Back to top

Ötödével nőtt az élőmarhaexport

Júniusban a KSH tájékoztatása szerint – 2018 VI. hónap áraihoz viszonyítva – a vágósertés kilónkénti ára 94, a vágójuhoké 36, a vágómarháé 15, a vágóbaromfié 7, a nyerstejé pedig 6 forinttal drágult, a tojás ára stagnált. A gabona 6,5 százalékkal került többe.

A KSH adatai szerint 2019. I-VI hónapokban a vágósertés termelői átlagára (malac és süldő nélkül) 396 Ft/kg volt, 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A felvásárlási ár júniusban a 2018. VI. havi kilónkénti 368 forinttal, valamint az előző havi 450 Forinttal szemben drasztikusan nőtt, 462 forintra emelkedett.

Ugyanakkor májushoz viszonyítva nagymértékben, 47 darabbal 278 ezerre zuhant az eladott mennyiség, de júniusban a tavaly ilyenkor mért forgalomtól is 18 ezerrel elmaradt. Június 30-ig a 2018 évinél 6,4 százalékkal kevesebb, összesen 1884 ezer darab 223136 tonna vágósertést értékesítettek. Az eladási átlagsúly 118,4 kg volt.

A vágómarha értékesítési átlagára (borjú nélkül) 2019 első hat hónapjában hónapokban 414 Ft/kg volt, 1,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A felvásárlási átlagár júniusban 432 Ft volt, ez kilogrammonként 15 forinttal haladta meg a tavaly ilyenkor mértet, május viszonyítva azonban szinten maradt.

Az első félévében 24687 db, összesen 12155 tonna vágómarhát értékesítettek. A létszám 3,1 százalékkal, az összsúly pedig 1,1 százalékkal alulmúlta a tavalyit. Ugyanakkor az élő szarvasmarha kivitel 22 százalékkal nőtt. Az export mintegy harmada Törökországba, 10-20 százaléka pedig Ausztriába és Horvátországba irányult.

2019. I-VI. hónapokban a nyerstej átlagára 3,6 százalékkal erősödött, a kereskedés 803592 tonnát, az árbevétel pedig 80,3 milliárd forintot tett ki. Júniusban 99 Ft volt a felvásárlási ár, ez szintén ugyanannyi, mint májusban volt. A zsírtartalom 3,5 százalék, a fehérje-koncentráció 3,2 százalék volt. Az előbbi mutató 0,1 százalékkal idei mélypontjára csökkent, az utóbbi paraméter szinten maradt.

Az első félévében a vágójuh termelői átlagára 824 Ft/kg volt, 5,4 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az első félévben az élőbárány, ezen belül a könnyű bárány legdrágább - 921,80, illetve 942,10 Ft/kg - áprilisban volt, míg alig több mint 800 forintot júniusban fizettek érte. A felvásárolt vágóalapanyag 3700 tonnát tett ki, 2018-hoz képest 9,3 százalékkal kevesebbet.

Júniusban a felvásárlási átlagár 763 Ft volt kilónként, ami tavalyi 727 Ft, egy hónappal ezelőtt, májusban még 793 Ft volt. A forgalom júniusban csupán 522 tonna volt, ami némileg elmaradt az V. havi 553 tonnát kitevő értékesítéstől, emellett 78 tonnával alulmúlta a tavalyi volument is.

A KSH adatai szerint a vágóbaromfi termelői átlagára júniusban - 2018. VI. hónapjához viszonyítva - a felvásárlási átlagárak az alábbiak szerint alakultak: vágócsirke: 266 Ft/kg, tavaly 257 Ft/kg: vágóliba: 630 Ft/kg, tavaly 629 Ft/kg; vágópulyka: 383 Ft/kg, tavaly 367 Ft/kg; vágókacsa: 325 Ft/kg, tavaly 339 Ft/kg. A vágókacsáért kilogrammonként 14 forinttal adtak kevesebbet, a húslibáért viszont 1 forinttal, a vágópulykáért 16 forinttal, a pecsenyecsirkéért pedig 9 forinttal fizettek többet a felvásárlók, mint egy éve ilyenkor. Az egy hónappal korábbi, májusi árakkal összevetve a vágóliba ára kilónként 16 forinttal csökkent, a csirkéé stagnált, a vágókacsáé viszont 6 forinttal, a vágópulykáé pedig 3 forinttal nőtt.

VI. havi felvásárlás 42211 tonna volt, ami 4778 tonnával ugyan elmarad az előző havi és 124 tonnával a múlt évi volumentől, de így is jelentős.

2019. I. félévében az étkezési tojás termelői átlagára 19 Ft volt, 4,7 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Júniusban 18 forintot adtak a felvásárlók a tojás darabjáért, épp úgy, mint egy hónappal és mint egy évvel ezelőtt.

Forrás: 
KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.

Több, mint 5000 sertést öltek le ASP gyanú miatt

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni - mondta egy rádióinterjúban az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

Nőttek az árupiaci árak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéseiről.

Áremelkedést várnak a kukoricatermelők

Áremelkedést várnak a kukoricatermelők a hamarosan felpörgő aratás után - értesült szerdai számában a Világgazdaság.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

A finnek szerint az EU-nak bojkottálni kéne a brazil marhahúst az Amazonasért

Mika Lintila finn pénzügyminiszter szerint az EU-nak meg kéne szüntetnie a brazil marhahús és szója importját az Amazonas erdőtüzek miatt.