Back to top

Oroszországi erdőtüzek: miért veszélyes a meggyulladt tőzegláp?

Előfordulhat, hogy az Oroszországban égő tőzeglápok maguktól nem alszanak ki, ez azért veszélyes, mert akár 100-szor több széndioxid kerül a levegőbe, mint az erdőtüzek miatt.

- A tőzeg egy sűrített szén-tároló. Az egész Ázsiában széterjedt füst részben az erdőkből és részben az égő tőzeglápokból származik – világított rá prof. Wiktor Kotowski, Varsói Egyetem Növényökológiai és Környezetvédelmi Tanszékének biológusa.  

Oroszország hónapok óta küzd az erdőtüzekkel.

A tűz már 3 millió hektárnyi területet ölel fel, ami megegyezik  Belgium területével.

A lángok közelednek Mongólia határához, és a több száz tűzfészekből származó füst akár Ulánbátorig is eljut. A szibériai térségben működő nagy olajtársaságok, Rosznyeft és a  Gazpromnyeft kénytelenek voltak evakuálni az alkalmazottakat, és részben felfüggeszteni az olajtermelést. Nagy kérdés, hogy ki lehet-e küszöbölni ezeket a hatalmas tüzeket, vagy ez inkább egy természeti jelenség? És milyen következményei lesznek, ha a lángok kialudtak? A tőzegláp összeomlik, mint cigaretta hamuja, mutatott rá a biológus.

Kiderült, hogy a boreális zónában, azaz az Északi-sarkvidék körüli területeken, a tajgában, vagy a tundrán rendszeresen előfordulnak tüzek. A tűlevelűek által uralt erdők időnként leégnek. Oroszország korábban azt mérlegelte, hogy a tűzoltásnak van-e egyáltalán értelme, ha a veszélyeztetett ingatlanok, vagy az ökoszisztémák értéke alacsonyabb lenne, mint a tűzoltás költsége. Ezért az oltást elvetették.

Most azonban nőtt a tüzek gyakorisága és az általuk elfoglalt terület. A sarkvidéken két egymást követő nagyon meleg nyár van, és ez nemcsak Szibériában van így, hanem Skandináviában, Grönlandon és Alaszkában is.

Hosszú hetek telnek, amikor a hőmérséklet 20 Celsius fok felett van, ezért  nem csak Oroszország, hanem Alaszka és Grönland is küzdelmet folytat a tűzzel.

Az erdőtüzeken kívül az jelent nagy aggodalmat, hogy az erdők alatt található tőzeglerakódások is égnek. A tőzeglápok viszont másként égnek, mint az erdők: nincsenek nagy lángok, és nem is látványosak.

- A tűz általában gyorsan átjut az erdőn. Ég az alom, a fiatalabb fák, néhány öregebb fa, de nem mind hamvad el teljes mértékben, ezek az erdők néhány év után regenerálódnak. Ezenkívül a boreális zónában van egy bizonyos természetes állománycsere-ciklus. Amikor a fák elérnek egy meghatározott kort, akkor maguktól kiégnek, magyarázta  a biológus.

A nedves szervesanyag-tömegek, például széna, szalma, gyapot és a tőzeg öngyulladása mikroorganizmusok hőtermelésének következménye. A mocsári tűz azt jelenti, hogy az évezredek óta ott felhalmozódott szénkészletek égnek, és a  több ezer évig felhalmozódott halott növényi törmelék az égés hatására széndioxid formájában kerül a levegőbe.

A jelenlegi tüzek területén sok a tőzegmocsár, amelyek részben örökké fagyosak voltak.  Általában a mocsarak nem égnek, mert vízzel telítettek, de a hosszú aszály és a magas hőmérséklet miatt felolvadnak és elveszítik víztartalmukat, ekkor válnak gyúlékonnyá.  

Az ilyen égő láp oltása nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Az egyetlen dolog, amit tenni lehet, a tűz terjedésének korlátozása, leginkább árkolással.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A klímaváltozás átalakítja a madarak méreteit

Érdekes megállapításra jutott egy spanyol kutatócsoport, miután két fülemüle populációban vizsgált egyedek szárnyfesztávolságát mérték. A vizsgálatok szerint az eddigi adatok alapján csökkent ezen énekesmadarak szárnyfesztávolsága, amit a kutatók a felmelegedésre vezettek vissza.

Újraindította ásványvíz-kitermelését a FuturAqua Nyrt.

A FuturAqua Nyrt. újraindította július végén, több mint egyéves előkészítést követően ásványvíz-kitermelését alapi üzemében, a nettó 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fenntarthatóság jegyében visszaváltható, 0,33 literes üvegpalackokban kerülhetnek piacra prémiumkategóriás ásványvizei - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.

Több mint 8 tonna hulladék gyűlt össze a PET Kupán

Összesen 8,2 tonna, majdnem felerészben újrahasznosítható hulladék gyűlt össze a Tisza árteréből az idei PET Kupán – közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.

Lesz-e magyar óriásvidra?

Az óriásvidra az összes menyétféle legnagyobbika, már ami a testhosszt illeti: nem ritkák ma sem a 170 centiméteres állatok. Állománya ma már csak töredéke a hajdaninak, mivel régebben a vadászat, míg napjainkban az élőhely­pusztítás tizedeli.

Környezeti vészhelyzetet hirdettek Mauritiuson

Mauritius miniszterelnöke, Pravind Jugnauth környezeti vészhelyzetet hirdetett az országban a japán tengerjáró hajó, az MV Wakashio megfeneklése miatt – írja a The Guardian. A hajóból folyamatosan olaj szivárog az Indiai-óceánba.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is