Back to top

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.

A Union of Concerned Scientists (UCS) amerikai nonprofit szervezet legújabb tanulmánya szerint hatalmas területen segítené a fenntartható mezőgazdasági termelés elterjedését, ha a nagy gabonapehelygyártó cégek így termesztett gabonaféléket használnának alapanyagként — számolt be a modernfarmer.com.

Mint írják, az utóbbi évtizedekben a rendelkezésre álló számos gabonaféle közül kettő, a búza és a kukorica dominálta ezt az iparágat.

Márpedig ezeket a gabonaféléket épp a legkevésbé fenntartható módon termesztik: a kukorica például sokszor ugyanazon a helyen marad, vagy más haszonnövénnyel vetésforgóban termesztik, így a talaj jobban ki van téve az eróziónak, ami környezeti problémákhoz vezet. Ehelyett minél változatosabb vetésforgókra lenne szükség, illetve arra, hogy a vetésforgókban takarónövényeket használjanak.

A 4 fő gabonapehely-gyártó az Egyesült Államokban - a General Mills, a Kellogg Company, a Post Holdings és a Quaker Foods - uralja a piac 86 százalékát, így valóban fontos, hogy ők milyen vállalásokat tesznek.

Marcia DeLonge, a UCS senior tudósa szerint határozott, sőt agresszív lépésekre van szükség: “azok az ételek, amelyekkel sokan nap mint nap találkozunk, nagy hatással lehetnek a termőföld védelmére, a víztisztaságra, és segíthetnek a klímaváltozással kapcsolatos megoldásokban is”. A tanulmányban

konkrét számításokkal is alátámasztották, hogy ha egy-egy nagy gabonapehelygyártó csak a legnépszerűbb reggeliző termékeinek alapanyagát szerezné be fenntarható gazdálkodásokból, akkor akár több, mint százezer hektár termőföldet lehetne ily módon átalakítani.

A General Mills már ígéretet tett arra, hogy 2030-ig egymillió hektárnyi, hagyományos művelésű területet alakít át.

Forrás: 
modernfarmer.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

A sör és a tudásvágy hozta össze a NAK szakmai programjának résztvevőit

A sörkészítés témájával kezdte az őszi félévet a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának nagy sikerű „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozata 2019. szeptember 6-án, Budapesten. A résztvevők érkezését követő rövid bemutatkozás során kiderült, hogy bár mindenki különböző területről érkezett, egy néhány közös pont biztosan akadt: a sör szeretete, valamint az előállítása utáni érdeklődés, a tudásvágy.

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

Áremelkedést várnak a kukoricatermelők

Áremelkedést várnak a kukoricatermelők a hamarosan felpörgő aratás után - értesült szerdai számában a Világgazdaság.