Back to top

Közelebb kerültek a sertéspestis elleni oltóanyag előállításához

Az afrikai sertéspestis (ASP) megállításán dolgoznak a kutatók világszerte. Nagy lépést tettek ennek érdekében az USA-ban, ahol a kormány megállapodást kötött egy oltóanyaggyártó céggel. Noha a vakcina még nem készült el, a tudósok közelebb kerültek a megoldáshoz.

A kutatók azt követően kezdtek el igazán nagy hangsúlyt fektetni az ASP-vel kapcsolatos vizsgálódásokra, miután a vírus tavaly megjelent Kínában. Mindennek az oka: a világ körülbelül egymilliárdos sertésállományának nagyjából fele a távol-keleti országban él. Nem meglepő, nagy erőket mozgósított az Amerikai Egyesült Államok kormánya is. Kutatóik a New York állam partjainál fekvő Plum Szigeten, az idegenhonos állatbetegségekkel foglalkozó laboratóriumukban kezdeték kutatni az afrikai sertéspestist okozó vírus ellenszerét, Dr. Luis Rodriguez vezetésével.

Fotó: A kép illusztráció
„Napjainkban a vírus már az egész világra szóló fenyegetést jelent, így a korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a kutatásokra”

– egyértelműsítette a labor vezetője. Úgy vélték, a vakcina kifejlesztésének egyik módja lehet a vírus megölése, majd az állatba juttatása. Az állat így nem lesz beteg, az immunrendszere viszont ellenanyagot kezd termelni. E megoldás ugyanakkor nem minden esetben vezet eredményre bizonyos vírusok esetében, beleértve az ASP-t okozó vírust is.

A tudósok éppen ezért most egy másik megközelítésen dolgoznak, amelynek során a legyengített vírust vizsgálják.

Eközben Vietnámban is – itt pár hónap alatt 3,7 millió sertés pusztult el – is vakcinákat tesztel az ottani kormány, de kevés részletet árultak el a kutatásokról. Kína kormánya pedig jelezte, hogy az ASP-t okozó vírus genetikai állományának megváltoztatásával kísérleteznek. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma hírül adta, hogy nemrégiben megállapodást írtak alá egy oltóanyaggyártó céggel, mindez pedig további kutatásoknak és fejlesztéseknek ad zöld utat.

Forrás: 
pig-world.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Védekezési módszerek a pöttyösszárnyú muslica ellen az USA-ban

Körülbelül tíz éve jelent meg az USA-ban a pöttyösszárnyú muslica, és mára az áfonya egyik, vagy inkább legfőbb kártevője lett. Termesztők és szaktanácsadó-kutatók közösen fejlesztettek ki különféle védekezési módszereket, de mindegyikkel gyakoribb rovarölőszer-használat jár, mint a kártevő megjelenése előtt. Ezek kiváltására alternatív módszerekkel próbálkoznak.

Az ellés öröme és bánata - kecsketartás

Városiként költöztünk pár éve faluba, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A Kistermelők Lapja júniusi számában kecsketartókká válásunk históriájáról meséltem, és az igyekezetünkről, hogy gidákkal gyarapodjon az állományunk. Több hónapnyi kudarc után, egy új baktól, Mihálytól vártuk a sikert…

E. coli - töltsük tele a szarvasmarhák itatóját!

A Cornell Egyetemen olyan kutatásokat végeznek, hogy meg lehet-e pontosan határozni azokat a területeket, ahonnan az E. coli fertőzések elterjedhetnek a szarvasmarhák között.

Japán takarmányrecept, melytől a sertések egészségesek, jó ízűek

Ízletesebb a húsa azoknak a sertéseknek, amelyeket a japán sócsú (shochu) égetett szesz lepárlása után hátramaradt árpamaradékkal takarmányoztak.