Back to top

Szabadon jönnek-mennek a tehenek: fejőrobot a kisgazdaságban

Munkaerőhiánnyal nem csak a nagyobb mezőgazdasági üzemek, hanem a kisebb gazdaságok is küszködnek manapság. A Csákberény melletti Orond-pusztai tehenészet egy magyar családi vállalkozásból született 14 éve, ahol már mintagazdasági körülmények között készítenek tejtermékeket és sajtokat. A fejős állomány egyelőre 20 tehénből áll.

Mindegyik haszonállatnak jó sora van, erről Vécsei László gazdálkodó gondoskodik, aki azt szeretné, hogy a tehenei boldog állatok legyenek, míg be nem teljesedik a sorsuk. Ehhez pedig elengedhetetlenül fontos, hogy mindig legyen ember, aki foglalkozik velük. Mivel azonban ő is nehezen talált munkaerőt, gondolt egy nagyot és Magyarországon az elsők között vásárolt egy fejőrobotot, amelyben a tehenek magukat fejik meg és közben még jól is érzik magukat.

Mindegyik pontosan érzi, hogy mikor feszíti már annyira a tőgye, hogy megfejesse magát a robottal. Szabadon jönnek-mennek a tehenek, a nyakukban van egy jeladó, mindegyiknek van egy azonosítója, amelyet a robot leolvas, s az alapján tudja, hogy mennyi takarmányt kell kapnia.

A gazdálkodó tapasztalata szerint a tehén szeret bemenni a fejőrobotba, hiszen kap egy adag takarmányt, s megkönnyebbül. A fejőrobot lézerrel érzékeli a tehén általános állapotát, kefékkel lemossa a tőgybimbókat, felhelyezi a fejőkelyheket és fejés közben méri a tej hőmérsékletét és színét.

– Abban az esetben, ha elindult egy gyulladásos folyamat, akkor a tejet külön tartályba elkülöníti, ezért csak kiváló minőségű tej kerül a rendszerbe –mondja Vécsei László. Ám itt még nincs vége a fejőrobot sokoldalúságának, hiszen ha a legkisebb gondot is érzékeli, akkor küld a tulajdonosnak egy sms-t, hogy melyik tehén tőgyével lesznek problémák napokon belül. A rendszer ezután gyakorlatilag elmossa saját magát forró gőzzel és ügyel arra, hogy naponta maximum háromszor fejheti meg magát egy tehén, de amelyik nem jelentkezik, azt is jelzi, mert akkor valamilyen egészségügyi gond lépett fel.

Sokan tartanak még ettől a jövőbe mutató technológiától, ami egyébként már sok helyen jelen időben létezik, főleg az okozza az elbizonytalanodást, hogy a haszonállat miként szokja meg ezt az újdonságot. Vécsei László azt mondja, hogy két hetes beszoktatás elegendő az átálláshoz.

Mindegyik jeladó lépésszámlálót is tartalmaz, s amikor ivarzik a tehén, akkor sűrűbbek a lépései. Beállítható úgy is, hogy az ivarzó teheneket az inszeminátornak elkülönítse és így az optimális időpontban lehet őket termékenyíteni.

A Vécsei család 2005-óta folytat külterjes, környezettudatos, állatbarát gazdálkodást a tanyán.

Hagyományos kettőshasznosítású magyartarka teheneik a Vértes Tájvédelmi Körzet tiszta rétjein legelnek. A sajt alapanyaga ezért is minőségi. Mint mindenütt az országban, itt is egyre kevesebb a magyar munkaerő, ezért például Komáromban indiai vendégmunkások végzik ezt a nehéz munkát. Ezt váltja ki a fejőrobot, ami 55 tehenet képes megfejni és három embert helyettesít. További előnye a robotnak, hogy betartja a technológiai sorrendet, nincs tehát emberi mulasztás, úgy nyúl a tehénhez, ahogy be van programozva.

Vécsei Lászlóék uniós pályázat keretében vásárolták az intelligens technikát és úgy számolnak, hogy négy év alatt megtérül az ára, de a legnagyobb gond, hogy a nehéz fizikai munkát továbbra sincs, aki elvégezze. De itt még nincs vége a tudatos jövőbe tekintésnek, mivel energetikailag is önellátó a gazdaság, amit az istálló tetejére felszerelt 25 kw-os napelem biztosít.

De az automatizálás folytatódik egy takarmánykeverő és elosztó autó vásárlásával, ami a tehenek etetését végzi és még az év második felében készül el egy trágyakihúzó, ami egyrészt a szalmával való takarékoskodást segíti elő és a munkát is megkönnyíti.

Nem a nagyok kiváltsága tehát a digitális mezőgazdaság, hanem a kisebbeknek is kínálnak a szolgáltatók megfelelő technológiát, amivel nem maradnak le a jövő gazdálkodásáról, ami a folyamatokat figyelve sokkal jobban közelít, mint gondolnánk.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

A méhészkedés a természet közelségét jelenti - hölgyméhészek, méhész hölgyek

Gyerekkorában még félt a méhcsípéstől, de ma már lelkesen nyitogatja a kaptárakat. Bodnár Emesével édesapja szerettette meg a méhészkedést és végül a kellemes iskola melletti elfoglaltságból szenvedély lett. A méhek mellett a közösségi munka is érdekli, aktívan részt vesz az egyesületi méhészgyűléseken és ellátja Fóton a méhegészségügyi ellenőri feladatokat.

Limousin a csúcson - Főszerepben a bikák

Tavaly a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napok szakmai kiállításán a Limousin fajtagyőztes hím- és nőivarú állatokat is a Városlődi Imár Bt. tenyésztette, és elhoztak egy nagydíjat is: a húsmarhák között az ő borjas tehenük lett a legjobb. Csomai Géza tíz éve tenyészti a Limousin fajtát. Jelenleg 300 tehén, 30 vemhes üsző, 45 éves üsző és 150 választás előtti, értékesítésre váró borjú van a gazdaságában.

Jubiláló burgonyakombájn-konstrukció

Gabonakombájnjai és szecskázói után 1969-ben dobta piacra első önjáró burgonyabetakarító gépét a Grimme Landtechnik. A vállalat innovációja előtt csak vontatott betakarítót használtak a burgonyatechnológiákban.

Elképesztő összegek röpködtek a mezőgépeket is kínáló árverésen

Egy neves brit aukciósház a járványhelyzet miatt online árverések szervezéséhez folyamodott, s milyen jól tette! Az első ilyen alkalmon csak úgy röpködtek a rekordösszegek: a legmagasabb áron egy Mercedes-Benz traktor kelt el, megelőzve egy Bentley-t.

Kipróbált gépek a szőlészetekbe

A gépbemutatók megritkulása közepette üde színfolt volt a július 24-én Balatonlelle-Rádpusztán, a Rád-Vin Kft. területén tartott Vititech 2020 gyakorlati szőlészeti gépbemutató. A tavaly indult Vititech-et a KITE Zrt. is nagyszerű kezdeményezésnek tartotta, így örömmel csatlakoztak hozzá. Bíznak benne, hogy a szervezőknek sikerült hagyományt teremteniük.

Történelmi jelentőségű program indult a Hortobágyon

A 21. századi tudomány is a hortobágyi pásztorok munkáját segíti: történelmi jelentőséggel is bíró programba kezdtek, hogy magyar szürke szarvasmarha állományuk tenyésztési vonalait megújítsák. Így hamarosan 50-60 évvel ezelőtt élt hortobágyi bikák utódai jöhetnek világra.

Árutőzsde: stagnáló tejpiaci árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Konténermalmok Dél-Afrikában

A helyi lakossági igények kielégítésére és a helyben termesztett gabonafélék, valamint a kukorica feldolgozására gyorsan terjednek az országban a konténerekbe telepített malmok.