Back to top

Oroszországi erdőtüzek: miért veszélyes a meggyulladt tőzegláp?

Előfordulhat, hogy az Oroszországban égő tőzeglápok maguktól nem alszanak ki, ez azért veszélyes, mert akár 100-szor több széndioxid kerül a levegőbe, mint az erdőtüzek miatt.

- A tőzeg egy sűrített szén-tároló. Az egész Ázsiában széterjedt füst részben az erdőkből és részben az égő tőzeglápokból származik – világított rá prof. Wiktor Kotowski, Varsói Egyetem Növényökológiai és Környezetvédelmi Tanszékének biológusa.  

Oroszország hónapok óta küzd az erdőtüzekkel.

A tűz már 3 millió hektárnyi területet ölel fel, ami megegyezik  Belgium területével.

A lángok közelednek Mongólia határához, és a több száz tűzfészekből származó füst akár Ulánbátorig is eljut. A szibériai térségben működő nagy olajtársaságok, Rosznyeft és a  Gazpromnyeft kénytelenek voltak evakuálni az alkalmazottakat, és részben felfüggeszteni az olajtermelést. Nagy kérdés, hogy ki lehet-e küszöbölni ezeket a hatalmas tüzeket, vagy ez inkább egy természeti jelenség? És milyen következményei lesznek, ha a lángok kialudtak? A tőzegláp összeomlik, mint cigaretta hamuja, mutatott rá a biológus.

Kiderült, hogy a boreális zónában, azaz az Északi-sarkvidék körüli területeken, a tajgában, vagy a tundrán rendszeresen előfordulnak tüzek. A tűlevelűek által uralt erdők időnként leégnek. Oroszország korábban azt mérlegelte, hogy a tűzoltásnak van-e egyáltalán értelme, ha a veszélyeztetett ingatlanok, vagy az ökoszisztémák értéke alacsonyabb lenne, mint a tűzoltás költsége. Ezért az oltást elvetették.

Most azonban nőtt a tüzek gyakorisága és az általuk elfoglalt terület. A sarkvidéken két egymást követő nagyon meleg nyár van, és ez nemcsak Szibériában van így, hanem Skandináviában, Grönlandon és Alaszkában is.

Hosszú hetek telnek, amikor a hőmérséklet 20 Celsius fok felett van, ezért  nem csak Oroszország, hanem Alaszka és Grönland is küzdelmet folytat a tűzzel.

Az erdőtüzeken kívül az jelent nagy aggodalmat, hogy az erdők alatt található tőzeglerakódások is égnek. A tőzeglápok viszont másként égnek, mint az erdők: nincsenek nagy lángok, és nem is látványosak.

- A tűz általában gyorsan átjut az erdőn. Ég az alom, a fiatalabb fák, néhány öregebb fa, de nem mind hamvad el teljes mértékben, ezek az erdők néhány év után regenerálódnak. Ezenkívül a boreális zónában van egy bizonyos természetes állománycsere-ciklus. Amikor a fák elérnek egy meghatározott kort, akkor maguktól kiégnek, magyarázta  a biológus.

A nedves szervesanyag-tömegek, például széna, szalma, gyapot és a tőzeg öngyulladása mikroorganizmusok hőtermelésének következménye. A mocsári tűz azt jelenti, hogy az évezredek óta ott felhalmozódott szénkészletek égnek, és a  több ezer évig felhalmozódott halott növényi törmelék az égés hatására széndioxid formájában kerül a levegőbe.

A jelenlegi tüzek területén sok a tőzegmocsár, amelyek részben örökké fagyosak voltak.  Általában a mocsarak nem égnek, mert vízzel telítettek, de a hosszú aszály és a magas hőmérséklet miatt felolvadnak és elveszítik víztartalmukat, ekkor válnak gyúlékonnyá.  

Az ilyen égő láp oltása nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Az egyetlen dolog, amit tenni lehet, a tűz terjedésének korlátozása, leginkább árkolással.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átkeltünk a Mátrán

Milyen is a vándortábor? Mint hét kirándulás egybefűzve? Mint a szokásosnál jóval hosszabbra sikerült aktív hétvége? Nem olyan, több annál!

Nemzeti park volt az erdészeti nyílt nap díszvendége

Ismét eltelt egy év, és újra kinyitotta kapuit az Erdészeti Nyílt Nap, az egri Érsekkertben. Az EGERERDŐ Zrt. 2011-ben megrendezett első nyílt napja óta több, mint 35 ezer kíváncsi gyermek vett részt a rendezvényen, mely a városba hozza a természet szépségét, és közelebb viszi szívünkhöz az erdőt.

Lassan jönnek rá, hogy ez a növény jelenti a jövőt

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai eseményen. A kukoricával jól konkuráló cirok előtt ugyanakkor nagy jövő állhat.

Gschwindt Márk: Feledhetetlen pillanat

Gschwindt Márk a Somogy megyei Böhönyén nőtt fel, ott került közel a természethez. Jelenleg Kaposváron él családjával, egy gyönyörű kislány édesapja. A természetfotózás rejtelmeivel és szépségével másfél éve ismerkedett meg, és mára mindennapjainak a részévé vált.

Áttörést jelentő génfelfedezés az árpában

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói egy, a szárazságtűrésért felelős gént fedeztek fel az árpában, amely a tudósok reményei szerint segíthet majd ellenállóvá tenni a növényeket az éghajlatváltozás negatív hatásaival szemben.

Az üledékből felszabadult foszfor az oka az algásodásnak a Balatonban?

Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka a augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és a Magyar Tudományos Akadémiának készített összefoglalójában.

Kína felfüggeszti a növényvédőszerekre és tejsavófehérjére kivetett pótvámokat

Egy évre felfüggeszti az egyes amerikai termékekre kivetett pótvámokat a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága.

Irodai szerves hulladékból komposzt

A kanadai Wastenot Farms gazdaság különös módon tartja fent magát: gilisztákat tenyésztenek, de nem azért, hogy csalinak adják el őket. A "jószágaik" nagyon is fontos munkát végeznek: a városi irodákban keletkezett szerves hulladékból készítenek komposztot.

Ezért sikeresek a világos színű gyöngybaglyok teliholdkor

A gyöngybaglyok között előfordulnak világosabb és sötétebb színezetű egyedek is. A tudósok arra voltak kíváncsiak, vajon van-e különbség a különböző árnyalatú tollazattal rendelkező baglyoknál a vadászat sikerességében, és ha igen, mi lehet az oka.

A klímaharc legnagyobb kihívása a termőtalaj minőségének megóvása

Az agrárium az éghajlatváltozásnak leginkább kitett ágazat, ezért az Agrárminisztérium (AM) igyekszik felkészülten reagálni a klímaváltozás negatív hatásaira - jelentette ki az agrárminiszter az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában csütörtökön Nyíregyházán.