Back to top

No-deal Brexit: 45 ezer tejelő marhát kellene levágni?

A napokban reppent fel a hír, hogy akár 45 ezer fejős tehén is vágóhídra kerülhet Észak-Írországban, amennyiben nem sikerül a megegyezni az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval. Az ágazati szereplők azonban azt nyilatkozták, szó sincs ilyen tervekről.

A BBC Newsnight műsorán bemutatott riport szerint az brit Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium (DEFRA) hivatalnokait és minisztereit is figyelmeztették már arra, hogy rengeteg szarvasmarha kerülhet vágóhídra, mégsem foglalkoznak a problémával.

Észak-Írország különösen veszélyeztetett helyzetben van, mivel az itt termelt tej harmadát a határtól délre (Írországban) dolgozzák fel, ez a terület azonban az EU része marad. Amennyiben megállapodás nélküli Brexit lesz, úgy a magasabb vámok miatt a termelők nehéz helyzetbe kerülnek, ami súlyos veszteségeket eredményezhet.

A BBC egyik forrása szerint a tehenek levágása október 31. után - az új Brexit dátum - pár héttel kezdődhet meg, amennyiben nem lesz megállapodás.

Az északír gazdák szerint azonban még a súlyos vámok okozta gazdasági problémák sem vezetnének az állatok elpusztításához.

Az Északír Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékfejlesztési Minisztérium (Northern Ireland’s Department of Agriculture, Environment and Rural Affairs, DAERA) az iNews-nak úgy nyilatkozott: "Várhatóan több (az exporthoz szükséges) állategészségügyi bizonyítványt kell majd kiadnunk, ezért megtettük a szükséges lépéseket. Bővítettük a kapacitásainkat és tovább képezzük munkatársainkat, így hatékonyabbá válik az ügyintézés. Az illetékes kollégák számára a bizonyítványok kiadásával kapcsolatos tennivalók prioritásként jelennek majd meg."

"A DAERA egyértelműen felismerte, hogy egy megegyezés nélküli kilépés nagy kihívást jelent majd a kereskedelemben. A vámok mellett az élelmiszeripari szektor várhatóan egyéb gátakkal is szembenéz majd, beleértve a késéseket és a további adminisztrációs költségeket.

Kétségtelen, hogy a határon átívelő kereskedelem jelentős nehézségekbe fog ütközni, ezért már most felhívjuk a vállalkozások figyelmét, hogy próbáljanak előre tervezni és készülni."

"Nem tervezzük az állatok levágását, inkább olyan megoldásokat keresünk, amivel támogathatjuk az ágazatot, legyen az vészhelyzeti intézkedés vagy esetleges anyagi támogatás."

A gond továbbra sem kicsi

Az Ulster Gazdaunió (Ulster Farmers’ Union, UFU) is hasonló módon nyilatkozott: nem tervezik az északír fejőstehén állomány levágását egy megegyezés nélküli Brexit esetében sem, azonban tisztában vannak vele, hogy súlyos következmények várhatók ebben az esetben.

Az UFU elnöke, Ivor Ferguson szerint a magas export vámok, az írországi mezőgazdasági termékeken lévő nulla százalékos vámok, a sűrűbb ellenőrzések és szabályozások mind hatalmas zavarokat és logisztikai káoszt okoznak majd a családi gazdaságoknak.

Ferguson azt is elmondta, hogy

a gazdaunió keményen dolgozik azért, hogy enyhítsék a megállapodás nélküli kilépés veszélyei okozta károkat.

Aláhúzta: "A jelen állás szerint egyáltalán nincs szó nagymennyiségű kényszervágásról, és nem is várjuk, hogy eljussunk erre a pontra."

A BBC az iNews-nak az eset kapcsán elmondta, hogy riportjukból egyértelműen kiderül: a nekik nyilatkozó ágazati szereplők mind arra figyelmeztetnek, hogy a tejelőállomány levágása Észak-Írországban a megállapodás nélküli Brexit esetén jelentkező magas tejvámok miatt következhet be, és nem arról van szó, hogy konkrét tervek lennének a kényszervágásra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/inews.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Árutőzsde: mozgolódó olajos magok

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

A csehek nem bíznak saját élelmiszereikben

A csehek többsége nagyítóval jár vásárolni, mert mániákusan tanulmányozza, hogy milyen összetevőkből áll, amit megvesz. Bizonyos termékeket sokan külföldről szereznek be, mert úgy vélik, Csehországban ugyanabban a dobozban más minőséget kapnak.

Az EU törvényhozói támogatják a húsadót

A True Animal Protein Price Coalition (TAAP) civil szervezet friss közleménye szerint a hús kiskereskedelmi ára nem tükrözi az előállításával járó környezeti költségeket, és felvetik benne, hogy terheljék a húst „fenntarthatósági díjjal”.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Magyarország több mint 40 millió euró értékben exportál halat

Magyarország évente több mint 40 millió euró értékben exportál édesvízi halat - írja szombati számában a Magyar Hírlap.