Back to top

A munkaerő-kölcsönzés a megoldás?

Magyaror­szá­gon a kölcsönzött munkavállalók aránya eléri az összfoglal­koz­tatottak 4,2–4,4 százalékát – közölték a Világgazdasággal munkaerőpiaci szakértők. Szerintük egyre több hazai cég – jellemzően iparvállalat – kedveli meg e foglalkoztatási formát.

Összesen 180–200 ezer kölcsönzött munkavállaló dolgozik ma a magyar mun­ka­erő­piacon, ami az összes foglalkoztatott 4,2–4,4 százaléka – válaszolt a Világgazdaságnak Juhász Csongor, a HR-szolgáltatásokat kínáló Prohuman ügyvezetője. A szakember tapasztalatai szerint a munkaerő-kölcsönzés elsősorban a több száz fős cégek körében népszerű, amelyeknek évről évre magasabbak a dolgozók létszámának feltöltéséhez és megtartásához szükséges HR- és adminisztrációs költségei.

„Ezért egyre inkább megéri közvetítőket alkalmazniuk, ezzel komparatív költségelőnyt érhetnek el, hiszen a közvetítők nagy mennyiségben, olcsóbban hirdethetnek.

Emellett a helyi irodáikban folyamatosan választják ki a munkavállalókat – adott esetben több cég számára is –, adatbázisaik pedig lényegesen nagyobbak, mint az ügyfeleiké”– mondta az ügyvezető.

Jelenleg több mint nyolcvanezer hazai álláshely betöltetlen a Központi Statisztikai Hivatal szerint, majdnem a duplája a négy évvel korábbinak. E szám folyamatosan nő, a versenyszektorban 2,5–3 százalék közötti az arány.

Azt mindenképpen ki kell emelni, hogy a munkaerőhiányon a kölcsönzés nem változtat, hiszen a cégek adott régiókban egymástól próbálják átcsábítani a dolgozókat. Az is megszokott, hogy ötven-száz kilométeres körzetben akár naponta vagy a hét elején és végén utaztatják a munkásokat, ezért megnőtt a munkásszállók iránti kereslet – ezt már Pelle Dávid, az MP Solutions Kft. ügyvezetője mondta a Világgazdaságnak. A szakember szerint a kölcsönzés alapvetően az átmeneti munkaerőhiányra kínál áthidaló megoldást, de rengeteg cég alkalmazza már hosszabb távon is a módszert.

A munkaerő-kölcsönzés globálisan, így Európában is elfogadott, sőt folyamatosan fejlődik.

„A nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy egyre népszerűbb ez a foglalkoztatási forma a rugalmasságából adódó előnyök miatt. Az alkalmazása egyre több szektorban és ágazatban terjed el”

– emelte ki Juhász Csongor.

A szakemberek abban megegyeztek, hogy a több százmilliárd forintos munkaerő-kölcsönző piac az utóbbi időben teljesen önálló iparággá fejlődött Magyarországon.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat utolsó közzétett adatai szerint 2017-ben 844 munkaerő-kölcsönző cég mintegy 160 ezer munkavállalót közvetített ki 7360 vállalkozáshoz, a bevételük meghaladta a 256 milliárd forintot. E foglalkoztatási formában elsődlegesen kékgallérosokat alkalmaznak – mondta mindkét ügyvezető –, tehát leginkább a termelő-, a feldolgozó- és az autóiparra jellemző. Kisebb arányban, de a nagyvállalatok is kölcsönöznek, leginkább a kiszolgáló területeken, ahol elsősorban szellemi munkakörökre keresnek alkalmazottakat.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A földek emberei

A munka öröméből, hogy hasznot hajtunk, hogy szép, amit csinálunk, eleinte semmit sem vettem észre. Minden ridegnek látszott, koszos volt, szúrt és fájt. A deréktáj igazi veszélyzóna. Életem első igazi paprikaszedésén, amikor alig tízévesen megkaptam a felnőtteknek járó duplasort és az ezzel járó felelősséget (egy szem nem sok, annyi nem maradhatott száron), apám, beavatásul, gúnyt űzött belőlem.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Kézműves élelmiszerek a főváros szívében

A kézműves termékek divatja van; soha rosszabb divat ne legyen! Ilyen termékekkel a főváros szívében található Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola is büszkélkedhet.

100 millió forint felett a munkavédelmi bírság

Az első fél évben munkavédelmi szabálytalanságok miatt a Pénzügyminisztérium (PM) munkavédelmi főosztálya 224 esetben, összesen 100,59 millió forint munkavédelmi bírságot szabott ki. Az ellenőrzések elsősorban a feldolgozóipar, az építőipar, a gépipar és a mezőgazdaság területére irányultak.

Tizennégyezerrel kevesebb dolgozót érdekel a mezőgazdaság

Egyre kevesebben vállalnak munkát a német mezőgazdaságban, pedig közben országszerte, a többi ágazatban egyre többen – írja a Top Agrar az Agra Europe (AgE) hírügynökség anyagára hivatkozva.

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.

Út a világbajnokságig

A SkillsHungary verseny első helyezettje és most már a Worldskills 2019 Kazan versenyre készülő Apagyi Bence már a finish-ben van, aki a nehézgépszerelő szakmában fogja képviselni hazánkat 2019. augusztus 22-27-ig.

Bizakodóak a magyar mezőgazdasági vállalkozások

Alapvetően bizakodó hangulat jellemzi a magyar mezőgazdasági vállalkozásokat: a cégek idén a vásárlói kereslet növekedésére számítanak, ugyanakkor kevesebben, de nagyobb volumenben terveznek beruházásokat – derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből.

Kétmilliárd forintból növelte kapacitását a Privát-Hús Kft.

és technológiai fejlesztést valósított meg a kaposvári Privát-Hús Kft. a közelmúltban, a 2 milliárd forintos komplex beruházás a kapacitásbővítést szolgálja - tájékoztatta a cég az MTI-t.

A munkaerőhiány évi 358 milliárd eurójába kerül a közép- és kelet-európai vállalkozásoknak

A közép- és kelet-európai (KKE) magánvállalkozások számára a legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő fokozódó hiánya jelenti, amely akadályozza a növekedésüket is. A PwC 358 milliárd euróra becsüli a régióban a probléma miatt elmaradt bevételeket – csupán a magánvállalkozásokat vizsgálva. Viszonyításképp: ez több mint Horvátország, Magyarország és Szlovákia együttes GDP-je.