Back to top

Közelebb kerültek a sertéspestis elleni oltóanyag előállításához

Az afrikai sertéspestis (ASP) megállításán dolgoznak a kutatók világszerte. Nagy lépést tettek ennek érdekében az USA-ban, ahol a kormány megállapodást kötött egy oltóanyaggyártó céggel. Noha a vakcina még nem készült el, a tudósok közelebb kerültek a megoldáshoz.

A kutatók azt követően kezdtek el igazán nagy hangsúlyt fektetni az ASP-vel kapcsolatos vizsgálódásokra, miután a vírus tavaly megjelent Kínában. Mindennek az oka: a világ körülbelül egymilliárdos sertésállományának nagyjából fele a távol-keleti országban él. Nem meglepő, nagy erőket mozgósított az Amerikai Egyesült Államok kormánya is. Kutatóik a New York állam partjainál fekvő Plum Szigeten, az idegenhonos állatbetegségekkel foglalkozó laboratóriumukban kezdeték kutatni az afrikai sertéspestist okozó vírus ellenszerét, Dr. Luis Rodriguez vezetésével.

Fotó: A kép illusztráció
„Napjainkban a vírus már az egész világra szóló fenyegetést jelent, így a korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a kutatásokra”

– egyértelműsítette a labor vezetője. Úgy vélték, a vakcina kifejlesztésének egyik módja lehet a vírus megölése, majd az állatba juttatása. Az állat így nem lesz beteg, az immunrendszere viszont ellenanyagot kezd termelni. E megoldás ugyanakkor nem minden esetben vezet eredményre bizonyos vírusok esetében, beleértve az ASP-t okozó vírust is.

A tudósok éppen ezért most egy másik megközelítésen dolgoznak, amelynek során a legyengített vírust vizsgálják.

Eközben Vietnámban is – itt pár hónap alatt 3,7 millió sertés pusztult el – is vakcinákat tesztel az ottani kormány, de kevés részletet árultak el a kutatásokról. Kína kormánya pedig jelezte, hogy az ASP-t okozó vírus genetikai állományának megváltoztatásával kísérleteznek. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma hírül adta, hogy nemrégiben megállapodást írtak alá egy oltóanyaggyártó céggel, mindez pedig további kutatásoknak és fejlesztéseknek ad zöld utat.

Forrás: 
pig-world.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Hazai méhlegelők - a tavaszi fás hordásnövények

Méhészeti dendrológia sorozatunkat, mely a hazai méhlegelő fontos tagjait igyekszik bemutatni, a tavaszi fás hordásnövények ismertetésével folytatjuk. Amikor e méhlegelők virágoznak, bent a kaptárban zajlik a nemzedékváltás, s gyűlik a virágpor, készül/raktározódik a tavaszi virágméz is, a méhész szezon első pergetnivalója. Az előző részben a kökényt és a madárcseresznyét ismertettem, most folytatom a sort a tavasz növényeivel.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Több, mint 5000 sertést öltek le ASP gyanú miatt

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni - mondta egy rádióinterjúban az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Hamarosan indul az őszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni vakcinázása idén ősszel sem marad el, ezért az előző évek gyakorlata szerint ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2019. október 5-től zajlik majd hazánk déli és keleti megyéiben.

ASP: ingyenes fertőtlenítőszer igényelhető

Az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy annak veszélyét, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírus megjelenjen a házi sertés állományokban, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Ezért a Nébih az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartó számára a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.