0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében, Ellerhoopban gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

Az ellerhopi Baumschultechnik egy speciális, viszonylag szűk szakterület, a faiskolai kertészeti technológia európai vezető kiállítása. A növényvédelmi, gyomirtási, telepítési és kitermelési technológiák mellet

a 21. század technológiái, a drónok, a precíziós eszközök, robotok is bemutatásra kerülnek, amelyek forradalmasítják a faiskolai termesztést. Mindezeket a Baumschultechnik szakvásáron akár működés közben is megtekinthetnek az érdeklődők.

A kifejezetten faiskolai termesztőket célzó technikai szakkiállítást 1958 óta rendezik meg, az idei lesz a 12. alkalom. A kiállítás több mint öt évtizede helyi rendezvényként indult a környékbeli faiskolások számára, ám az évtizedek alatt a szakmában nemzetközi szinten is meghatározó eseménnyé, találkozóhellyé nőtt ki magát.

Mindenkinek érdemes ellátogatni a csupán 5-6 évente megrendezett szakvásárra, akit érdekelnek a díszfaiskolai és évelőtermesztés, valamint a karácsonyfa-termesztés legújabb gépesítési és technológiai vívmányai. Az idei rendezvényt a szervezők a legnagyobb német faiskolai eszköz-forgalmazó, a Hermann Meyer KG fennállásának 200. születésnapjára időzítették, aki az esemény fő szponzora. A cég központja is ebben a térségben, Ellerhooptól 10 kilométerre Rellingenben található. A Meyer termékeit nemcsak Németországban, de a világ minden táján, Magyarországon is jól ismerik és használják.

A Baumschultechnik apropóján azonban érdemes akár több napra is Schleswig-Holsteinbe látogatni, ahol a német gyümölcs-és díszfaiskolák jelentős része található.

A tartományban található Európa talán legnagyobb faiskolai termelési körzete; 4000 hektáron mintegy 300 vállalkozás foglalkozik fásszárú és évelő dísznövények termesztésével. A termelési körzet központja Pinneberg, ahol már a 18 században széles választékban termeltek díszfákat, díszcserjéket és évelőket. Ebben a körzetben található sok neves termelő és nemesítő cég, például a Kordes Jungpflanzen, a Rosen Tantau, a W. Kordes’ Söhne, a Hachmann vagy a Lorenz von Ehren faiskola. Nem véletlen tehát az, hogy a 2019-ben megrendezésre kerülő Baumschultechnik szakvásár mottója „az innováció és a tradíció találkozása”. Az 5-6, jelen esetben 7 éves időszak éppen megfelelő gyakoriság ahhoz, hogy a látogatók találkozhassanak az utóbbi évek technológiai újításaival, amit nemcsak a kiállítási standokon, hanem működés közben, a bemutatóparcellákon.

A kiállítás területén külön erre a célra alakítottak ki modellültetvényeket, 50, 100, 250 és 300 centiméteres sortávolságokkal.

Az idén augusztusban közel 300 kiállító várja a szakmai közönséget az ellerhoopi Gartenbauzentrumban, ami 2006 óta ad otthont az eseménynek. A főbb bemutatott termékkörök: erőgépek, önjáró traktorok, drónok, robotok, GPS rendszerek, metszőgépek, talajművelő gépek, ültető és cserepező berendezések, öntözőrendszerek, műtrágyaszórók, növényvédő gépek, kitermelő, lyukfúró és kötegelő gépek, valamint szállítójárművek, automata osztályozó és csomagoló berendezések, növényházak, irodai adminisztrációs és logisztikai rendszerek. Az idei évben először a karácsonyfa-termesztőket kiszolgáló eszközöket és berendezéseket is megtalálják az érdeklődők a kiállításon.

A Baumschultechnik szakvásár idei katalógusa sem a szokványos. Közel 300 oldalon részletesen is ismertetik a kiállítók választékát. A kiadván német nyelvű, de a kiállítók folyamatosan frissülő listája elérhető a www.baumschultechnik.de honlapon.

A Baumschultechnik szakvásárral egy időben nyit a schleswig-holsteini faiskolai börze, a Florum – Holsteiner Baumschultage is Gartenbauzentrumban. 2019. augusztus 29. és szeptember 5. között nyolc napon át mintegy 6-8 ezer látogatót várnak a térség faiskolai ágazatának legnagyobb seregszemléjén és tapasztalatcseréjén.

A Baumschultechnik szakvásáron bemutatott legújabb technikai fejlesztésekről a Kertészet és Szőlészet 34. számában olvashat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet