0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Robotizált fejlődésmonitoring nemesítőknek

Az Illinois Egyetem két tanára által alapított EarthSense egy olyan robottal törne be a piacra, mely képes önállóan megfigyelni a nagy sortávolságra vetett haszonnövények – azaz elsősorban a kukorica – kísérleti parcelláit, és nyomon követni a növények fenotí­pusos megjelenését, illetve fenológiai fejlődését.

A sorok között mozgó, nagyjából 7 kg önsúlyúnak tervezett önjáró robot a különféle szenzorainak segítségével sokféle, a növényállományok egészségi és fiziológiai állapotára, illetve az esetleges stressztényezőkre adott válaszaira utaló adat begyűjtésére lesz képes.

Emellett kamerái segítségével több olyan paramétert is folyamatosan mér, mint például a szárhosszúság- és vastagság vagy a száralakulás,

és olyan további új funkciók megjelenése is várható, mint például a kelési erély, a növény- és csőmagasság, valamint a levélfelület-index és a biomassza mérése. A növénybetegségek tüneteinek felismerése, illetve rögzítése is a későbbi lehetőségek közé tartozik. A cég tervei szerint a robotok első generációját 5000 dolláros áron adják majd az első, újdonságokra és kísérletezésre nyitott tulajdonosoknak.

Forrás: Kistermelők Lapja