0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mezőgazdasági cikkek és élelmiszer Észak-Kínába

A közép- és kelet-európai országokkal való szorosabb együttműködésen keresztül kíván lendületet adni saját gazdasági fejlődésének az észak-kínai Liaoning tartomány - olvasható a China Daily angol nyelvű pártlap internetes oldalán szerdán megjelent cikkben.

A 44 millió lakosú Liaoning előljárója tavaly október óta tölti be a Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködéséért felelős tartományi kormányzók szövetségének elnöki tisztét, aminek folytán jövőre otthont ad majd Kína és a kelet-közép-európai régió vezetői találkozójának.

Kína és a 16 kelet- és közép-európai ország közötti együttműködési mechanizmust 2012-ben hozták létre, majd idén áprilisban, Görögország hozzáadásával a megállapodás a „17+1” nevet kapta.

148 ezer négyzetkilométeres területével Liaoning akkora, mint Ausztria és Csehország együttvéve.

A tartomány gazdag természeti forrásokban, valamint fejlett feldolgozóipari infrastruktúrával, illetve jelentős ipari munkaerővel rendelkezik. 

A központi kormányzat 2016 áprilisában új intézkedéseket vezetett be a tartomány gazdaságának fellendítésére, egyebek mellett például szabadkereskedelmi zónát hoztak létre Liaoningban, továbbá javították az üzleti környezetet. 

Tang Ji-csün, liaoningi kormányzó a Sárga-tenger partján fekvő tartományt befektetéseken, logisztikai összeköttetéseken és kulturális csereprogramokon keresztül kívánja a kelet-közép-európai országok és Kína közötti együttműködés „etalonjává” alakítani.

„Ezek az országok számos olyan árucikkel rendelkeznek, amelyekre szükségünk van, a többi közt kiváló minőségű gépekkel, mezőgazdasági cikkekkel és élelmiszerrel” – idézte a China Daily a kormányzót.

A liaoningi kereskedelmi hivatal adatai szerint a tartomány és a kelet-közép-európai országok közötti kereskedelem összértéke tavaly elérte a 15,7 milliárd jüant (656 milliárd forint), ami 32 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben.

Forrás: MTI