Back to top

Új motorok az AVERO kombájnokhoz

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat. Sorozatunkat az új motorokkal szerelt AVERO kombájnokkal folytatjuk.

A Cummins B6.7 erőforrással az AVERO 24 és az AVERO 160 is új motort kapott. Ez a 6,7 literes hengerűrtartalommal 213 LE/157 kW teljesítményt eredményez a nagyobb, és 167 LE/123 kW teljesítményt a kisebb modellben.

Ezzel a korábbi modellekhez képest a teljesítmény 8, illetve 9 lóerővel növekszik.

A Stage V károsanyag-kibocsájtási normát SCR és DPF rendszerekkel éri el, a karbamidtartály pedig 49 literes. Egyik modell sincs kipufogógáz-visszavezetéssel ellátva. A kipufogógáz-utókezelés az új motornál egyértelműen kevesebb helyet igényel. Ezáltal javul a hozzáférés a karbantartási munkálatok során. Kívülről ez az alacsonyabb motorháztetőről ismerhető meg. Magasságát most a csukott magtartály szintje határozza meg.

Négy rázóláda és APS

Az AVERO 160 1060 milliméter széles, 450 milliméter átmérőjű cséplődobbal van szerelve. Az AVERO 240 APS-cséplőrendszerrel kerül a piacra. Az APS (Accelerated Pre Separation – gyorsításon alapuló előcséplés) rendszerének jelentős előnyei vannak: a terményt nagyon felgyorsítja, és a magok akár 30 százalékát leválasztja az előkosárban. Ez akár 20 százalékkal nagyobb áteresztési teljesítményt jelent azonos szintű üzemanyag-fogyasztásnál. A MULTICROP cséplőkosár kialakításának köszönhetően a legkülönfélébb terményekre, búzától a kukoricáig történő átszerelés gyorsan elvégezhető. A hidraulikus dobvariátor kényelmes beállítást és biztos erőátvitelt tesz lehetővé még nehéz körülmények között is.

A másodlagos leválasztás az AVERO 240 és 160 kombájnokban négy ejtőlépcsőn négy rázóládán keresztül történik.

A ládák felett elhelyezkedő lazítóujjakat használva az intenzív leválasztó rendszer alkalmas nagy mennyiségű szalma kezelésére, és a maradék magok maximális leválasztását is biztosítja. A lejtőn történő veszteségmentes betakarításért a rostaszekrény az elismert 3D lejtőkiegyenlítéssel is felszerelhető. A hatékonyság növelésében nagy szerepet játszik a nagy magtartály és a magas áttöltő kocsik eléréséhez is megfelelő ürítőcsiga. A magtartály az AVERO 240-nél 5600 liter, és 4200 liter az AVERO 160 esetében. Az ürítési idő két percnél rövidebb. A gépkezelőnek jól rálátás nyílik a magtartályra, és egyszerűen tudja a magpróbavételt elintézni. A kalászvisszahordás a fülkéből egy kémlelőablakon keresztül egyszerűen ellenőrizhető. A széles abroncsozási lehetőség és az alacsony önsúly egyrészt maximális talajkímélést, másrészt a közúti közlekedéshez keskeny méreteket tesznek lehetővé: 800-as abroncsokkal 3,30 méter, 650-es abroncsokkal a külső szélesség 3,00 méter alatt marad, és rendszerint nem szükséges külön engedély a közúti használathoz.

Rugalmas a gyárilag kapható behajtható vágóasztallal

A vágóasztal-felvétel ugyanazokon a csatlakozási pontokon történik, mint a LEXION-nál – központi multikapcsoló, kényelmes központi zár és erős hidraulikus vágóasztal-visszaforgatás segítségével. Az AVERO opcióban keresztirányú kiegyenlítéssel ellátott automatikus AUTO CONTOUR vágóasztal-magasságvezetéssel, illetve motollafordulatszám-automatikával is kérhető. A különböző adapterek széles választéka lehetővé teszi gabona, repce, napraforgó vagy kukorica betakarítását: a klasszikus gabona-vágóasztalok, a CERIO 680-tól a C 370-ig éppen olyan könnyedén csatlakoztathatók, mint a V620, V560 és V500 VARIO-vágóasztalok. A VARIO-vágóasztalok a gabonáról repcére történő gyors átszerelhetőségükkel tűnnek ki.

Mind a CERIO, mind a VARIO vágóasztalok motollameghajtása hidraulikus. Ezen kívül gyárilag kapható a C 450 csukható vágóasztal. A behajtható vágóasztal előnyei: feleslegessé teszik a vágóasztalok le- és felvételét, optimális közúti közlekedést tesznek lehetővé kitűnő kilátással, és segítségükkel gyakorlatilag megszakítás nélkül lehet váltani a földek között. A közúti közlekedésnél is, legyen szó szűk földutakról vagy keskeny utcákról, esetleg sűrű forgalomról, a behajtható vágóasztalok remek kilátást és kitűnő szállítási tulajdonságokat biztosítanak. A későbbiekben az AVERO-k CORIO kukoricaadapterrel és SUNSPEED napraforgó-adapterrel is felszerelhetők lesznek.

Kényelmes, jól felszerelt munkahely

Tágas, ergonomikusan berendezett fülke könnyíti meg az AVERO-ban a munkanapokat. A vágóasztal beállításától kezdve a cséplőkosár-állításon át egészen a kalászvisszahordó ellenőrzéséig – a kombájn szinte minden funkciója a fülkéből irányítható és ellenőrizhető. Mindezt felhasználóbarát kezelőelemekkel, mint például amilyen a multifunkciós menetkar és a három ponton állítható kormányoszlop is. A CLAAS INFORMATION SYSTEM (CIS) jelenti a gépkezelőnek a fontos gépadatokat, mint például üzemanyagszint és hőmérséklet-kijelzés, a ventilátorok és cséplődob-fordulatszáma.

Forrás: 
AXIÁL Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Győzelem a fonalférgek fölött speciális öntözési technológiával

A holland termelők az innovációról híresek világszerte, van azonban egy parányi bosszantó ellenségük, a fonálféreg. Egy gramm talaj több mint ezer ilyen parazitát tartalmazhat, amelyek a becslések szerint évenként 157 milliárd dolláros kárt okoznak világszerte.

Versenyképes mezőgazdasághoz elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás

A több évig gyűjtött adatokon alapuló precíziós gazdálkodásra való átállás fontosságát hangsúlyozta Feldman Zsolt Veresegyházán, a Veresi Paradicsom Kft. üzemében tartott sajtótájékoztatón. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a február 18-19. között rendezendő Prega konferencia kapcsán hangsúlyozta, hogy a világban "gőzerővel halad" a precíziós gazdálkodás alkalmazása.

Február közepétől adható be a támogatási igény a méhészeti járművekre

De minimis támogatás kérhető a méhészeti járművekre. A támogatási kérelmet 2020. február 15. és 2020. április 15. közötti időszakban kell benyújtani.

Egyre több diák választja az agrárgépész szakmát

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma, legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a természet közelsége miatt választják a mezőgazdasági pályát, sokan a szakközépiskola elvégzése után azonnal elhelyezkednek - közölte a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szerdán az MTI-vel.

Ménesbirtok: az idei a fejlesztések éve

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 2020-ra tervezi egyebek mellett világszínvonalú szarvasmarhatelepe építésének befejezését, vetőmagüzeme továbbfejlesztését, több épület energetikai korszerűsítését. A növénytermesztési ágazatban a korábbi évekhez hasonló vetésszerkezet mellett folytatják a precíziós gazdálkodásra való áttérést.

Minden, amit az akkus kerti gépek tárolásáról tudni érdemes

Mi a megfelelő hőmérséklet az akkus kerti gépek tárolására? Esőben használhatjuk őket? Optimálisan töltjük az akkukat? Vajon van még más is, amivel érdemes lenne tisztában lennünk? Bár kerti növényeink épp téli álmot alszanak, és az ablakon kitekintve sem a tavasz rohamos közeledte jut eszünkbe, mégis hamarosan egyre több időt tölthetünk el kint az otthonunk körül családtagjainkkal, barátainkkal.

Francia (kert)kapcsolat: kutatás és a gyakorlat

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete által szervezett, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával létrejött szakmai tanulmányúton a magyar szakemberek megismerkedtek a franciaországi Brindas településen működő Astredhor Kutatóintézet (Astredhor Institut technique horticole) munkájával, amely közvetlenül a termelőket érdeklő kutatási témákkal foglalkozik.

Négy kerékkel a világ tetején

A Mercedes Unimog U 5023-as járműve a világon az eddig legmagasabbra jutott négykerekű. A mezőgazdaságban is jól ismerik a bivalyerős járművet.

Egy mérés is elég?

Egy új, univerzális zsákolómérleggel mutatkozott be az idei AGROmashEXPO-n a Metripond Plus Mérlegtechnika Kft. A hódmezővásárhelyi központú cég a GINOP adta lehetőséget kihasználva egy megnyert pályázat keretében tervezte meg és kivitelezte eszközét.