Back to top

Ötödével nőtt az élőmarhaexport

Júniusban a KSH tájékoztatása szerint – 2018 VI. hónap áraihoz viszonyítva – a vágósertés kilónkénti ára 94, a vágójuhoké 36, a vágómarháé 15, a vágóbaromfié 7, a nyerstejé pedig 6 forinttal drágult, a tojás ára stagnált. A gabona 6,5 százalékkal került többe.

A KSH adatai szerint 2019. I-VI hónapokban a vágósertés termelői átlagára (malac és süldő nélkül) 396 Ft/kg volt, 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A felvásárlási ár júniusban a 2018. VI. havi kilónkénti 368 forinttal, valamint az előző havi 450 Forinttal szemben drasztikusan nőtt, 462 forintra emelkedett.

Ugyanakkor májushoz viszonyítva nagymértékben, 47 darabbal 278 ezerre zuhant az eladott mennyiség, de júniusban a tavaly ilyenkor mért forgalomtól is 18 ezerrel elmaradt. Június 30-ig a 2018 évinél 6,4 százalékkal kevesebb, összesen 1884 ezer darab 223136 tonna vágósertést értékesítettek. Az eladási átlagsúly 118,4 kg volt.

A vágómarha értékesítési átlagára (borjú nélkül) 2019 első hat hónapjában hónapokban 414 Ft/kg volt, 1,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A felvásárlási átlagár júniusban 432 Ft volt, ez kilogrammonként 15 forinttal haladta meg a tavaly ilyenkor mértet, május viszonyítva azonban szinten maradt.

Az első félévében 24687 db, összesen 12155 tonna vágómarhát értékesítettek. A létszám 3,1 százalékkal, az összsúly pedig 1,1 százalékkal alulmúlta a tavalyit. Ugyanakkor az élő szarvasmarha kivitel 22 százalékkal nőtt. Az export mintegy harmada Törökországba, 10-20 százaléka pedig Ausztriába és Horvátországba irányult.

2019. I-VI. hónapokban a nyerstej átlagára 3,6 százalékkal erősödött, a kereskedés 803592 tonnát, az árbevétel pedig 80,3 milliárd forintot tett ki. Júniusban 99 Ft volt a felvásárlási ár, ez szintén ugyanannyi, mint májusban volt. A zsírtartalom 3,5 százalék, a fehérje-koncentráció 3,2 százalék volt. Az előbbi mutató 0,1 százalékkal idei mélypontjára csökkent, az utóbbi paraméter szinten maradt.

Az első félévében a vágójuh termelői átlagára 824 Ft/kg volt, 5,4 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az első félévben az élőbárány, ezen belül a könnyű bárány legdrágább - 921,80, illetve 942,10 Ft/kg - áprilisban volt, míg alig több mint 800 forintot júniusban fizettek érte. A felvásárolt vágóalapanyag 3700 tonnát tett ki, 2018-hoz képest 9,3 százalékkal kevesebbet.

Júniusban a felvásárlási átlagár 763 Ft volt kilónként, ami tavalyi 727 Ft, egy hónappal ezelőtt, májusban még 793 Ft volt. A forgalom júniusban csupán 522 tonna volt, ami némileg elmaradt az V. havi 553 tonnát kitevő értékesítéstől, emellett 78 tonnával alulmúlta a tavalyi volument is.

A KSH adatai szerint a vágóbaromfi termelői átlagára júniusban - 2018. VI. hónapjához viszonyítva - a felvásárlási átlagárak az alábbiak szerint alakultak: vágócsirke: 266 Ft/kg, tavaly 257 Ft/kg: vágóliba: 630 Ft/kg, tavaly 629 Ft/kg; vágópulyka: 383 Ft/kg, tavaly 367 Ft/kg; vágókacsa: 325 Ft/kg, tavaly 339 Ft/kg. A vágókacsáért kilogrammonként 14 forinttal adtak kevesebbet, a húslibáért viszont 1 forinttal, a vágópulykáért 16 forinttal, a pecsenyecsirkéért pedig 9 forinttal fizettek többet a felvásárlók, mint egy éve ilyenkor. Az egy hónappal korábbi, májusi árakkal összevetve a vágóliba ára kilónként 16 forinttal csökkent, a csirkéé stagnált, a vágókacsáé viszont 6 forinttal, a vágópulykáé pedig 3 forinttal nőtt.

VI. havi felvásárlás 42211 tonna volt, ami 4778 tonnával ugyan elmarad az előző havi és 124 tonnával a múlt évi volumentől, de így is jelentős.

2019. I. félévében az étkezési tojás termelői átlagára 19 Ft volt, 4,7 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Júniusban 18 forintot adtak a felvásárlók a tojás darabjáért, épp úgy, mint egy hónappal és mint egy évvel ezelőtt.

Forrás: 
KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Árutőzsde: mozgolódó olajos magok

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Az EU törvényhozói támogatják a húsadót

A True Animal Protein Price Coalition (TAAP) civil szervezet friss közleménye szerint a hús kiskereskedelmi ára nem tükrözi az előállításával járó környezeti költségeket, és felvetik benne, hogy terheljék a húst „fenntarthatósági díjjal”.

Halat és vadat a mindennapokba

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Magyarország több mint 40 millió euró értékben exportál halat

Magyarország évente több mint 40 millió euró értékben exportál édesvízi halat - írja szombati számában a Magyar Hírlap.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.