglédi óriás, a Gönci magyar kajszi és a Ceglédi arany a legkeresettebbek a főszezonban, ezekből kiváló lekvár és befőtt is készíthető. Piacra juttatásukat nehezíti, hogy éréskor gyorsan puhul a gyümölcsük. A fő érésidő előtt, és jóval későbben szedhető új fajták is léteznek már. Közülük mutatunk be néhányat.

A Ceglédi óriás hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Magyar kajszi, de jóval nagyobb a gyümölcse.

A nemzeti oltalom alatt álló Ceglédi napsugár néhány nappal a Magyar kajszi előtt érleli nagy, tojás alakú gyümölcsét. Erős növekedési erélyű, fölfelé törő koronájú kajszi, közepesen fagytűrő és himlővírusra toleráns. Igen korán termőre fordul, gyümölcse 40 grammos, húsa tömör, világossárga, éretten lédús, ízletes.

Ceglédi óriás
Ceglédi óriás

Jól szállítható, friss fogyasztásra és lekvár készítésére alkalmas. Ivólének földolgozva különösen finom. A fajta kedvezőtlen jellemzője, hogy moníliás betegségre érzékeny, fagytűrése és termőképessége csak közepes.

A Ceglédi zamatos a Rózsakajszi és a Mandulakajszi keresztezéséből származik. Erős növekedésű fája közepesnél gyengébb elágazási hajlamú, a koronaalakításnál ügyelni kell arra, hogy ne hagyjunk meg lehasadásra hajlamos, meredek oldalágakat. Virágzása középkései, fagytűrése a középmezőnyben van, de nagyon függ az évjárattól; a Magyar kajszival közel egy időben, június 30-július 10. körül érik. Korán termőre fordul, termőképessége azonban legföljebb közepes. Szép nagy gyümölcse mandulakajszi jellegű, kemény, jól szállítható. Sárga alapszínen 60-80 százalékban kárminpiros fedőszín borítja. Húsállománya kedvező és finom ízű. Az eddigi vizuális szemléken nem találtak rajta vírustüneteket. Vírusmentesítése megtörtént, Cegléden izolátorháló alatt tartják a törzsfáit.

Corred
Corred
A Corred egyik szülője a román Mamaia fajta, aminek nagyon szép, nagy gyümölcse van, ezt örökölte is tőle. Koronája a Magyar kajszinál kisebb, félig feltörő, kielégítő elágazási hajlammal. A Corred főként vesszőn terem, ezt a metszésnél vegyük figyelembe. A Magyar kajszi előtt virágzik, és annál egy héttel később érik. Jó a termőképessége, de az egyenletes vízellátására ügyelni kell, különben a gyümölcshús erősen rostos lesz. Gyümölcse középnagy, 55 grammos, tojásdad, a felület felét szép piros fedőszín borítja. Húsa sötét narancssárga.

Néhány nap eltéréssel július 20. körül érik a Ceglédi arany. Öntermékeny fajta, későn virágzik. Fája erős növekedésű, kevéssé elágazó koronájú, a hosszú vesszőkön is terem.

A gyümölcs nagy, gömbölyded, narancssárga héj- és hússzínű. Himlővírusra toleráns, vagyis a tünetek nem nagyon jelennek meg a gyümölcsön.

A Ceglédi szilárd középkései, jól szállítható fajta, frissfogyasztásra és lekvár készítésére egyaránt alkalmas, amaretto jellegű, ám vigyázni kell, mert könnyen oxidálódik. Öntermékeny, bőven terem, himlővírusra sajnos érzékeny, viszont fagytűrése a közepesnél jobb. A Magyar kajszi után érik 12 nappal. Gyümölcse narancssárga alapszínen legalább felerészben kárminpirossal bemosott, sötét narancssárga húsa tömör állományú, kemény, de leveses.

A Nyujtó Ferenc emléke 7-13 nappal érik a Magyar kajszi után, öntermékenyülő fajta, jó a termőképessége. Fájának növekedési erélye középerős, jó fagytűrő, viszont vírusfertőzésre és gombás betegségekre érzékeny. Gyümölcse tetszetős, jellegzetes, élénk fedőszínű, zamatos, friss fogyasztásra ajánlott. Szintén nemzeti oltalom alatt áll.

A Corfirm fajta a Bergeron és a román Baneasa keresztezéséből származik. Erős növekedésű fajta, nagy, félig feltörő koronát nevel, elágazási hajlama közepes. Elsősorban a rövid részeken terem, rendszeres metszést igényel. Későn virágzik és két héttel a Magyar kajszi után érik. Részben öntermékeny. Gyümölcse 60-65 grammos.

A Corlate az iráni Keptsuar és egy ismeretlen fajta utóda, nevét késői éréséről kapta. Jól elágazódó, feltörő, de nem túl erős növekedésű a fája, a hosszú részeken terem. Augusztus első felében, elhúzódva szedhető. Késői érése miatt a növényvédelmére és a fajtatársításra figyelni kell. Érésidejét az évjárat erősen befolyásolja, szerencsére éretten is a fán tartható. Gyümölcse nagy, 70-75 grammos, jellegzetesen benyomódott bibepontú. Felszínét 70 százalékban borítja fedőszín. Íze kimondottan édes, az alacsony savtartalma következtében.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Megújult a gödöllői Arbo Park

A Pilisi Parkerdő megújította egyik leglátogatottabb turisztikai központja, az Arbo Park elnevezésű gödöllői erdészeti arborétum turisztikai szolgáltatásait - közölte az erdőgazdaság szóvivője kedden az MTI-vel.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.