Back to top

Egri borünnep a Budapest Borfesztiválon

Az őszi boros szezont ismét a szeptember 5-9. között tartó, több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál nyitja, ahol idén a kiemelt téma Eger lesz. Az Egri Bor Most kezdeményezés keretében a borkóstolás mellett számos egyéb programon lehet megismerni az Egri Borvidéket.

A Boregyetem előadás- és kóstolósorozata minden évben egy aktuális témát érint, és idén szintén Eger-fókuszú lesz, ugyanis a nemrég alakult Egri Borműhely tagjai tartanak majd izgalmas előadásokat. Szeptember 2-án a MOM Kulturális Központban a hallgatóság megismerkedhet az egri csillagokkal és bikavérekkel és azok szabályozásával, valamint a borászok bemutatják az új borvidéki palackot. Emellett a régió természeti adottságai, a szőlőfajták, a házasítások szerepe, az elmúlt évek kihívásai és az arra adott válaszok is mind-mind terítékre kerülnek, 10 bor kóstolása közben.

Fotó: Szigetváry

A fesztivál négy napja alatt is el lehet merülni az Egri borvidékkel kapcsolatos tudni- és kóstolnivalókban. A rendezvény kiadványában a kiállítók és a programok mellett az Egri borvidékre vonatkozó információkat olvashatnak a vendégek, így érdemes lesz tüzetesen végigböngészni az oldalakat. Standdal a Dula Pincészet, az Egri Korona Borház, a Juhász Testvérek Pincészete, az Ostoros és Soltész Családi Pincészet, a Petrény Winery, a Thummerer Pince és a Tóth Ferenc Pincészet lesz kint. Változatos stílusú borokat kóstolhatnak náluk a látogatók, a könnyed, reduktív fehérektől kezdve a komoly, nagytestű vörösekig.

Az Egri Borműhely tagjai
Fotó: busák attila

Érdemes figyelni a fesztivál ideje alatt az egri pincészeteknél is a Pár Borpár nevű szakmai kóstolóprogramot, ami interaktív módon közvetít borismeretet, akár a laikusoknak is. A részt vevő standoknál előre meghirdetett borpárokat kínálnak úgy, hogy azok egyike ingyen kóstolható. A két tétel hasonlít egymáshoz, ám valamiben mégis különböznek: lehet ugyanaz a bor két évjáratból, alap vagy prémium kategóriából, vagy míg az egyik tartályos, a másik hordós érlelést kapott.

A Nébih Borkvíz Bárban szintén szakmai ismeretekhez lehet jutni, természetesen játékos formában. A sátorban számtalan érdekes, borral és az Egri borvidékkel kapcsolatos játék várja az érdeklődőket. A megszerzett tudás mellett az ajándék sem marad el, sőt garantált.

Mindig érdekes élmény, ha maguk a borászok mesélnek arról, hogyan lett végül ez a hivatásuk, mi történik a szőlőben, a pincében, milyen volt átélni egy-egy kihívással teli évjáratot, hogyan készítik a házasításokat, melyik a kedvenc boruk. A borfesztivál pénteki napján a Savoyai színpadon 17-18 óra között egy-egy pohár borra várják az érdeklődőket, akik mindezeket megtudhatják.

Az egri palack
Fotó: Talabér Géza

A Budapest Borfesztivál és a Máltai Szeretetszolgálat közösen rendezi meg szeptember 12-én a Jótékonysági borárverést. A pincészetek által felajánlott palackokra cégek és magánszemélyek egyaránt licitálhatnak, hogy aztán a befolyt összegből a Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodáját támogassák, ahol a legszegényebb helyi családoknak segítenek visszatérni a munka világába. Az eseményre az Egri Borműhely tagjai egy válogatást ajánlottak fel egri bikavérekből és csillagokból, a csomagban több évjáratból találhatóak különleges, limitált számú tételek, magnum és dupla magnum palackok.

 

Forrás: 
wineglass communication

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség. A mesterkurzusokon válogatott nemzetközi tételek kerülnek a poharakba, a kiállítótérben pedig kiemelt figyelmet kapnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borok.

A klímaváltozás hatása az Olaszrizling termelési lehetőségeire

A nagy sikerű "Olaszrizling Szerintünk" eseményt idén is Csopakon rendezték meg. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok adott otthont a sétálókóstolónak, borásztalálkozónak.

„Jó, ha meg van vetve a bor ágya”

„A falusi emberek, ha idejük engedte, elmentek a hegyre, ott összejöttek a szomszédok, beszélgettek és borozgattak. Az iváshoz szerettek felkészülni, úgy is mondták: jó, ha meg van vetve a bor ágya.” Somogyi Zoltán fogalmazta meg ekképpen a gyenesdiási Darnay-pince létének és üzemeltetésének mottóját.

Steingrube nakkösség

A selmeci akadémián a kiegyezés után a magyar lett a hivatalos nyelv, és a hazafias felbuzdulás következtében egyre több lett a magyar hallgató, míg a monarchia többi országainak diákjai és a külföldiek fokozatosan elmaradoztak. A magyar szellemben szervezett és irányított akadémiai ifjúság megtartotta a régi hagyományok szép szokásait, humoros mókáit.

Bioszén és klímaváltozás: milyen lehetőséget kínál a növényi szén?

A klímaváltozással párhuzamosan egyre sürgetőbb, hogy a káros hatással járó termelési folyamatok helyettesítésére alternatívát kell találni. Egy ilyen megoldás lehet növényi maradványokból előállított bioszénnel való talajtakarás.

Elúszott négyszázezer palack cabarnet sauvignon

Bizonyára sokan fantáziáltak már arról, hogy milyen jó lenne egy borral teli kádban elmerülni. Nos Kaliforniában egy egész folyó állt a vállalkozó kedvűek részére, történt ugyanis hogy, egy tartály cabernet souvignon, azaz több mint 10 millió dollár értékű nedű úszott le a helyi folyón.

Mindenhol járt, ahol szőlőt termesztenek

Amikor a szőlőtermesztés kapcsán a klímaváltozásról hallunk, Lakatos András munkássága jut az eszünkbe, aki nemcsak Magyarországon, elsősorban Balatonbogláron hozott létre nemzetközileg is híres szőlészetet és borászatot, hanem Brazíliában is, száraz és meleg trópusi területen. A neves szakember 91 éves koráig dolgozott, és igen sokat tett a kutatás, oktatás, termelés és szaktanácsadás területén.

Mi, balatoniak...

Második alkalommal szervezték meg a BorÉRT borturisztikai konferenciát, amelynek idén is a Magyar Mezőgazdasági Múzeum biztosított helyet. Évente, a BorÉRT Borturisztikai Egyesület, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a koccintas.hu, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Balatoni Turizmus Szövetség partnerségével itt találkoznak a borturizmus szereplői.