Back to top

Önvezető kombájn saját kútfőből

A magántulajdonú mezőgazdasági szolgáltató cégként működő holland HuizingHarvest a legnagyobb gépgyártók területének tartott fejlesztésbe vágott bele, és kísérleti projektként önvezetővé alakítanak egy egyszerű kivitelű, kínai gyártmányú kombájnt.

A cég szerint a nem is annyira távoli jövőben a gyakorlatban is megjelennek csapatokban (swarm), összehangoltan működő mezőgazdasági gépek, és fontos lenne, hogy megfizethető, márkafüggetlenül használható technológiák is a termelők rendelkezésére álljanak. Rövidebb távon ennél szerényebb célokat tűztek ki, terveik szerint

saját fejlesztésű kombájnjuk idén szeptemberben már képes lesz önállóan learatni egy kisebb táblát a cég telephelye mellett.

A cégtulajdonos Nico Huizing szerint gépparkjukban akár 5–10 éven belül jelentős szerepe lehet az önvezető gépeknek, és arra jutottak, hogy az új technológiára úgy készülhetnek fel a legjobban, ha maguk is belevágnak a fejlesztésbe. Ezt elősegíti, hogy az önvezető járművek működéséhez szükséges alapvető technológiai elemek – kamerák, szenzorok stb. – ma már viszonylag egyszerűen és olcsón beszerezhetők, így az első lépésekhez nem feltétlenül kell nagyvállalati háttér.

A fejlesztés alapjául szolgáló kombájnt a széles körben – de elsősorban nem a mezőgazdasági gépvásárlások platformjaként – ismert Alibaba.com weboldalon keresztül vásárolták Kínából, és a 15 ezer eurós kombájn rendben meg is érkezett a cég telephelyére, ahol megkezdődtek a szükséges átalakítások. A kisebb méretet nem csak a projekt tanulmányjellege miatt választották,

a cég hosszabb távon is a ma megszokottnál könnyebb – és így kíméletesebben dolgozó –, „swarm” működésre képes autonóm gépekben látja a jövőt.

Az autonóm munkagépekre elsősorban a fejlett országokban, a mezőgazdaságot is érintő munkaerőhiány miatt lehet nagy igény, de Huizing szerint azokban a kevésbé fejlett országokban is megtalálhatják a helyüket, ahol nem a munkaerő hiányzik, hanem az általános technológiai háttér, illetve a szaktudás.

Forrás: 
Future Farming/Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tartálykocsik többféle opcióval

Az egyebek mellett hígtrágya-kijuttató tartálykocsijairól ismert, ma is az alapító család irányítása alatt álló Joskin cégcsoport nem csak a termékeit, hanem ezek gyártástechnológiáját is folyamatosan fejleszti annak érdekében, hogy minőségi alternatívát tudjon kínálni a nagyobb gyártók rendkívül komplex és drága gépeivel szemben.

Olaszországban több használt traktor fogyott

Még nem ért véget az olasz gépforgalmazási krízis, derült ki az idei adatokból. Míg az Európai Unió többi tagországában nőtt az új erőgépek forgalma, az olasz gazdák továbbra is használt gépeket vásárolnak. Az Európa mezőgazdasági gépforgalmazóit tömörítő Cema vizsgálta 2019 első félévének forgalmát és megállapította, hogy 2018 hasonló időszakához képest 10 százalékkal több új traktort értékesítettek.

Mennyi pénzt ér a precíziós gazdálkodás?

Európai uniós elemzések alapján a szántóföldi növénytermesztésben az auto­matikus kormányzás, illetve a munkagépek nyomon követésének bevezetésével hektáronként 2 euró takarítható meg.

Bálázók új generációja

Tömörebb bálák, nagyobb hatékonyság: a francia- svájci KUHN piacra dobta a nagy szögletes bálázók új generációját.

Versenyképesség és digitalizáció: korszakváltást jelent a DAS

Korszakváltást jelent Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) kidolgo­zása. Az ebben foglalt intézkedések elősegíthetik a hazai agrárium digitalizációját és versenyképességének növelését – hangsúlyozta Nagy István agrár­miniszter, aki nemrégiben egy budapesti sajtótájékoztatón ismertette a stratégiát.

Nagy területhez kellenek a nagy gépek

A precíziós gazdálkodás egyebek mellett méretcsökkenést is jelent. Van-e ezeknek az óriás gépeknek jövője – kérdeztük a Bábolnai Gazdanapok gépkiállítói standján dr. Virág Istvántól, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzserétől.

Az SDF felújította törökországi traktorgyárát

A Same Deutz-Fahr (SDF) Csoport 10 millió eurós beruházással modernizálta a törökországi Bandirmában található traktorgyárát, ahol 50 és 105 LE közötti motorteljesítményű traktorokat gyártanak. Részben újjáépített, megújított és modernizált gyárban ezután 15 ezer traktor készülhet.

Földi irányítású légi permetezés

A Bábolnai Gazdanapok keretében az innovatív technológiai megoldások képviseletében drónbemutatót is megtekinthettek az érdeklődők az Agro-Way Kft. jóvoltából.

A gépek többre lennének képesek

A precíziós gazdálkodás nem feltétlenül a legmodernebb, akár a GPS technológia alkalmazásával kezdődik, hanem azzal, hogy jobban megismerjük a rendelkezésünkre álló technológiai lehetőségeket - mondja Dr. Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzsere. A drága gépek vásárlása csak akkor térül meg, ha élni is tudunk a gépekben meglévő adottságokkal.

A Fliegl felvásárolta a szerves­trágya-szórási vil­ágrekordot is tartó Brochard pótkocsigyárat

Július elején jött létre az adás-vételi szerződés a német Fliegl Agrartechnik és a francia Brochard Constructeur között, a francia pótkocsi gyár átvételéről.