Back to top

A világ legnagyobb farmjai: 100 ezer tehén 9 millió hektáron

A világ legnagyobb farmjairól közölt válogatást az agrarheute.de német agrár szakportál. Kínában, Ausztráliában és például Szaúd-Arábiában is találni olyan cégeket, amelyek többmillió hektáron gazdálkodnak, ahol - adott esetben - több százezer tehén ad tejet.

Mudanjiang Mega Farm, Kína

A megművelt területet tekintve a világ legnagyobb farmja Kína északkeleti részén, az egyébként csaknem 3 millió lakosú Mudanjiang Mega Farmja. A China Daily szerint a farmot 2016 óta intenzíven bővítik, hogy az európai uniós szankciók által érintett Oroszországot tejtermékekkel lássa el.

A gazdaságot 126 millió eurós befektetéssel fejlesztették orosz és kínai befektetők.

A körülbelül 100.000 tehenével a farm ötvenszer nagyobb, mint a legnagyobb európai tejelő szarvasmarha-telepe.

A 9,1 millió hektáros területen évente 800 millió liter tejet termelnek.

Modern Dairy, Kína

A 2005-ben alapított Modern Dairy Farm 26 telephelyen, mintegy 4,4 millió hektáron tart 230.000 tejelő tehenet.

A tulajdonos China Modern Dairy Holdings 2010-ben az első ilyen profilű cég volt, amelyet bevezettek a hongkongi tőzsdére. 2014-ben jelentősen visszazuhant a papírok árfolyama, miután tuberkolózisos marhákat értékesítettek a telepről.

Anna Creek Station, Ausztrália

Területét tekintve ez a világ legnagyobb szarvasmarhafarmja:

2,4 millió hektáron 15.000 állatot tartanak a dél-ausztráliai farmon.

A gazdaság 2016 decemberéig az S. Kidman and Co. tulajdonában állt, és 171.0000 szarvasmarhával Ausztrália egyik legnagyobb hústermelője volt. 2016 végén a farmot egy hozzá tartozó, csaknem 1 millió hektáros további területtel a Williams Cattle Company vette meg.

Al Safi Farm, Szaúd-Arábia

Szintén a világ egyik legnagyobb tejelő szarvarmarha-telepe a szaúdi sivatagban fekvő Al Safi Farm. 1998-ban a Guiness rekordok könyvébe is bekerültek, mint a világ legnagyobb integrált tejelő szarvasmarha-telepe.

Az 1979-ben alapított gazdaság 50.000 Holstein-marhát tart, amelyek naponta 800.000 liter tejet termelnek.

Egy-egy, fél kilométer hosszú istállóban 1500 állatot tartanak. 2011-ben a francia Danone-nal társultak, aminek köszönhetően a szúdi tejpiac 36 százalékát szerezte meg a vállalkozás. 

 

 

Forrás: 
agrarheute.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

A finnek szerint az EU-nak bojkottálni kéne a brazil marhahúst az Amazonasért

Mika Lintila finn pénzügyminiszter szerint az EU-nak meg kéne szüntetnie a brazil marhahús és szója importját az Amazonas erdőtüzek miatt.

Húsmarhatartók figyelem: Hétvégén lejár a kérelmek beadásának határideje

Csupán négy napjuk maradt azoknak a termelőknek, akik tavaly minősített húshasznú tenyészbikát vásároltak ahhoz, hogy a jelentős kiadásukat támogatással mérsékelhessék. A pályázatokat ugyanis legkésőbb szeptember 20-ig be kell adniuk, előtte azonban még a tenyésztőszervezet igazolását is be kell szerezniük.

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

Tenyészbika támogatási program: lehetőség a minőségi javulásra

A legfőbb cél évek óta a minőségi előrelépés húshasznú szarvasmarhákat tenyésztőknél, ez most az új támogatási formának köszönhetően meg is valósulhat. A tenyésztők nagy lehetőséget látnak a programban.

Kína felfüggeszti a növényvédőszerekre és tejsavófehérjére kivetett pótvámokat

Egy évre felfüggeszti az egyes amerikai termékekre kivetett pótvámokat a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága.

A nyerstej árának növelésére van szükség

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács korábbi kommunikációiban is többször kihangsúlyozta, hogy rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig, vagy a nyerstejtől a késztermékig jelen lévő, az elmúlt időszak általános költségnövekedésből eredő feszültségek rendezése.

Elhallgatják, honnan érkezik az almalevek alapanyaga

Feltűnő nemzetiszínű logók ide vagy oda, valójában Ausztriában is kínai sűrítményből készül a boltokban kapható almalevek zöme. Vagyis csak közvetett logikázással sejthető, hogy kínaiból, mert a termékek közel hatvan százalékánál esélye sincs megtudni a vevőnek az alapanyag származási helyét – tárta fel a minap a stájerországi tartományi agrárkamara.

Ausztrália megelőző lépéseket tesz a poloskák behurcolása ellen

Az ausztrál növényvédelmi hatóság 2019. szeptember 1. és 2020. május 31. közötti időszakra szigorított intézkedéseket vezetett be a nagy károkat okozó ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) behurcolásának megakadályozására.