0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Veszélyben a dohányültetvények

Megjelent a dohányültetvényeken a TMV, azaz a dohánymozaik vírus Lengyelországban, amely a növények széles skáláját képes megfertőzni. A fertőzés során jellegzetes mozaikos elszíneződések jelennek meg a leveleken. Vegyszeres kezelési módszer nincs ellene. Az ország déli vidékein egyre nagyobb területeket veszélyeztet a vírus.

A dohánymozaik vírust (angolul: tobacco mosaic virus) főleg levéltetvek vagy egyéb szívogató rovarok viszik egyik növényről a másikra, de egyszerű érintkezés is elegendő lehet, akár az ember közvetítésével. A vírus jól viseli az alacsony hőmérsékletet és az elszáradt levelekben, szárakban áttelel.

Rendkívül ellenálló, évekig életképes maradhat, akár a magok felszínén, sőt a dohánytermékekben is.

A lengyel Növényvédelmi Intézet előrejelzése szerint, a későbbi növekedési időszakban a vírus terjedése és a betegség súlyosbodása várható az ültetvényeken. A vizsgált leveleken világoszöld és sötétzöld foltok mozaikja vált láthatóvá. A fertőzött növények lassabb növekedését érzékelték, ami hozzájárulhat a hozam csökkenéséhez és az alapanyag minőségének romlásához.

Sok más növényi vírushoz hasonlóan a TMV-nek is igen széles a gazdanövény-spektruma, legalább 9 családhoz tartozó 125 fajt képes megfertőzni, például  a paradicsomot, a paprikát, az uborkát és számos dísznövényt.

A mozaikbetegség első tünete a fiatal levelek erek közti szakaszának elhalványulása, amit a jellegzetes, sötétebb zöld és világoszöld mozaikos mintázat kialakulása követ. Megfigyelhető a levelek ráncosodása is. A tünetek gyorsan kifejlődnek, és inkább a fiatal leveleken feltűnőek. A növény nem pusztul el, de ha fejlődése korai szakaszában fertőződik meg növekedése visszamaradott lesz. Száraz és forró időjárás esetén elsősorban az alsó leveleken mozaikos kiégés, részleges levélelhalás következhet be.

Vegyszeres kezelési módszer nincs ellene, csak a fertőzött növények eltávolításával és fertőzésgyanú esetén kézmosással, a szerszámok alapos fertőtlenítésével lehet védekezni.

A betegség tüneteinek megfigyelése után kezelésként azt ajánlják, hogy távolítsák el a fertőzött növényeket az ültetvényről, kerülni kell megbetegedett dohánylevelekkel való érintkezést a gondozási munkák során és a levelek begyűjtésekor. A  betakarítás utáni esetleges betegséget hordozható maradványokat, azaz a szárakat és a virágzatot el kell távolítani az ültetvényből, hogy ne hordozhassák a következő  időszakban termesztett növények fertőzési forrását. Tanácsos megtisztítani a gépeket, a szárítókat és a helyiségeket, ahol a dohányleveleket tárolták.

Forrás: okiemrolnika.pl/magyarmezogazdasag.hu