Back to top

Szabadon jönnek-mennek a tehenek: fejőrobot a kisgazdaságban

Munkaerőhiánnyal nem csak a nagyobb mezőgazdasági üzemek, hanem a kisebb gazdaságok is küszködnek manapság. A Csákberény melletti Orond-pusztai tehenészet egy magyar családi vállalkozásból született 14 éve, ahol már mintagazdasági körülmények között készítenek tejtermékeket és sajtokat. A fejős állomány egyelőre 20 tehénből áll.

Mindegyik haszonállatnak jó sora van, erről Vécsei László gazdálkodó gondoskodik, aki azt szeretné, hogy a tehenei boldog állatok legyenek, míg be nem teljesedik a sorsuk. Ehhez pedig elengedhetetlenül fontos, hogy mindig legyen ember, aki foglalkozik velük. Mivel azonban ő is nehezen talált munkaerőt, gondolt egy nagyot és Magyarországon az elsők között vásárolt egy fejőrobotot, amelyben a tehenek magukat fejik meg és közben még jól is érzik magukat.

Mindegyik pontosan érzi, hogy mikor feszíti már annyira a tőgye, hogy megfejesse magát a robottal. Szabadon jönnek-mennek a tehenek, a nyakukban van egy jeladó, mindegyiknek van egy azonosítója, amelyet a robot leolvas, s az alapján tudja, hogy mennyi takarmányt kell kapnia.

A gazdálkodó tapasztalata szerint a tehén szeret bemenni a fejőrobotba, hiszen kap egy adag takarmányt, s megkönnyebbül. A fejőrobot lézerrel érzékeli a tehén általános állapotát, kefékkel lemossa a tőgybimbókat, felhelyezi a fejőkelyheket és fejés közben méri a tej hőmérsékletét és színét.

– Abban az esetben, ha elindult egy gyulladásos folyamat, akkor a tejet külön tartályba elkülöníti, ezért csak kiváló minőségű tej kerül a rendszerbe –mondja Vécsei László. Ám itt még nincs vége a fejőrobot sokoldalúságának, hiszen ha a legkisebb gondot is érzékeli, akkor küld a tulajdonosnak egy sms-t, hogy melyik tehén tőgyével lesznek problémák napokon belül. A rendszer ezután gyakorlatilag elmossa saját magát forró gőzzel és ügyel arra, hogy naponta maximum háromszor fejheti meg magát egy tehén, de amelyik nem jelentkezik, azt is jelzi, mert akkor valamilyen egészségügyi gond lépett fel.

Sokan tartanak még ettől a jövőbe mutató technológiától, ami egyébként már sok helyen jelen időben létezik, főleg az okozza az elbizonytalanodást, hogy a haszonállat miként szokja meg ezt az újdonságot. Vécsei László azt mondja, hogy két hetes beszoktatás elegendő az átálláshoz.

Mindegyik jeladó lépésszámlálót is tartalmaz, s amikor ivarzik a tehén, akkor sűrűbbek a lépései. Beállítható úgy is, hogy az ivarzó teheneket az inszeminátornak elkülönítse és így az optimális időpontban lehet őket termékenyíteni.

A Vécsei család 2005-óta folytat külterjes, környezettudatos, állatbarát gazdálkodást a tanyán.

Hagyományos kettőshasznosítású magyartarka teheneik a Vértes Tájvédelmi Körzet tiszta rétjein legelnek. A sajt alapanyaga ezért is minőségi. Mint mindenütt az országban, itt is egyre kevesebb a magyar munkaerő, ezért például Komáromban indiai vendégmunkások végzik ezt a nehéz munkát. Ezt váltja ki a fejőrobot, ami 55 tehenet képes megfejni és három embert helyettesít. További előnye a robotnak, hogy betartja a technológiai sorrendet, nincs tehát emberi mulasztás, úgy nyúl a tehénhez, ahogy be van programozva.

Vécsei Lászlóék uniós pályázat keretében vásárolták az intelligens technikát és úgy számolnak, hogy négy év alatt megtérül az ára, de a legnagyobb gond, hogy a nehéz fizikai munkát továbbra sincs, aki elvégezze. De itt még nincs vége a tudatos jövőbe tekintésnek, mivel energetikailag is önellátó a gazdaság, amit az istálló tetejére felszerelt 25 kw-os napelem biztosít.

De az automatizálás folytatódik egy takarmánykeverő és elosztó autó vásárlásával, ami a tehenek etetését végzi és még az év második felében készül el egy trágyakihúzó, ami egyrészt a szalmával való takarékoskodást segíti elő és a munkát is megkönnyíti.

Nem a nagyok kiváltsága tehát a digitális mezőgazdaság, hanem a kisebbeknek is kínálnak a szolgáltatók megfelelő technológiát, amivel nem maradnak le a jövő gazdálkodásáról, ami a folyamatokat figyelve sokkal jobban közelít, mint gondolnánk.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a magyar juh- és kecskeágazat?

Jó állomány, jó genetika, jó reprodukciós technológia, jó tartástechnológia, jó takarmányozás – erre az öt dologra van szükség ahhoz, hogy a magyar juh- és kecskeágazat megfeleljen a mezőgazdaság előtt álló kihívásoknak. Így összegezték a szakemberek a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézete, valamint a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség közös tudományos konferenciáján elhangzottakat.

Megújuló takarmányozás a tehenészeti telepen

A takarmányozás is átalakul a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tehenészeti telepének megújítása során. A mára elavult tehenészeti technológia megújítására vállalkozott állami intézmény teljesen új épületeket, robotos fejést alkalmaz, és ennek keretében megújul az állatok táplálása is. Az abraktakarmányt és a tömegtakarmányt a nedves roppantott kukoricával egészítik ki.

Trakor- és kombájntemető Iowa-ban

Amerikában, a legek hazájában a kiszolgált gépeket egy ideig géptemetőkben tárolják, majd az követően kerülnek a kohókba. Jól ismert az arizonai sivatagban lévő repülőgép temető, ahol a leselejtezett polgári- és katonai repülők garmadáját tárolják.

Mérsékelt ármozgások

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Természeti csapás, majd happy end: túlélő tehenek

Három tehenet ragadott magával egy észak-karolinai szigetről a Dorian hurrikán, de élve találtak rájuk, miután az állatok kilométereken át úsztak.

A Case IH két „Az év gépe 2020” díjat kapott a hannoveri Agritechnica-n

A CNH konszernhez tartozó Case IH újdonságát, az LB 436 HD hasábbálázóját és az új DataConnect nevű, különböző gyártók gépeiből álló vegyes flották összeköttetését biztosító információs rendszerét is díjazták az Agritechnica kiállításon.

Stabil a tejágazat helyzete

A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas – hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön, Gárdonyban.

Szürkemarhákat is nevelnek a diákok

Tizenkét darab magyar szürke szarvasmarhával gyarapodott a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium tangazdasága a napokban.

Alig nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak mindössze 1,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

Bőrmasszázs teheneknek

Sok gazda nemcsak a mezőgazdasági tevékenység egyik fontos alappillérének tartja, hanem hasznos társnak is tekintik az állatokat. Ezért akár kényeztetni is hajlandó azokat.