Back to top

No-deal Brexit: 45 ezer tejelő marhát kellene levágni?

A napokban reppent fel a hír, hogy akár 45 ezer fejős tehén is vágóhídra kerülhet Észak-Írországban, amennyiben nem sikerül a megegyezni az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval. Az ágazati szereplők azonban azt nyilatkozták, szó sincs ilyen tervekről.

A BBC Newsnight műsorán bemutatott riport szerint az brit Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium (DEFRA) hivatalnokait és minisztereit is figyelmeztették már arra, hogy rengeteg szarvasmarha kerülhet vágóhídra, mégsem foglalkoznak a problémával.

Észak-Írország különösen veszélyeztetett helyzetben van, mivel az itt termelt tej harmadát a határtól délre (Írországban) dolgozzák fel, ez a terület azonban az EU része marad. Amennyiben megállapodás nélküli Brexit lesz, úgy a magasabb vámok miatt a termelők nehéz helyzetbe kerülnek, ami súlyos veszteségeket eredményezhet.

A BBC egyik forrása szerint a tehenek levágása október 31. után - az új Brexit dátum - pár héttel kezdődhet meg, amennyiben nem lesz megállapodás.

Az északír gazdák szerint azonban még a súlyos vámok okozta gazdasági problémák sem vezetnének az állatok elpusztításához.

Az Északír Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékfejlesztési Minisztérium (Northern Ireland’s Department of Agriculture, Environment and Rural Affairs, DAERA) az iNews-nak úgy nyilatkozott: "Várhatóan több (az exporthoz szükséges) állategészségügyi bizonyítványt kell majd kiadnunk, ezért megtettük a szükséges lépéseket. Bővítettük a kapacitásainkat és tovább képezzük munkatársainkat, így hatékonyabbá válik az ügyintézés. Az illetékes kollégák számára a bizonyítványok kiadásával kapcsolatos tennivalók prioritásként jelennek majd meg."

"A DAERA egyértelműen felismerte, hogy egy megegyezés nélküli kilépés nagy kihívást jelent majd a kereskedelemben. A vámok mellett az élelmiszeripari szektor várhatóan egyéb gátakkal is szembenéz majd, beleértve a késéseket és a további adminisztrációs költségeket.

Kétségtelen, hogy a határon átívelő kereskedelem jelentős nehézségekbe fog ütközni, ezért már most felhívjuk a vállalkozások figyelmét, hogy próbáljanak előre tervezni és készülni."

"Nem tervezzük az állatok levágását, inkább olyan megoldásokat keresünk, amivel támogathatjuk az ágazatot, legyen az vészhelyzeti intézkedés vagy esetleges anyagi támogatás."

A gond továbbra sem kicsi

Az Ulster Gazdaunió (Ulster Farmers’ Union, UFU) is hasonló módon nyilatkozott: nem tervezik az északír fejőstehén állomány levágását egy megegyezés nélküli Brexit esetében sem, azonban tisztában vannak vele, hogy súlyos következmények várhatók ebben az esetben.

Az UFU elnöke, Ivor Ferguson szerint a magas export vámok, az írországi mezőgazdasági termékeken lévő nulla százalékos vámok, a sűrűbb ellenőrzések és szabályozások mind hatalmas zavarokat és logisztikai káoszt okoznak majd a családi gazdaságoknak.

Ferguson azt is elmondta, hogy

a gazdaunió keményen dolgozik azért, hogy enyhítsék a megállapodás nélküli kilépés veszélyei okozta károkat.

Aláhúzta: "A jelen állás szerint egyáltalán nincs szó nagymennyiségű kényszervágásról, és nem is várjuk, hogy eljussunk erre a pontra."

A BBC az iNews-nak az eset kapcsán elmondta, hogy riportjukból egyértelműen kiderül: a nekik nyilatkozó ágazati szereplők mind arra figyelmeztetnek, hogy a tejelőállomány levágása Észak-Írországban a megállapodás nélküli Brexit esetén jelentkező magas tejvámok miatt következhet be, és nem arról van szó, hogy konkrét tervek lennének a kényszervágásra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/inews.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Olaszországban több használt traktor fogyott

Még nem ért véget az olasz gépforgalmazási krízis, derült ki az idei adatokból. Míg az Európai Unió többi tagországában nőtt az új erőgépek forgalma, az olasz gazdák továbbra is használt gépeket vásárolnak. Az Európa mezőgazdasági gépforgalmazóit tömörítő Cema vizsgálta 2019 első félévének forgalmát és megállapította, hogy 2018 hasonló időszakához képest 10 százalékkal több új traktort értékesítettek.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szombaton utoljára pöfög Rezét, mielőtt megkezdik a felújítását

Izgalmas programokkal várják a látogatókat a pörbölyi Ökotursiztikai KÖzpontban a Gemenci Állami Erdei Vasút napján, szeptember 21-én. Ezen a napon minden a vasút körül forog, és Rezét gőzös fejújítás előtti utolsó járatainak egyikével is utazhatnak a Gemenci erdőben kirándulók.

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.