Back to top

Új motorok az AVERO kombájnokhoz

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat. Sorozatunkat az új motorokkal szerelt AVERO kombájnokkal folytatjuk.

A Cummins B6.7 erőforrással az AVERO 24 és az AVERO 160 is új motort kapott. Ez a 6,7 literes hengerűrtartalommal 213 LE/157 kW teljesítményt eredményez a nagyobb, és 167 LE/123 kW teljesítményt a kisebb modellben.

Ezzel a korábbi modellekhez képest a teljesítmény 8, illetve 9 lóerővel növekszik.

A Stage V károsanyag-kibocsájtási normát SCR és DPF rendszerekkel éri el, a karbamidtartály pedig 49 literes. Egyik modell sincs kipufogógáz-visszavezetéssel ellátva. A kipufogógáz-utókezelés az új motornál egyértelműen kevesebb helyet igényel. Ezáltal javul a hozzáférés a karbantartási munkálatok során. Kívülről ez az alacsonyabb motorháztetőről ismerhető meg. Magasságát most a csukott magtartály szintje határozza meg.

Négy rázóláda és APS

Az AVERO 160 1060 milliméter széles, 450 milliméter átmérőjű cséplődobbal van szerelve. Az AVERO 240 APS-cséplőrendszerrel kerül a piacra. Az APS (Accelerated Pre Separation – gyorsításon alapuló előcséplés) rendszerének jelentős előnyei vannak: a terményt nagyon felgyorsítja, és a magok akár 30 százalékát leválasztja az előkosárban. Ez akár 20 százalékkal nagyobb áteresztési teljesítményt jelent azonos szintű üzemanyag-fogyasztásnál. A MULTICROP cséplőkosár kialakításának köszönhetően a legkülönfélébb terményekre, búzától a kukoricáig történő átszerelés gyorsan elvégezhető. A hidraulikus dobvariátor kényelmes beállítást és biztos erőátvitelt tesz lehetővé még nehéz körülmények között is.

A másodlagos leválasztás az AVERO 240 és 160 kombájnokban négy ejtőlépcsőn négy rázóládán keresztül történik.

A ládák felett elhelyezkedő lazítóujjakat használva az intenzív leválasztó rendszer alkalmas nagy mennyiségű szalma kezelésére, és a maradék magok maximális leválasztását is biztosítja. A lejtőn történő veszteségmentes betakarításért a rostaszekrény az elismert 3D lejtőkiegyenlítéssel is felszerelhető. A hatékonyság növelésében nagy szerepet játszik a nagy magtartály és a magas áttöltő kocsik eléréséhez is megfelelő ürítőcsiga. A magtartály az AVERO 240-nél 5600 liter, és 4200 liter az AVERO 160 esetében. Az ürítési idő két percnél rövidebb. A gépkezelőnek jól rálátás nyílik a magtartályra, és egyszerűen tudja a magpróbavételt elintézni. A kalászvisszahordás a fülkéből egy kémlelőablakon keresztül egyszerűen ellenőrizhető. A széles abroncsozási lehetőség és az alacsony önsúly egyrészt maximális talajkímélést, másrészt a közúti közlekedéshez keskeny méreteket tesznek lehetővé: 800-as abroncsokkal 3,30 méter, 650-es abroncsokkal a külső szélesség 3,00 méter alatt marad, és rendszerint nem szükséges külön engedély a közúti használathoz.

Rugalmas a gyárilag kapható behajtható vágóasztallal

A vágóasztal-felvétel ugyanazokon a csatlakozási pontokon történik, mint a LEXION-nál – központi multikapcsoló, kényelmes központi zár és erős hidraulikus vágóasztal-visszaforgatás segítségével. Az AVERO opcióban keresztirányú kiegyenlítéssel ellátott automatikus AUTO CONTOUR vágóasztal-magasságvezetéssel, illetve motollafordulatszám-automatikával is kérhető. A különböző adapterek széles választéka lehetővé teszi gabona, repce, napraforgó vagy kukorica betakarítását: a klasszikus gabona-vágóasztalok, a CERIO 680-tól a C 370-ig éppen olyan könnyedén csatlakoztathatók, mint a V620, V560 és V500 VARIO-vágóasztalok. A VARIO-vágóasztalok a gabonáról repcére történő gyors átszerelhetőségükkel tűnnek ki.

Mind a CERIO, mind a VARIO vágóasztalok motollameghajtása hidraulikus. Ezen kívül gyárilag kapható a C 450 csukható vágóasztal. A behajtható vágóasztal előnyei: feleslegessé teszik a vágóasztalok le- és felvételét, optimális közúti közlekedést tesznek lehetővé kitűnő kilátással, és segítségükkel gyakorlatilag megszakítás nélkül lehet váltani a földek között. A közúti közlekedésnél is, legyen szó szűk földutakról vagy keskeny utcákról, esetleg sűrű forgalomról, a behajtható vágóasztalok remek kilátást és kitűnő szállítási tulajdonságokat biztosítanak. A későbbiekben az AVERO-k CORIO kukoricaadapterrel és SUNSPEED napraforgó-adapterrel is felszerelhetők lesznek.

Kényelmes, jól felszerelt munkahely

Tágas, ergonomikusan berendezett fülke könnyíti meg az AVERO-ban a munkanapokat. A vágóasztal beállításától kezdve a cséplőkosár-állításon át egészen a kalászvisszahordó ellenőrzéséig – a kombájn szinte minden funkciója a fülkéből irányítható és ellenőrizhető. Mindezt felhasználóbarát kezelőelemekkel, mint például amilyen a multifunkciós menetkar és a három ponton állítható kormányoszlop is. A CLAAS INFORMATION SYSTEM (CIS) jelenti a gépkezelőnek a fontos gépadatokat, mint például üzemanyagszint és hőmérséklet-kijelzés, a ventilátorok és cséplődob-fordulatszáma.

Forrás: 
AXIÁL Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tartálykocsik többféle opcióval

Az egyebek mellett hígtrágya-kijuttató tartálykocsijairól ismert, ma is az alapító család irányítása alatt álló Joskin cégcsoport nem csak a termékeit, hanem ezek gyártástechnológiáját is folyamatosan fejleszti annak érdekében, hogy minőségi alternatívát tudjon kínálni a nagyobb gyártók rendkívül komplex és drága gépeivel szemben.

Olaszországban több használt traktor fogyott

Még nem ért véget az olasz gépforgalmazási krízis, derült ki az idei adatokból. Míg az Európai Unió többi tagországában nőtt az új erőgépek forgalma, az olasz gazdák továbbra is használt gépeket vásárolnak. Az Európa mezőgazdasági gépforgalmazóit tömörítő Cema vizsgálta 2019 első félévének forgalmát és megállapította, hogy 2018 hasonló időszakához képest 10 százalékkal több új traktort értékesítettek.

Mennyi pénzt ér a precíziós gazdálkodás?

Európai uniós elemzések alapján a szántóföldi növénytermesztésben az auto­matikus kormányzás, illetve a munkagépek nyomon követésének bevezetésével hektáronként 2 euró takarítható meg.

Bálázók új generációja

Tömörebb bálák, nagyobb hatékonyság: a francia- svájci KUHN piacra dobta a nagy szögletes bálázók új generációját.

Versenyképesség és digitalizáció: korszakváltást jelent a DAS

Korszakváltást jelent Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) kidolgo­zása. Az ebben foglalt intézkedések elősegíthetik a hazai agrárium digitalizációját és versenyképességének növelését – hangsúlyozta Nagy István agrár­miniszter, aki nemrégiben egy budapesti sajtótájékoztatón ismertette a stratégiát.

Nagy területhez kellenek a nagy gépek

A precíziós gazdálkodás egyebek mellett méretcsökkenést is jelent. Van-e ezeknek az óriás gépeknek jövője – kérdeztük a Bábolnai Gazdanapok gépkiállítói standján dr. Virág Istvántól, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzserétől.

Az SDF felújította törökországi traktorgyárát

A Same Deutz-Fahr (SDF) Csoport 10 millió eurós beruházással modernizálta a törökországi Bandirmában található traktorgyárát, ahol 50 és 105 LE közötti motorteljesítményű traktorokat gyártanak. Részben újjáépített, megújított és modernizált gyárban ezután 15 ezer traktor készülhet.

Földi irányítású légi permetezés

A Bábolnai Gazdanapok keretében az innovatív technológiai megoldások képviseletében drónbemutatót is megtekinthettek az érdeklődők az Agro-Way Kft. jóvoltából.

A gépek többre lennének képesek

A precíziós gazdálkodás nem feltétlenül a legmodernebb, akár a GPS technológia alkalmazásával kezdődik, hanem azzal, hogy jobban megismerjük a rendelkezésünkre álló technológiai lehetőségeket - mondja Dr. Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzsere. A drága gépek vásárlása csak akkor térül meg, ha élni is tudunk a gépekben meglévő adottságokkal.

A Fliegl felvásárolta a szerves­trágya-szórási vil­ágrekordot is tartó Brochard pótkocsigyárat

Július elején jött létre az adás-vételi szerződés a német Fliegl Agrartechnik és a francia Brochard Constructeur között, a francia pótkocsi gyár átvételéről.