Back to top

A világ legnagyobb farmjai: 100 ezer tehén 9 millió hektáron

A világ legnagyobb farmjairól közölt válogatást az agrarheute.de német agrár szakportál. Kínában, Ausztráliában és például Szaúd-Arábiában is találni olyan cégeket, amelyek többmillió hektáron gazdálkodnak, ahol - adott esetben - több százezer tehén ad tejet.

Mudanjiang Mega Farm, Kína

A megművelt területet tekintve a világ legnagyobb farmja Kína északkeleti részén, az egyébként csaknem 3 millió lakosú Mudanjiang Mega Farmja. A China Daily szerint a farmot 2016 óta intenzíven bővítik, hogy az európai uniós szankciók által érintett Oroszországot tejtermékekkel lássa el.

A gazdaságot 126 millió eurós befektetéssel fejlesztették orosz és kínai befektetők.

A körülbelül 100.000 tehenével a farm ötvenszer nagyobb, mint a legnagyobb európai tejelő szarvasmarha-telepe.

A 9,1 millió hektáros területen évente 800 millió liter tejet termelnek.

Modern Dairy, Kína

A 2005-ben alapított Modern Dairy Farm 26 telephelyen, mintegy 4,4 millió hektáron tart 230.000 tejelő tehenet.

A tulajdonos China Modern Dairy Holdings 2010-ben az első ilyen profilű cég volt, amelyet bevezettek a hongkongi tőzsdére. 2014-ben jelentősen visszazuhant a papírok árfolyama, miután tuberkolózisos marhákat értékesítettek a telepről.

Anna Creek Station, Ausztrália

Területét tekintve ez a világ legnagyobb szarvasmarhafarmja:

2,4 millió hektáron 15.000 állatot tartanak a dél-ausztráliai farmon.

A gazdaság 2016 decemberéig az S. Kidman and Co. tulajdonában állt, és 171.0000 szarvasmarhával Ausztrália egyik legnagyobb hústermelője volt. 2016 végén a farmot egy hozzá tartozó, csaknem 1 millió hektáros további területtel a Williams Cattle Company vette meg.

Al Safi Farm, Szaúd-Arábia

Szintén a világ egyik legnagyobb tejelő szarvarmarha-telepe a szaúdi sivatagban fekvő Al Safi Farm. 1998-ban a Guiness rekordok könyvébe is bekerültek, mint a világ legnagyobb integrált tejelő szarvasmarha-telepe.

Az 1979-ben alapított gazdaság 50.000 Holstein-marhát tart, amelyek naponta 800.000 liter tejet termelnek.

Egy-egy, fél kilométer hosszú istállóban 1500 állatot tartanak. 2011-ben a francia Danone-nal társultak, aminek köszönhetően a szúdi tejpiac 36 százalékát szerezte meg a vállalkozás. 

 

 

Forrás: 
agrarheute.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szimbiózisban élő vírusok segítenek a rovaroknak

Rengeteg rovarban találhatók velük szimbiózisban élő vírusok, azzal viszont nem vagyunk tisztában, hogy milyen funkciót töltenek be. Nemrég kínai kutatók felfedezték, hogy az Acyrthosiphon Pisum-vírus (APV) milyen szerepet tölt be gazdaállata, az Acyrthosiphon pisum levéltetű és a növények kölcsönhatásában.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az EU-s szabályozásban.

Új, természetes kínai peszticidek

Az évszázadok során a hagyományos kínai orvoslásban a parazitafertőzések – például bélgiliszták és fejtetvek – ellen a Stemona sessilifolia növényt használták gyógyszerként. A kutatók magyarázatot találtak a növény hatékonyságára.

Miért kell Új-Zélandról hozni a hagymát?

Nagyon messze van Új-Zéland, mégis egyre több hagyma érkezik ebből a távoli országból Európába és Magyarországra is. Európában több hagymatermő nagyhatalom is van, például Spanyolország, Hollandia, de Lengyelországot és Németországot is ide sorolhatjuk. Mi történt a hagymával?

Szoftverrel az éghajlati kockázatok ellen

2020 januárjában még mindig bozóttüzek és porviharok sújtották az ausztrál kontinenst. Vajon a jövőben ez lesz a normális? Intelligens vállalkozások online eszközökhöz fordultak, hogy csökkentsék az éghajlatváltozás hatásainak való kitettségüket.