Back to top

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Mandulakajszi
Mandulakajszi
Annak idején, a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet jogelődjének alakulásakor tájszelekciós munka indult, aminek a Ceglédi bíborkajszi, a Ceglédi óriás, a Mandulakajszi az eredménye, valamint a Kécskei rózsa és a Ceglédi hajnalpír, amelyek már nem szerepelnek a nemzeti fajtajegyzéken. Klónszelekcióval született a Magyar kajszi, a Gönci magyar kajszi és a Rózsakajszi. A kutatóintézet ceglédi állomásán Nyujtó Ferenc vezetésével indult a kajszinemesítés, fajták sora született ott: Ceglédi arany, Ceglédi kedves, Ceglédi Piroska, Ceglédi napsugár, Nyujtó Ferenc emléke, Ceglédi szilárd, Ceglédi gömbölyű és Ceglédi zamatos.

Gönci magyar kajszi
Gönci magyar kajszi
A másik nemesítőműhely a Kertészeti Egyetem (ma Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar) volt, ahol Pedryc Andrzej nemesített kajszit. Az egyetemi fajták a következők: Aranycsepp, Budapest, Corred, Corfirm, Corlate, Harmat, Korai zamatos, Pedryc Andrzej emléke.

A hazai kajszitermesztésben a Gönci magyar kajszi az etalon, július 6-10. közötti érésidejében van a legtöbb gyümölcs.

A hagyományos magyar fogyasztói igények kielégítésére még mindig a Ceglédi óriás, a Gönci magyar kajszi és a Ceglédi arany a legkeresettebbek a főszezonban, ezekből kiváló lekvár és befőtt is készíthető. Piacra juttatásukat nehezíti, hogy éréskor gyorsan puhul a gyümölcsük. A fő érésidő előtt, és jóval későbben szedhető új fajták is léteznek már. Közülük mutatunk be néhányat.

A Ceglédi óriás hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Magyar kajszi, de jóval nagyobb a gyümölcse.

A nemzeti oltalom alatt álló Ceglédi napsugár néhány nappal a Magyar kajszi előtt érleli nagy, tojás alakú gyümölcsét. Erős növekedési erélyű, fölfelé törő koronájú kajszi, közepesen fagytűrő és himlővírusra toleráns. Igen korán termőre fordul, gyümölcse 40 grammos, húsa tömör, világossárga, éretten lédús, ízletes.

Ceglédi óriás
Ceglédi óriás

Jól szállítható, friss fogyasztásra és lekvár készítésére alkalmas. Ivólének földolgozva különösen finom. A fajta kedvezőtlen jellemzője, hogy moníliás betegségre érzékeny, fagytűrése és termőképessége csak közepes.

A Ceglédi zamatos a Rózsakajszi és a Mandulakajszi keresztezéséből származik. Erős növekedésű fája közepesnél gyengébb elágazási hajlamú, a koronaalakításnál ügyelni kell arra, hogy ne hagyjunk meg lehasadásra hajlamos, meredek oldalágakat. Virágzása középkései, fagytűrése a középmezőnyben van, de nagyon függ az évjárattól; a Magyar kajszival közel egy időben, június 30-július 10. körül érik. Korán termőre fordul, termőképessége azonban legföljebb közepes. Szép nagy gyümölcse mandulakajszi jellegű, kemény, jól szállítható. Sárga alapszínen 60-80 százalékban kárminpiros fedőszín borítja. Húsállománya kedvező és finom ízű. Az eddigi vizuális szemléken nem találtak rajta vírustüneteket. Vírusmentesítése megtörtént, Cegléden izolátorháló alatt tartják a törzsfáit.

Corred
Corred
A Corred egyik szülője a román Mamaia fajta, aminek nagyon szép, nagy gyümölcse van, ezt örökölte is tőle. Koronája a Magyar kajszinál kisebb, félig feltörő, kielégítő elágazási hajlammal. A Corred főként vesszőn terem, ezt a metszésnél vegyük figyelembe. A Magyar kajszi előtt virágzik, és annál egy héttel később érik. Jó a termőképessége, de az egyenletes vízellátására ügyelni kell, különben a gyümölcshús erősen rostos lesz. Gyümölcse középnagy, 55 grammos, tojásdad, a felület felét szép piros fedőszín borítja. Húsa sötét narancssárga.

Néhány nap eltéréssel július 20. körül érik a Ceglédi arany. Öntermékeny fajta, későn virágzik. Fája erős növekedésű, kevéssé elágazó koronájú, a hosszú vesszőkön is terem.

A gyümölcs nagy, gömbölyded, narancssárga héj- és hússzínű. Himlővírusra toleráns, vagyis a tünetek nem nagyon jelennek meg a gyümölcsön.

A Ceglédi szilárd középkései, jól szállítható fajta, frissfogyasztásra és lekvár készítésére egyaránt alkalmas, amaretto jellegű, ám vigyázni kell, mert könnyen oxidálódik. Öntermékeny, bőven terem, himlővírusra sajnos érzékeny, viszont fagytűrése a közepesnél jobb. A Magyar kajszi után érik 12 nappal. Gyümölcse narancssárga alapszínen legalább felerészben kárminpirossal bemosott, sötét narancssárga húsa tömör állományú, kemény, de leveses.

A Nyujtó Ferenc emléke 7-13 nappal érik a Magyar kajszi után, öntermékenyülő fajta, jó a termőképessége. Fájának növekedési erélye középerős, jó fagytűrő, viszont vírusfertőzésre és gombás betegségekre érzékeny. Gyümölcse tetszetős, jellegzetes, élénk fedőszínű, zamatos, friss fogyasztásra ajánlott. Szintén nemzeti oltalom alatt áll.

A Corfirm fajta a Bergeron és a román Baneasa keresztezéséből származik. Erős növekedésű fajta, nagy, félig feltörő koronát nevel, elágazási hajlama közepes. Elsősorban a rövid részeken terem, rendszeres metszést igényel. Későn virágzik és két héttel a Magyar kajszi után érik. Részben öntermékeny. Gyümölcse 60-65 grammos.

A Corlate az iráni Keptsuar és egy ismeretlen fajta utóda, nevét késői éréséről kapta. Jól elágazódó, feltörő, de nem túl erős növekedésű a fája, a hosszú részeken terem. Augusztus első felében, elhúzódva szedhető. Késői érése miatt a növényvédelmére és a fajtatársításra figyelni kell. Érésidejét az évjárat erősen befolyásolja, szerencsére éretten is a fán tartható. Gyümölcse nagy, 70-75 grammos, jellegzetesen benyomódott bibepontú. Felszínét 70 százalékban borítja fedőszín. Íze kimondottan édes, az alacsony savtartalma következtében.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

Három perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott az AgroMashexpón a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval. A Fliegl most is bebizonyította, nemcsak gyártó, hanem fejlesztő vállalat is.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.