Back to top

Mezőgazdasági cikkek és élelmiszer Észak-Kínába

A közép- és kelet-európai országokkal való szorosabb együttműködésen keresztül kíván lendületet adni saját gazdasági fejlődésének az észak-kínai Liaoning tartomány - olvasható a China Daily angol nyelvű pártlap internetes oldalán szerdán megjelent cikkben.

A 44 millió lakosú Liaoning előljárója tavaly október óta tölti be a Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködéséért felelős tartományi kormányzók szövetségének elnöki tisztét, aminek folytán jövőre otthont ad majd Kína és a kelet-közép-európai régió vezetői találkozójának.

Kína és a 16 kelet- és közép-európai ország közötti együttműködési mechanizmust 2012-ben hozták létre, majd idén áprilisban, Görögország hozzáadásával a megállapodás a "17+1" nevet kapta.

148 ezer négyzetkilométeres területével Liaoning akkora, mint Ausztria és Csehország együttvéve.

A tartomány gazdag természeti forrásokban, valamint fejlett feldolgozóipari infrastruktúrával, illetve jelentős ipari munkaerővel rendelkezik. 

A központi kormányzat 2016 áprilisában új intézkedéseket vezetett be a tartomány gazdaságának fellendítésére, egyebek mellett például szabadkereskedelmi zónát hoztak létre Liaoningban, továbbá javították az üzleti környezetet. 

Tang Ji-csün, liaoningi kormányzó a Sárga-tenger partján fekvő tartományt befektetéseken, logisztikai összeköttetéseken és kulturális csereprogramokon keresztül kívánja a kelet-közép-európai országok és Kína közötti együttműködés "etalonjává" alakítani.

"Ezek az országok számos olyan árucikkel rendelkeznek, amelyekre szükségünk van, a többi közt kiváló minőségű gépekkel, mezőgazdasági cikkekkel és élelmiszerrel" - idézte a China Daily a kormányzót.

A liaoningi kereskedelmi hivatal adatai szerint a tartomány és a kelet-közép-európai országok közötti kereskedelem összértéke tavaly elérte a 15,7 milliárd jüant (656 milliárd forint), ami 32 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szimbiózisban élő vírusok segítenek a rovaroknak

Rengeteg rovarban találhatók velük szimbiózisban élő vírusok, azzal viszont nem vagyunk tisztában, hogy milyen funkciót töltenek be. Nemrég kínai kutatók felfedezték, hogy az Acyrthosiphon Pisum-vírus (APV) milyen szerepet tölt be gazdaállata, az Acyrthosiphon pisum levéltetű és a növények kölcsönhatásában.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.

Határérték feletti mennyiségben talált káros anyagot a Nébih egy kakaóporban

Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike - olvasható a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

Bécsben tárgyalt Nagy István agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter kedden Elisabeth Köstinger, szövetségi mezőgazdasági ügyekért, régiókért és turizmusért felelős újonnan kinevezett miniszter meghívására Bécsbe látogatott. A két miniszter áttekintette az országok közötti agrár- és környezetügyi kapcsolatokat, kiemelt figyelmet fordítva a Közös Agrárpolitika (KAP) és a többéves pénzügyi keret kérdésére, valamint, a mezőgazdaság digitalizációjára és a klímaváltozás ügyeire.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Árutőzsde: mozgolódó olajos magok

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

A csehek nem bíznak saját élelmiszereikben

A csehek többsége nagyítóval jár vásárolni, mert mániákusan tanulmányozza, hogy milyen összetevőkből áll, amit megvesz. Bizonyos termékeket sokan külföldről szereznek be, mert úgy vélik, Csehországban ugyanabban a dobozban más minőséget kapnak.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Magyarország több mint 40 millió euró értékben exportál halat

Magyarország évente több mint 40 millió euró értékben exportál édesvízi halat - írja szombati számában a Magyar Hírlap.